Теми статей
Обрати теми

Приводимо статут у відповідність із Законом про ТОВ: загальні моменти

Амброзяк Наталя, юрист
Упевнені, що ви неодноразово чули новину про приведення статутів ТОВ і ТДВ* у відповідність із Законом про ТОВ. Так ось, перехідний період добігає кінця 17.06.2019 р.! Тому ми вирішили знову порушити цю нелегку корпоративну тему**. Фокусуватися будемо на ТОВ, оскільки їх більшість. Що змінилося за час існування Закону про ТОВ? Які підходи в тлумаченні виробила практика? Про це читайте в нашому номері. А цю статтю ми присвятимо загальним питанням, пов’язаним зі змінами: як і коли змінювати статут, а також що буде, якщо цього не зробити.

* Товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю відповідно.

** Раніше детально про Закон про ТОВ ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 34.

Непростий перехідний період

Нагадаємо: згідно з п. 3 гл. VIII (прикінцеві та перехідні положення) Закону про ТОВ протягом року з дня набрання чинності цим Законом положення статутів ТОВ, що не відповідають Закону про ТОВ, є дійсними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності Законом про ТОВ.

Ми вважаємо, що ця норма означає:

до 17.06.2019 р. положення «старих» статутів мають пріоритет над положеннями Закону про ТОВ

Якщо ж до статуту ТОВ вносяться зміни протягом цього періоду, то пільгова дія застарілих положень статуту вже не діє.

Поки що таке тлумачення підтверджується судовою практикою (див. постанови Центрального апеляційного госпсуду від 15.01.2019 р. у справі № 904/2282/18 і Північного апеляційного госпсуду від 04.04.2019 р. у справі № 910/9575/18***).

*** Див. за посиланнями: reyestr.court.gov.ua/Review/79368409 та reyestr.court.gov.ua/Review/81037441.

До речі, побічно наша «розшифровка» перехідних положень підтверджується й нещодавно прийнятим Модельним статутом ТОВ (див. детальніше на с. 6). Так, відповідно до п. 2 постанови № 367 «старий» Модельний статут застосовується до ТОВ, що діють на його підставі в момент набрання чинності цією постановою і до моменту переходу таких товариств на власний статут, або Модельний статут, затверджений постановою № 367. У свою чергу, з 18.06.2019 р. усі «старенькі модельники» ☺ перейдуть на новий статут у «базовій комплектації» автоматично****.

**** Є й інший погляд: перехідного періоду законодавець так і не залишив. З’явився він тому, що якщо читати норму дослівно, то виходить, що норми, які суперечать Закону про ТОВ, діють у частині, що відповідає все тому ж Закону про ТОВ. Але тоді п. 3 гл. VIII Закону про ТОВ втрачає всякий сенс.

Проте факт залишається фактом: приводити статути ТОВ у відповідність із Законом про ТОВ потрібно. Тільки спочатку давайте поговоримо про наслідки невнесення таких змін.

Статут не привели у відповідність: що буде далі?

Відразу скажемо: Закон про ТОВ негативних наслідків не містить. Ані штрафів, ані будь-яких інших санкцій цей документ не передбачає.

Але чому ми все ж радимо привести у відповідність ваші статути?

По-перше, до 17.06.2019 р. (дати закінчення перехідного періоду) це можна зробити без сплати адміністративного збору (абзац чотирнадцятий ч. 1 ст. 36 Закону № 755). У 2019 році він становить 580 грн.(абзац восьмий ч. 1 ст. 36 Закону про ТОВ).

По-друге, через можливе неоднозначне трактування перехідних положень невідповідністю між положеннями у статуті і Законі про ТОВ можуть скористатися недоброзичливо налаштовані учасники.

По-третє, не виключаємо, що для банків, контрагентів та інших суб’єктів після 17.06.2019 р. пред’явлення старої редакції статуту викликатиме сумніви у вашій благонадійності.

Тепер поговоримо про те, як оформити внесення змін до статуту.

Як усе оформити?

Для того щоб зареєструвати нову редакцію статуту, вам необхідно звернутися до державного реєстратора. Зазвичай реєстраційні дії проводяться через центри надання адміністративних послуг.

Також провести держреєстрацію нової редакції статуту може нотаріус. Проте останній візьме плату за свої послуги.

Які документи потрібно надати?

1) заяву (форма 3)* (1 примірник);

* Форма заяви затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5 (у редакції наказу Мін’юсту від 29.08.2018 р. № 2824/5).

2) статут у новій редакції (1 примірник). При цьому підписати його повинні всі учасники товариства. Підписи на статуті засвідчуються нотаріально.

Зауважте: держреєстраторові ви подаєте оригінал статуту. Після цього він вам не повертається. Далі статут публікується в електронному вигляді.

Подивитися текст статуту можна на сайті usr.minjust.gov.ua. Необхідно обрати розділ «безкоштовний запит», потім поставити позначку в полі «результат надання адміністративних послуг». Потім у полі «запит» ввести код з опису документів, які подаються державному реєстраторові. Цей опис держреєстратор формує після проведення реєстраційної дії.

Якщо вам потрібен буде й паперовий варіант статуту, то при засвідченні підписів на ньому можна просто зробити 2 примірники цього документа;

3) оригінал або нотаріально засвідчену копію протоколу загальних зборів учасників ТОВ, якими затверджується нова редакція статуту (1 примірник).

Зверніть увагу: підписи на такому протоколі засвідчуються нотаріально;

4) якщо пакет документів подається представником юридичної особи (а не директором або підписантом), то надається оригінал довіреності або її засвідчена копія (1 примірник).

Статут «на мінімалках» ☺

Питання про зміст статуту виявилося, як не дивно, спірним. Проблема в тому, що, крім положень Закону про ТОВ із цього приводу, вимоги до змісту статуту залишилися в ГКУ. При цьому такі норми із ЦКУ виключили.

Обов’язкові пункти статуту з ГКУ щонайменше нівелюють нововведення щодо процедури державної реєстрації деяких змін до даних про юридичну особу. Їх обов’язкове внесення до статуту створює деякі організаційні труднощі. Наприклад, при відчуженні частки в статутному капіталі.

Але Мін’юст у своєму листі від 07.06.2018 р. № 6623/8.4.3/32-18** розставив усі крапки над «і», зазначивши, що орієнтуватися передусім необхідно на Закон про ТОВ. Усі інші дані можна включати на бажання. Який же перелік відомостей пропонує нам включати до статутів Закон про ТОВ?

** Див. детальний аналіз листа Мін’юсту в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 55, с. 4.

Серед них (ч. 5 і 6 ст. 11 Закону про ТОВ):

1) повне та скорочене (за наявності) найменування товариства;

2) органи управління товариством, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень;

3) порядок вступу до товариства та виходу з нього;

4) інші відомості, що не суперечать закону.

Це мінімум, який повинен обов’язково містити статут ТОВ. По суті, усе інше ви можете виключити з чинного статуту і в інших питаннях керуватися безпосередньо Законом про ТОВ. Але і так ми не радимо вам робити, адже Закон про ТОВ дозволяє передбачити в статуті свої правила гри з більшості питань. Проте якщо вас влаштовують положення цього Закону, встановлені за замовчуванням, то можете обмежитися і першими трьома пунктами нашого списку.

Крім того, формулювання можна брати з нового Модельного статуту (наприклад, що стосується значних правочинів). Про це детальніше ви зможете дізнатися на с. 6 нашого номера. Тут уже ви вільні діяти так, як вам буде зручно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі