Теми статей
Обрати теми

ЗЕД-залік? Уже можна!

Ольховик Ольга, податковий експерт

Ви вже знаєте*, що НБУ відмінив обов’язковий продаж надходжень в інвалюті 1-ї групи Класифікатора** і в російських рублях. Відповідні зміни в законодавстві відбулися з 20 червня, з набуттям чинності постановою Правління НБУ від 18.06.2019 р. № 78.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 50, с. 2.

** Класифікатор іноземних валют та банківських металів, затверджений постановою Правління НБУ від 04.02.98 р. № 34.

Нарешті експортери можуть вільно розпоряджатися усією своєю кровно заробленою валютою! ☺

Ця довгоочікувана радісна подія спричинила й інші приємності: базу оподаткування єдиним податком і базу ПДВ-оподаткування при передоплаченому експорті послуг тепер визначити простіше. Для цього усю валютну виручку треба перерахувати за курсом НБУ на дату надходження коштів на валютний рахунок експортера.

Але й це ще не все.

У зв’язку з відміною обов’язкового продажу інвалюти став можливий ЗЕД-залік

Точніше, здійснити ЗЕД-залік можна було і раніше, але тим самим підприємство неминуче накликало б на себе санкції (у вигляді пені) за порушення граничних строків розрахунків за експортними/імпортними операціями (детальніше про пеню див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 21, с. 9). Адже згідно з п.п. 5 п. 10 Інструкції, затвердженої постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 7, поки був уведений обов’язковий продаж валюти, банк не мав права завершити валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за експортними операціями на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням:

— в інвалютах 1-ї групи Класифікатора і російських рублях (незалежно від суми операції);

— в інших валютах (якщо загальна сума зобов’язань, що зараховуються, у рамках одного договору з експорту товарів перевищує в еквіваленті 500 тис. євро за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату зарахування).

Ці обмеження не торкалися зарахування однорідних вимог за операціями операторів телекомунікацій з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг (міжнародного роумінгу і пропуску міжнародного трафіка).

А ось після відміни обов’язкового продажу інвалюти ЗЕД-залік уже не повинен стати причиною для нарахування пені.

Для того, щоб банк зняв залікову операцію з контролю, платникові необхідно надати документи про припинення експортних/імпортних зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог. При цьому банк припинить нагляд, тільки якщо виконується сукупність таких умов:

— вимоги випливають зі взаємних зобов’язань між резидентом і нерезидентом, які є контрагентами за цими операціями;

— вимоги однорідні; строк виконання за ними настав або не встановлений, або — на вимогу;

— між сторонами не було спору щодо характеру зобов’язання, його змісту, умов виконання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі