Теми статей
Обрати теми

Як ФОП уникнути нерухомого податку

Децюра Сергій, податковий експерт
Фізична особа — підприємець (ФОП) використовує у своїй діяльності промислові будівлі, зареєстровані на праві власності за нею як за звичайною фізособою. Щоб не сплачувати податок на нерухомість за такі будівлі, фізособа має намір внести їх в статутний капітал промислового підприємства, а потім орендувати їх для використання у своїй діяльності. Чи можна таким чином уникнути сплати податку на нерухомість і якщо так, то як вплине ця операція на витрати ФОП?

Проблема звільнення

Усі суб’єкти господарювання знають, що відповідно до п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств, не є об’єктами оподаткування* податком на нерухомість.

* Детально читайте «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 5, с. 20.

На перший погляд здається, що всі власники таких будівель (як юрособи, так і ФОП) не повинні сплачувати податок на нерухомість за такі будівлі.

Водночас податківці з цього приводу мають свою фіскальну думку. Так, вони наполягають (БЗ 106.02), що під цю пільгу потрапляють:

1) тільки об’єкти нерухомості, віднесені до підрозділу «Будівлі нежитлові» групи 125 «Будівлі промислові та склади» класу 1251 «Будівлі промисловості» (підкласи 1251.1 — 1251.9) згідно з ДК 018-2000.

Із запитання випливає, що ФОП дотримується першої вимоги. Його будівлі є будівлями промисловості;

2) тільки промислові підприємства, тобто підприємства, що належать до «промислових» секцій B, C, D, E та F згідно з ДК 009:2010 (див. БЗ 106.02).

Якщо ж вищезгаданими будівлями користується не промислове підприємство, а, наприклад, фізособа чи ФОП, яка займається промисловими видами діяльності, то, на їх погляд, отримати звільнення від податку на нерухомість не вдасться (див. листи ДФСУ від 30.05.2018 р. № 2366/П/99-99-13-03-01-14/ІПК та від 18.06.2018 р. № 2669/А/99-99-13-03-01-14/ІПК).

На жаль, на сьогодні таку позицію фіскалів підтримують і суди (див. постанову ВС від 15.05.2018 р. у справі № 806/2461/17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 54, с. 18 та від 15.05.2018 р. у справі № 806/2676/17**).

** Див. reyestr.court.gov.ua/Review/74028769 та reyestr.court.gov.ua/Review/74028745 відповідно.

Тому не дивно, що ФОП, щоб не платити податок на нерухомість, має намір передати такі будівлі (внести в статутний капітал) промпідприємства від свого імені як звичайної фізособи. Якщо він це зробить, то будуть виконуватися обидві пільгові умови,але вже у юрособи — нового власника цих будівель. Така юрособа отримає звільнення від нерухомого податку за п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ.

Звертаємо увагу: проблем із таким звільненням не буде, якщо ці будівлі братимуть участь у госпдіяльності промпідприємства (нового власника об’єктів нерухомості) як виробничі одиниці.

Інакше кажучи, це підприємство має не просто на папері бути промисловим підприємством (мати промислові коди видів діяльності), а і фактично займатися цими видами діяльності, тобто виробляти промислову продукцію.

Враховуючи це, вважаємо, що найкращим варіантом у ситуації, що склалася, є не тільки передати будівлі в статутний капітал створеного промпідприємства, а й узагалі перевести все виробництво із ФОП на промпідприємство.

Водночас, як видно із запитання, фізособа має інші наміри. А саме вона бажає займатися промдільністю саме як ФОП і тому планує взяти в оренду передані (внесені в статутний капітал) підприємству промбудівлі. На наш погляд, провернути таку оборудку і не платити податок на нерухомість може і не вийде. Чому — розповімо далі.

Оренда — загроза звільненню

Якщо промпідприємство, яке отримало у власність від свого засновника промбудівлі, має намір здати їх в оренду іншій особі, це може стати причиною відмови в отриманні пільги з податку на нерухомість. При цьому не має значення, що ФОП, який візьме в оренду нерухомість, буде реально займатися промисловим виробництвом.

Річ у тім, що інколи податківці негативно ставляться до звільнення промпідприємства від податку на нерухомість, якщо його промбудівлі передано в оренду (лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 20.06.2018 р. № 2744/ІПК/20-40-12-03-21). Вони заявляють:

передача в оренду промбудівель говорить про те, що промпідприємство не використовує об’єкт нерухомості для здійснення власної виробничої діяльності

А тому фіскали переконані, що у промпідприємства не має обґрунтованих підстав для звільнення об’єкта або його складових від оподаткування податком на нерухомість.

З цим підходом можна сперечатися. Річ у тім, що у ПКУ немає прямої вказівки на те, що при здаванні в оренду промбудівель чи їх частин промпідприємство втрачає право на звільнення від нерухомого податку.

Радує те, що останнім часом фіскали почали давати і лояльні роз’яснення з цього приводу. Так, наприклад, у листі від 17.04.2019 р. № 1653/6/99-99-12-02-03-15/ІПК вони заявили, що ПКУ не містить окремих правил оподаткування об’єктів нерухомості в залежності від їх використання. Подібна лояльна консультація міститься і в БЗ 106.02.

Водночас, враховуючи різні думки фіскалів з приводу одного і того ж питання, радимо сторонам такої оборудки перед тим, як вносити в статутний капітал промпідприємства промбудівлі, отримати на ім’я підприємства індивідуальну податкову консультацію з приводу отримання звільнення від податку на нерухомість при здачі промбудівель в оренду. Якщо висновок буде позитивним (дозволять і здати в оренду нерухомість, і отримати звільнення), то можна проводити операцію.

Якщо ж контролери заведуть фіскальну пісню, то проводити таку операцію чи ні — доведеться вирішувати самостійно ФОП, який бажає орендувати такі будівлі. Річ у тім, що фактично здійснивши таку оборудку, податок на нерухомість все одно доведеться сплачувати.

Витрати ФОП

Відповідно до п.п. 177.4.3 ПКУ ФОП-загальносистемник не має права віднести до своїх витрат суму податку на майно. Податок на нерухомість є складовою податку на майно. А отже витрати на сплату такого податку ФОП до своїх витрат не включає.

Тому обмін нерухомості на корпоративні права і взяття цієї нерухомості в оренду є на перший погляд вигідною угодою. Особливо це вигідно, коли підприємство, в статутний капітал якого внесено промбудівлі, отримає звільнення від податку на нерухомість, ,при цьому фізособа є єдиним засновником підприємства і одночасно вона — той самий ФОП, який орендує такі будівлі (деталі вище).

Якщо так сталося, то:

— по-перше,

суму сплаченої орендної плати ФОП-загальносистемник включатиме без проблем до своїх витрат на підставі п.п. 177.4.4 ПКУ

— по-друге, ФОП взагалі не буде сплачувати податок на нерухомість за такі будівлі, при цьому вони і далі будуть використовуватися у його діяльності і приносити дохід.

Дещо в меншому виграші буде ФОП у випадку, коли підприємству, яке отримає як внесок до статного капіталу промбудівлю, не вдасться відстояти своє звільнення від податку на нерухомість через передачу будівлі в оренду. Такий розвиток подій цілком реальний.

Тому думайте, порівнюйте і приймайте правильне рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі