Теми статей
Обрати теми

Рядок 19. Коли виникає недоплата

Ольховик Ольга, податковий експерт
Важливість рядка 19 декларацій з податку на прибуток складно переоцінити. Саме суму, зазначену в цьому рядку, податківці вважають погодженим податковим зобов’язанням (ПЗ), і саме її вони розносять до картки особового рахунку платника. А заниження (а іноді й завищення) значення цього рядка фіскали розцінюють як слушну нагоду для застосування штрафу. Які помилки, зачіпаючи рядок 19, призводять до виникнення недоплати? І чи завжди за такі помилки накладаються штрафи? Розбираємося.

Нагадаємо: значення рядка 19 «Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду» розраховується як різниця між значеннями рядків 17 «Податок на прибуток за звітний (податковий) період» і 18 «Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень». Тобто в рядку 19 квартальник відображає суму податку на прибуток за останній квартал звітного періоду. Ну а в прибутківця, який звітує раз на рік, значення рядків 17 і 19 однакові. Саме суму з рядка 19 платник повинен сплатити до бюджету у встановлені законом строки.

Очевидно, що

недоплата виникне в тому випадку, якщо значення рядка 19 виявиться заниженим

Причому недоплата в розумінні п. 50.1 ПКУ виникне навіть у тому випадку, якщо фактично за карткою особового рахунку платника значиться переплата. Тобто під недоплатою тут слід розуміти недодекларовані (а не недоплачені) ПЗ. Адже саме заниження ПЗ є порушенням, яке карається штрафом, і стан взаєморозрахунків з бюджетом за таким заниженим податком тут жодної ролі не відіграє.

А якщо в рядку 19 відображено від’ємне значення? За його заниження теж світить штраф?

Зменшення мінуса — теж недоплата

Мінус у рядку 19 виникає в тому випадку, якщо ПЗ за поточний звітний період менше ПЗ, нарахованих за попередній звітний період поточного року. Тобто ПЗ за півріччя/9 місяців/рік менше, ніж ПЗ за 1 квартал /півріччя/9 місяців відповідно.

Наприклад, ПЗ за 2018 рік — 100 грн. А в декларації за 9 місяців 2018 року було нараховано 150 грн. Тоді в рядку 19 річної декларації з’явиться мінус 50 грн.

Зверніть увагу: мінус у рядку 19 прибуткової декларації не говорить про наявність збитків (від’ємного об’єкта оподаткування) і ніколи не може бути наслідком їх зменшення/збільшення. Адже при від’ємному об’єкті оподаткування ПЗ нульові (але не від’ємні). Мінус у рядку 19 з’являється виключно внаслідок зменшення додатного об’єкта оподаткування протягом звітного року. А

зменшення мінуса в рядку 19 — це завжди наслідок заниження ПЗ

Візьмемо наш приклад. Припустимо, правильні ПЗ за 2018 рік — 120 грн. (а не 100 грн., тобто ПЗ помилково занизили на 20 грн.). Тоді при виправленні помилки мінус у рядку 19 становитиме 30 грн. (а не 50 грн.). Тобто від’ємне значення в рядку 19 зменшиться на суму помилково занижених ПЗ.

І хоча реальної недоплати у картці особового рахунку платника при зменшенні мінуса в рядку 19 не виникне (а тільки зменшиться переплата), від штрафу це не врятує.

Тож при зменшенні мінуса в рядку 19 платник повинен нарахувати самоштраф згідно з п. 50.1 ПКУ (ср. ). А ось збільшення мінуса в цьому рядку свідчить про завищення ПЗ. Отже, підстав для застосування штрафу в такій ситуації немає. Підтверджують це й податківці (БЗ 102.23). Детальніше про зменшення мінуса в рядку 19 см «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 15.

Загалом, за помилку, що занизила значення рядка 19 (як додатне, так і від’ємне) — накладається штраф. Але заниження значення рядка 19 — не єдина штрафонебезпечна ситуація. Іноді можна нарватися на санкції й у разі його завищення.

Завищили показник рядка 19, а сплатили правильну суму

Уявіть ситуацію: сума в рядку 19 помилково завищена. А реально сплачена правильна (менша) сума. Таке, найчастіше, трапляється, якщо при заповненні декларації допущена технічна помилка. Наприклад, забули заповнити рядок 18. У результаті до рядка 19 потрапила сума податку за весь звітний період, а не тільки за останній квартал. Сплатили квартальну суму. А уточнилися вже після закінчення граничних строків сплати. Тоді

помилково завищена сума на дату граничного строку сплати ПЗ за декларацією перетвориться на податковий борг

А податківці це розцінюють як привід для застосування штрафу за несвоєчасну сплату згідно з п. 126.1 ПКУ.

Хоча, на наш погляд, у цьому випадку з фіскалами погоджуватися не варто. Адже фактично податкового боргу не було. Це підтверджують і дані обліку платника, і незабаром подана УД. Та й формально штрафи за п. 126.1 ПКУ застосовують до суми погашеного податкового боргу. А в цьому випадку податковий борг, який штучно виник з вини платника, звісно, ним не погашався.

До того ж недоречність штрафів у цій ситуації підтверджують і суди. По-перше, тому, що платник виправився самостійно, і це нівелює правові наслідки помилки, допущеної ним (див. постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 13.11.2018 р. у справі № 813/5012/17, рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 24.12.2018 р. у справі № 826/9425/18*). А по-друге, тому, що об’єкт застосування штрафу (сума погашеного податкового боргу) відсутній (постанова ВС від 13.02.2018 р. у справі № 803/1156/17**). Детальніше про технічне завищення рядка 19 див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 10, с. 10.

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77910708, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78819488

** http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72289222

Завищили показник рядка 19 і не уточнилися

Ще одна потенційно штрафонебезпечна ситуація: якщо рядок 19 помилково завищили, але уточненку не подали, а просто врахували виправлення в декларації за наступний звітний період поточного року. Припустимо, рядок 19 у декларації за три квартали 2018 року завищено на 20 тис. грн. Помилку не виправили, а просто правильно заповнили річну декларацію.

На перший погляд здається, що чіплятися тут ні до чого. Адже об’єкт оподаткування за три квартали завищено (а отже, для застосування штрафів підстав немає), а за рік задекларована вже правильна сума ПЗ. Проте правильна сума задекларована в рядку 17 річної декларації, а ось її рядок 19 буде неправомірно занижено на 20 тис. грн. Тому цілком можливо, що податківці й тут спробують угледіти підстави для застосування штрафу.

висновки

  • Заниження рядка 19 (незалежно від того, додатне чи від’ємне значення в ньому відображене) — це привід для застосування штрафу згідно з п. 50.1, 120.2 ПКУ.
  • Якщо значення рядка 19 завищили, а сплатили правильну суму, фіскали можуть застосувати штраф згідно з п. 126.1 ПКУ.
  • Податківці можуть побачити підстави для застосування штрафу й у разі, якщо значення рядка 19 завищили, а виправлення врахували в наступній декларації поточного року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі