Теми статей
Обрати теми

Як оприбуткувати готівку у разі використання КОРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДФСУ від 05.03.2019 р. № 904/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

висновок документа

У разі використання КОРО невиконання щоденних записів про рух готівки та суми розрахунків є неоприбуткуванням готівки, що порушує вимоги п. 11 Положення № 148*

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Минуло лише кілька тижнів відтоді, як НБУ вдався до чергової спроби вдосконалити Положення № 148 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 16, с. 7). Та фіскали одразу відшукали в ньому пролом, через який вони збираються залякувати вас штрафом у 5-кратному розмірі неоприбуткованої готівки. Тож краще бути готовими до такого повороту справи заздалегідь.

Кому слід бути особливо пильними? Відокремленим підрозділам підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, однак продовжують використовувати КОРО на РРО.

До 15 лютого вони перебували у найневигіднішому становищі. Адже у п. 11 Положення № 148 на той час було прописано, що оприбуткування готівки для них мало відбуватися на підставі розрахункових документів шляхом формування та друку Z-звітів і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО. Водночас чинні РРОшні Порядки** ще з 01.10.2018 р. дозволяли за певних умов узагалі відмовитися від КОРО, зареєстрованих на РРО (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 2). Однак зазначені відокремлені підрозділи побоювалися зважитися на такий крок через загрозу визнання їхньої готівки неоприбуткованою. Тому вони продовжували вести КОРО за старими правилами.

** Затверджені наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

На щастя, після 15.02.2019 р. ця загроза зникла. Наразі для них оприбуткуванням уважається забезпечення зберігання щоденних Z-звітів в електронній формі протягом 1095 днів (п. 44.3 ПКУ) і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО — у разі її використання). Отже, від КОРО тепер вони можуть відмовитися без жодних побоювань.

А якщо відокремлений підрозділ продовжує застосовувати КОРО на РРО? Тоді за чинними ще з 01.10.2018 р. правилами у ній слід робити записи лише у разі виходу з ладу РРО/відключення електроенергії. І більше нічого! Тобто сьогодні при проведенні розрахункових операцій через РРО вже не треба щодня проводити записи про рух коштів і суму розрахунків у відповідному розділі КОРО.

На жаль, наші сподівання, що фіскали так само зрозуміють нову редакцію п. 11 Положення № 148 і не змусять записувати до КОРО у разі її використання щоденну виручку відокремленого підрозділу, не виправдалися. У листі, що коментується, вони заявляють: якщо таких записів не робити, то не буде й оприбуткування…

Що цьому можна протиставити?

Насамперед те, що п.п. 18 п. 3 Положення № 148 повноцінним оприбуткуванням готівки називає проведення суб’єктами господарювання її обліку в касі на повну суму фактичних надходжень, зокрема у фіскальному звітному чеку (Z-звіті). Тобто формування Z-звіту в електронному вигляді є достатньою умовою для оприбуткування!

Щоправда, п. 11 Положення № 148, окрім того, вимагає ще заносити інформацію із Z-звітів до «відповідних книг обліку». На наш погляд, цю норму треба розуміти так, що занесення інформації ще й до книги обліку необхідне лише, якщо вона має бути на відокремленому підрозділі згідно із законодавством. На це вказує слово «відповідних». Та доводити правильність такого підходу доведеться, очевидно, в суді.

Тож якщо ви не бажаєте сперечатися з контролерами, безпечніше за все буде дослухатися до їхньої думки, тобто вести КОРО так, як вони вимагають. І про всяк випадок для отримання роз’яснення з цього питання звернутися до НБУ як розробника Положення № 148. Це, до речі, порада від самих фіскалів, яка може спрацювати проти них, якщо Нацбанк підтвердить хибність їхнього підходу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі