Теми статей
Обрати теми

З високо- у малодохідники: звітний період і податкові різниці при зміні статусу

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Річний дохід підприємства за підсумками 2018 року вперше становив менше 20 млн грн. Чи можемо ми у 2019 році не складати квартальні декларації з податку на прибуток, а відзвітувати тільки за підсумками року? Чи можна при розрахунку податку на прибуток за 2019 рік не враховувати податкові різниці?

Дохід підприємства за 2018 рік не перевищив 20 млн грн., а отже, воно з високодохідника «перетворилося» на малодохідника. Які наслідки це спричинить?

Звітний період. Річний податковий (звітний) період установлений, у тому числі, для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності, визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 млн грн. (п.п. «в» п. 137.5 ПКУ). А ось щоквартально звітують тільки ті підприємства, у яких за минулий звітний рік дохід перевищує 20 млн грн.

У вашому випадку дохід за попередній (2018) рік не перевищив 20 млн грн., а отже, звітувати за 2019 рік ви повинні шляхом подання річної декларації. Складати декларацію за 1 квартал 2019 року не потрібно.

Податкові різниці*. Про розрахунок податкових різниць ідеться в п.п. 134.1.1 ПКУ. Тут говориться, що не розраховують податкові різниці ті платники податків, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн.

* Про ці та інші нюанси переходу з високодохідників у малодохідники і назад читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 22, с. 7.

Тобто тут уже на перший план виходить дохід не за попередній, а за останній звітний рік, тобто той рік, за який ви подаєте звітність. Із запитання видно, що підприємство стало малодохідником ще у 2018 році. Тому вже при складанні декларації з податку на прибуток за 2018 рік ви мали право не розраховувати податкових різниць, установлених розд. ІІІ ПКУ, крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років (див. категорію 102.13 БЗ). А ось вирішувати: застосовувати/не застосовувати різниці у 2019 році, ви будете наприкінці року залежно від обсягу дохідності за поточний рік.

Припустимо, у 2019 році ви також упишетеся в прибутковий критерій, установлений п.п. 134.1.1 ПКУ, тобто ваш дохід не перевищить 20 млн грн. Що тоді?

Якщо у 2018 році підприємство не заявило про відмову від розрахунку різниць, тоді вам корисно знати: для незастосування різниць одного бажання платника податків (навіть підкріпленого «правильним» обсягом доходу) мало. Про своє рішення не розраховувати різниці обов’язково потрібно повідомити контролерів. Для цього в декларації з податку на прибуток за 2019 рік ви повинні проставити відмітку в полі «Наявність рішення», а в полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» — зазначити номер і дату розпорядчого документа (наказу керівника), на підставі якого прийнято таке рішення (див. категорію 102.23.02 БЗ).

Якщо ж за підсумками 2018 року підприємство вже встигло відмовитися від застосування податкових різниць, про що зробило відмітку в річній декларації, то повторювати її доведеться в кожній подальшій декларації, у тому числі й за 2019 рік. Звісно ж, у ПКУ таких вимог немає взагалі. Навпаки, п.п. 134.1.1 ПКУ говорить про те, що відповідну відмітку проставляють лише один раз — у декларації за перший рік безперервної сукупності років, коли бухдохід не перевищує 20 млн грн. і прийнято рішення не здійснювати податкових коригувань.

Але в податківців, як це часто буває, своє бачення цього питання. У їх реальності платники повинні повторно проставляти відмітки в декларації за другий і подальші роки користування правом незастосування коригувань (див. 102.23.02 БЗ).

Якщо ж за підсумками 2019 року вам пощастить отримати дохід понад 20 млн грн., то за це доведеться «заплатити» обов’язковим розрахунком різниць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі