Теми статей
Обрати теми

Як відкоригувати ПЗ при зміні вартості «нерезидентських» послуг?

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство перерахувало нерезидентові оплату вартості його послуг. У ПДВ-обліку виписана і зареєстрована податкова накладна, нараховані ПДВ-зобов’язання та податковий кредит. Після цього вартість імпортних послуг:
1) збільшено, і перераховано доплату нерезиденту;
2) знижено, і нерезидент повертає надміру сплачену суму.
Який курс НБУ використовувати при перерахунку раніше нарахованих податкових зобов’язань і податкового кредиту в разі збільшення (зменшення) вартості імпортних послуг?

Спочатку згадаємо загальні правила нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) і податкового кредиту (ПК) з ПДВ при отриманні «нерезидентських» послуг.

Базою ПДВ за отриманими від нерезидента послугами є їх договірна (контрактна) вартість з урахуванням податків і зборів, за винятком ПДВ, включеного до ціни придбання відповідно до законодавства. При цьому контрактну вартість в інвалюті перераховують у гривні за курсом НБУ на дату виникнення ПЗ (п. 190.2 ПКУ). Суму нарахованих ПДВ-зобов’язань одержувач послуг показує в податковій накладній, оформленій на таку операцію.

У свою чергу, право на ПК з ПДВ за «нерезидентськими» послугами виникає на дату складання податкової накладної, за умови її реєстрації в ЄРПН (абзац четвертий п. 198.2 ПКУ).

Ну а тепер розберемося, що робити одержувачеві «нерезидентських» послуг у разі перегляду їх ціни після відображення ПДВ-зобов’язань та ПК.

Перегляд ціни імпортної послуги є підставою для коригування ПДВ-зобов’язань і ПК за правилами п. 192.1 ПКУ. Проводять таке коригування на підставі розрахунку коригування (РК) до раніше оформленої ПН (див. лист ДФСУ від 06.06.2017 р. № 492/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, категорію 101.15 БЗ).

І зверніть увагу:

РК складають не лише в разі зменшення вартості послуг, а й у разі перегляду цін у бік збільшення

А ось в оформленні додаткової ПН на суму доплати (у разі збільшення вартості послуг) податківці потреби не бачать (див. листи ДФСУ від 10.07.2017 р. № 1076/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 26.07.2018 р. № 3293/ІПК/08-01-12-01-10, категорію 101.15 БЗ).

Виходить, при перегляді ціни «нерезидентської» послуги (як у більший, так і в менший бік) підприємству необхідно відкоригувати суму раніше нарахованого ПЗ, величину якого, нагадаємо, ви визначали за курсом НБУ, що діяв на дату їх виникнення. Тому при проведенні коригування ПЗ логічно перераховувати вартість отриманих послуг усе за тим же курсом НБУ на дату первісного виникнення ПЗ, тобто незалежно від курсу на дату коригування. Адже дата нарахування зобов’язань і курс НБУ, що діяв на цю дату, не змінилися, збільшилася (зменшилася) вартість послуг, що надаються нерезидентом.

Припустимо, підприємство перерахувало нерезиденту авансову оплату вартості послуг в сумі $1000 (курс НБУ на дату оплати — 28,0 грн./$). На дату перерахування авансу нараховані ПЗ з ПДВ у сумі 5600 грн. ($1000 х 28,0 грн./$ х 20 %). Після цього резидент домовився з постачальником послуг — нерезидентом про зниження вартості послуг до $900. Після перегляду ціни сума ПЗ становитиме 5040 грн. (($900 х 28,0 грн./$ х 20 %).

Суму коригування показують одночасно в рядках 6 і 13 декларації з ПДВ, яку подають за той звітний період, у якому складений РК* (див. категорію 101.15 БЗ). Для розшифровування показників цих рядків заповнюють спеціальні рядки додатка Д1 до ПДВ-декларації.

* Зверніть увагу: на наш погляд, орієнтуватися на період складання РК можна тільки в разі своєчасної його реєстрації в ЄРПН (у цьому випадку діє загальний, а не новий строк реєстрації, оскільки РК складений не постачальником, а одержувачем). У разі реєстрації РК з порушенням строків ПЗ зменшуйте лише в періоді реєстрації РК, а ПК — у періоді виписування РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі