Теми статей
Обрати теми

Фінзвітність не за тією формою — теж «податкова» помилка?!

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство подало фінансову звітність до декларації з податку на прибуток не за тією формою? Чи потрібно виправляти цю помилку і якщо потрібно, то як це зробити

Фінансова звітність, яка подається разом із декларацією з податку на прибуток є додатком до такої декларації (п. 46.2 ПКУ). Специфіка цього додатка в тому, що він може подаватися за різними формами. Це передбачено у полі «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності», де платник проставляє позначку «+» у клітинках, що позначають ті форми фінансової звітності, які він подає.

Масштаб підприємства для цілей подання фінансової звітності визначається згідно з ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік. Докладно про ці критерії і порядок, у якому визначається «фінзвітний» масштаб, ми вже інформували вас у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 93, с. 8 і 2018, № 103, с. 2. Цей масштаб згідно зі ст. 11 Закону про бухоблік та пп. 1, 2 розд. ІІ НП(С)БО 1 прямо впливає на склад та форми фінансової звітності.

Фінзвітність за 2018 рік — це та фінзвітність, для цілей подання якої масштаб підприємства вперше визначався згідно з ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік. Відповідно, доволі поширеною є ситуація, коли підприємство неправильно визначило свій масштаб і, відповідно, за 2018 рік подало фінансову звітність не за тією формою. При цьому «мегапопулярною» є ситуація, коли згідно зі ст. 55 ГКУ підприємство було середнім і подавало «повноформатну» фінзвітність, а згідно із Законом про бухоблік стало малим і подає «малу» фінзвітність*.

* Докладно цю ситуацію ми висвітлювали у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 14, с. 29.

За таких обставин підприємство могло, наприклад, «за старою звичкою» подати за 2018 рік «середню» фінзвітність, хоча мало би подати «малу»**. Чи потрібно виправляти цю помилку через подання УД?

** Фіскали вбачають у цих діях адмінправопорушення згідно зі ст. 1863 КУпАП. Хоча зазначена стаття стосується подання фінзвітності не їм, а органам статистики.

Формально так. Бо ж якщо ви подали фінзвітність не за тією формою, то у полі «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності» ви проставили позначки «+» не у тих клітинках. І щоби це виправити, потрібно подати УД.

Чи потрібно до такої УД повторно подавати фінзвітність — вже за правильною формою? Фіскали на це запитання прямо не відповідають, а обмежуються посиланням на ч. 6 ст. 14 Закону про бухоблік. Там ідеться про право підприємства подавати уточнену фінзвітність не лише з метою виправлення сумових помилок у такій фінзвітності, але й «з інших причин». Треба думати, що помилкове подання фінзвітності не за тією формою — це і є така «інша причина». Водночас повторно (разом з УД) подавати фіскалам фінзвітність (вже за правильною формою) потрібно, якщо внаслідок виявлених у фінзвітності помилок підлягають уточненню показники декларації (БЗ 102.23.02).

Із матеріалу на с. 21 ви вже знаєте, що виправлену фінзвітність слід подавати тільки у разі, якщо при поданні УД або додатка ВП виправляються показники рядків 01 та/або 02. Про це фіскали говорять в іншій БЗ 102.23.02.

Однак у вищезгаданій «спеціальній» консультації, присвяченій саме поданню фінзвітності не за тією формою, фіскали від цієї конкретики ухиляються, начебто натякаючи, що неправильно заповнене поле «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності» — це теж підстава для повторного подання фінзвітності.

Тож для цілковитого спокою радимо все ж подати УД, в якій позначити правильні форми фінзвітності (ті, які підприємство повинно було подавати згідно зі своїм масштабом). І до цієї УД додати фінзвітність, складену за правильними формами. Навіть якщо сумові показники такої фінзвітності залишаються незмінними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі