Теми статей
Обрати теми

Вахтовий метод робіт: основні моменти

Савченко Олена, налоговый эксперт
Якщо об’єкти, на яких працюють працівники, значно віддалені від підприємства і роботодавець таким працівникам не може забезпечити щоденне повернення до місця постійного проживання, вихід є! Можна застосувати особливу форму організації робіт — вахтовий метод. Детальніше про умови й оплату праці при вахтовому методі поговоримо далі.

Умови праці. При врегулюванні питань організації робіт вахтовим методом звичайним підприємствам слід використовувати Основні положення про вахтовий метод організації робіт, затверджені постановою Держкомпраці СРСР, Секретаріату ВЦРПС та Міністерства охорони здоров’я СРСР від 31.12.87 р. № 794/33-82 (далі — Положення про вахтовий метод). Крім того, окремі положення застосування вахтового методу організації робіт можуть бути встановлені галузевими угодами.

Зазначимо, що перелік підприємств та об’єктів, на яких може застосовуватися вахтовий метод, можна знайти в додатку 2 до Положення про вахтовий метод. Проте, на наш погляд, він сьогодні застарів. Тому в разі потреби організації робіт вахтовим методом роботодавець, за погодженням з профкомом (представником трудового колективу), має право зафіксувати цей факт у колективному договорі підприємства.

При вахтовому методі робота організовується за спеціальним режимом праці й виконується змінним (вахтовим) персоналом, що мешкає в спеціально створюваних вахтових селищах, польових містечках, а також в інших спеціально обладнаних під житло приміщеннях.

Зверніть увагу: залучати працівника до роботи вахтовим методом можна тільки за його згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Якщо працівника первісно приймаєте на роботу вахтовим методом, то попросіть його зафіксувати це в заяві про прийняття на роботу. Також згода працівника може бути відображена в наказі про прийняття на роботу або в будь-якому іншому письмовому документі.

Інакше виглядає ситуація, за якої роботодавець за власною ініціативою переводить працівника на роботу вахтовим методом. Таке переведення можливе тільки при дотриманні вимог ч. 3 ст. 32 КЗпП. Пояснення просте: режим роботи — це істотна умова праці. Про зміну режиму роботи працівник має бути повідомлений не менше ніж за 2 місяці. І якщо колишній режим роботи не може бути збережений, а працівник не згоден на продовження роботи на нових умовах, трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Важливо! До вахтових робіт не можуть залучатися: неповнолітні, вагітні жінки, жінки, які мають дітей віком до 3 років; особи, що мають медичні протипоказання до виконання робіт вахтовим методом.

Місцем роботи при вахтовому методі вважаються об’єкти (дільниці), на яких здійснюється безпосередня трудова діяльність.

Якщо працівник направлений на вахту, то це не є для нього службовим відрядженням (п. 1.1 Положення про вахтовий метод)

Переміщення працівників у зв’язку зі зміною місця дислокації об’єктів (дільниць) роботи не є переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівників.

Облік робочого часу. Часом вахти вважається період, який включає час виконання робіт на об’єкті (дільниці) і час міжзмінного відпочинку у вахтовому селищі. Тривалість вахти в загальному випадку не повинна перевищувати 1 місяця.

При вахтовому методі організації робіт застосовується підсумований облік робочого часу* за місяць, квартал або за інший, триваліший період, але не більше ніж за рік. Обліковий період охоплює: (1) робочий час, (2) час у дорозі від місцезнаходження підприємства або від пункту збору до місця роботи і назад; (3) час відпочинку, що припадає на цей обліковий період.

* Детальніше про підсумований облік робочого часу можна прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 100.

Оплатні нюанси. Окрім основної зарплати за фактично відпрацьований час вахтовикам можуть виплачуватися премії, а також надбавки за вахтовий метод організації робіт.

За дні в дорозі від місцезнаходження підприємства (пункту збору) до місця роботи і назад, передбачені графіком роботи на вахті, а також за дні затримки працівників у дорозі через метеорологічні умови та вину транспортних організацій працівникові виплачується денна тарифна ставка (оклад).

Зверніть увагу, на думку податківців, усі перелічені виплати слід оподатковувати ПДФО і ВЗ у складі зарплати (103.02 БЗ). Проте згідно з п. 3.16 Інструкції № 5 надбавки за вахтовий метод організації робіт у розмірах, установлених законом, не входять до фонду оплати праці. Отже, на їх суму не потрібно нараховувати ЄСВ.

А в якому законі шукати їх граничний розмір? При визначенні граничних розмірів надбавок орієнтуємося на обмеження, встановлені постановою № 490. Згідно з положеннями цього документа граничні розміри надбавок працівникам за день не можуть перевищувати граничні норми витрат, установлені КМУ для відряджень по Україні, а якщо такі роботи здійснюються за кордоном — 80 % граничних норм добових витрат, установлених КМУ для відряджень за кордон. Водночас КМУ визначив граничні норми добових тільки для працівників підприємств, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів. Госпрозрахунківцям же, на наш погляд, слід орієнтуватися на суму неоподатковуваних добових, установлену п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ для відряджених працівників.

Проїзд, харчування, проживання. У Положенні про вахтовий метод передбачено, що працівники, які направляються на вахту, забезпечуються житлом, проїзд працівників від місця їх постійного проживання до пункту збору і місця роботи (об’єкта, дільниці) і назад оплачується підприємством (п. 2.5 розд. II). Крім того, підприємство зобов’язане забезпечувати працівників, які працюють на вахті, триразовим харчуванням (п. 6.1 розд. VI).

Важливо! На думку податківців, усі ці блага є для працівника оподатковуваним доходом! Підтвердження тому листи ДФСУ від 13.05.2017 р. № 174/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та від 20.12.2017 р. № 3059/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Відпустки. Щорічна основна і додаткова відпустки працівникам, зайнятим на роботах вахтовим методом, надаються відповідно до професій, галузей і специфіки виконання роботи, але конкретна тривалість визначається відповідно до колдоговору.

Якщо закінчення щорічної відпустки працівника припадає на дні міжвахтового відпочинку колективу, в якому він працює, тоді працівникові до початку вахти надається інша робота на підприємстві з оплатою в порядку, передбаченому чинним законодавством, або працівник переводиться в іншу зміну вахти. За згодою сторін може бути вирішене питання про надання цьому працівникові відпустки без збереження заробітної плати.

Лікарняні. Лікарняні вахтовикові нараховують у загальному порядку. А якщо лікарняний відкритий і закритий під час міжвахтової зміни? Мінсоцполітики в листі від 17.09.2015 р. № 529/18/99-15 чітко роз’яснило це питання: для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності для застрахованих осіб, які працюють вахтовим методом, застосовується загальний порядок обчислення середньої заробітної плати. І це правильно, оскільки Порядок № 1266 не передбачає особливого обчислення в цьому випадку. Таким чином, лікарняні надаються за всі календарні дні тимчасової непрацездатності застрахованої особи, незалежно від його трудового графіка. Детальніше про це ми писали в статті «Працівник захворів у період міжвахтового відпочинку» // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 47.

На закінчення додамо, що надбавки до тарифних ставок і посадових окладів працівників, робота яких виконується вахтовим методом, у розрахунку середньої за Порядком № 1266 для розрахунку лікарняних участі не беруть.

висновки

  • Якщо працівника направлено на вахту, то це не є для нього службовим відрядженням.
  • За дні в дорозі до місця роботи і назад, передбачені графіком роботи на вахті, працівникові виплачується денна тарифна ставка, оклад.
  • Лікарняні надаються за всі календарні дні тимчасової непрацездатності, незалежно від трудового графіка вахтовика.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі