Теми статей
Обрати теми

Копійчана помилка в ПН: чи є право на ПК у покупця?

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство перерахувало передоплату за товар, а постачальник виписав і зареєстрував у ЄРПН податкову накладну (ПН). При цьому загальна вартість постачання, зазначена в ПН, на 1 копійку перевищує вартість постачання, яка зафіксована у видатковій накладній на товар (за рахунок завищення ціни постачання без ПДВ на 1 копійку). Сума ПДВ у ПН і первинці ідентична. Чи обов’язково виправляти таку помилку в ПН? Чи має підприємство право на податковий кредит за ПН з таким дефектом?

На наш погляд, складати розрахунок коригування в цьому випадку не обов’язково, оскільки ПН з такою «вадою» не позбавляє вас права на податковий кредит. А ось чому — давайте розбиратися.

Дійсно, ціна постачання без ПДВ — один з обов’язкових реквізитів ПН з п.п. «є» п. 201.1 ПКУ. А при заповненні ПН потрібно керуватися даними первинних документів (абзац другий п. 44.1 ПКУ). Тобто показники ПН, у тому числі ціна без ПДВ, повинні відповідати показникам у бухпервинці.

Водночас не можна скидати з рахунків правило з абзацу одинадцятого п. 201.10 ПКУ: помилки в обов’язкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), що не заважають ідентифікувати операцію, її зміст (товар/послугу), період, сторони та суму ПЗ, не можуть бути причиною для неприйняття ПН в електронному вигляді. Тобто ПН з неістотними помилками в обов’язкових реквізитах (крім коду УКТ ЗЕД), які при цьому не заважають ідентифікувати операцію, можуть бути зареєстровані в ЄРПН, а отже, за логікою речей, є підставою для визнання податкового кредиту покупця. Поготів, з урахуванням «залізного» правила, встановленого абзацом третім п. 201.10 ПКУ, за яким зареєстрована ПН повинна надавати право на податковий кредит без жодних обмежень*.

* Слід зауважити, податківці ігнорують цю вимогу ПКУ, а тому зареєстрована, але «помилкова» ПН — це не (!) 100 % гарантія права покупця на податковий кредит.

Схоже, згодні із цим і податківці. Можна згадати цілу низку роз’яснень, у яких вони підтверджують: помилка в обов’язкових реквізитах ПН — ще не «вирок». Навпаки, якщо вона дозволяє визначити ключові характеристики операції: її зміст (товар/послугу), період, сторони та суму ПЗ, то право покупця на податковий кредит за ПН з «дефектом» зберігається (див. листи ДФСУ від 02.10.2018 р. № 4269/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 04.02.2019 р. № 390/6/99-99-07-05-02-15/ІПК, 101.13 БЗ тощо).

На жаль, ані ПКУ, ані спеціальний Порядок № 1246 не конкретизують, які саме помилки вважаються істотними і можуть перешкодити «ідентифікувати операцію», а які — ні.

Водночас у вашій ситуації цілком можна скористатися правилом «неістотності» помилки і включити вхідний ПДВ на підставі цієї ПН до складу податкового кредиту. Адже сам факт придбання вами товарів, а отже, реальність здійснення госпоперації, ви можете підтвердити первинними документами. Сума ПДВ, зазначена в ПН, у вашому випадку збігається з видатковими накладними і з банківськими документами до копійки. Ідентичні з інформацією з первинки такі дані, як номенклатура придбаних товарів, інформація про постачальника та покупця, а також дата виписування ПН (а отже, дата виникнення права на податковий кредит).

Та й самі податківці якось дозволили платникові податків заплющити очі на те, що сума ПДВ у зареєстрованій ПН відрізняється від суми ПДВ в отриманій ним видатковій накладній на 1 копійку (див. лист ДФСУ від 14.09.2018 р. № 4044/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Ну а якщо вже вони «прощають» невідповідність суми ПДВ — ключового показника ПН, який власне й потрапляє до складу податкового кредиту, то до ПН з «копійчаною» розбіжністю в базі оподаткування жодних претензій бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі