Теми статей
Обрати теми

Розливний алкоголь: відображення в ПН

Павленко Олексій, податковий експерт
У нас ресторан. Як відображати в щоденній підсумковій податковій накладній (ПН) алкоголь на розлив: за номенклатурою, як на вході (адже це не перероблена продукція), або як «послуги подання напоїв» з кодом 56.30*?

* Зауважимо, що можна використати і загальніший код 56.10 «Послуги ресторанів і пунктів швидкого харчування». Тут, мабуть, краще орієнтуватися на види діяльності, внесені в ЄДР. В той же час, оскільки такі ПН покупцям не видаються, цей реквізит не такий важливий…

Ваше питання нормативами чітко не врегульоване. У п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307** лише сказано, що у разі постачання товару заповнюється графа 3.1, в якій вказується код товару згідно з УКТ ЗЕД, а у разі постачання послуги заповнюється графа 3.3, в якій вказується код послуги згідно з Державним класифікатором продукції і послуг (ДКПП). Якихось інших особливостей для заповнення цих граф розділу Б ПН, що складається за щоденними підсумками, не передбачено.

** Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

У БЗ 101.16, де фіскали пояснюють, як заповнювати такі ПН (з типом причини «11»), вони (з орієнтиром на Z-звіт) вказали, що платник групує в ПН у графі «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з ДКПП, і графи 4, 5, 6 і 7 не заповнює.

Тому вважаємо, що формально орієнтуватися слід на те, як ви оформляєте і проводите у себе за документами (рахунками, квитанціями, чеками РРО) продаж напоїв на розлив — як продаж товарів (напоїв) чи як надання послуг. І відповідним чином вказувати номенклатуру і коди (чи то товарів, чи то послуг) в підсумковій ПН.

Свого часу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 96, с. 8) ми для подібної ситуації пропонували вказувати коди УКТ ЗЕД по відповідних товарних групах і лише як варіант спрощення в оформленні підсумкових ПН — вказувати в них загальну суму постачань за день і код послуг згідно з ДК 016:2010, що відповідає вашому виду діяльності (чи код якогось одного товару/групи товарів).

Що ж до можливих проблем з блокуванням ПН, то, думаємо, що проблем з блокуванням підсумкових ПН взагалі бути не повинно, оскільки вони складаються на неплатника ПДВ (з умовним ІПН — 100000000000), а ПН на неплатників взагалі не моніторяться і не блокуються (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 48, с. 8).

В той же час, це навряд чи може позначитися і на блокуванні інших видів ваших ПН (якщо ви їх виписуєте).

Річ у тім, що «віртуальний склад» для цілей блокування ПН/РК програмне забезпечення фіскалів веде (рахує) за кодами товарів (послуг). Тобто внаслідок такого перекосу (купували напої, а виписали ПН на послуги) у вас товарні залишки за кодами «несписаних» напоїв будуть завищені, а не занижені, що тільки позитивно може спрацювати для неблокування інших видів ПН…

В той же час, помітимо, що як би ви не оформляли в щоденних ПН номенклатуру і коди (як товарні або як послугові), ніяких штрафних наслідків для вас (якщо правильно визначений розмір ПЗ з ПДВ) бути не повинно.

Фіскали не зможуть на цій лише підставі визнати такі ПН недійсними і спробувати вас оштрафувати за ст. 1201 ПКУ.

Та все ж намагайтеся при оформленні ПН дотримуватися номенклатури, яку вказуєте в рахунках, квитанціях, чеках РРО…

На завершення нагадаємо, що з 01.01.2020 р. заповнювати підсумкові ПН треба буде за загальними правилами, встановленими Порядком № 1307, тобто з цієї дати доведеться заповнювати усі графи ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі