Теми статей
Обрати теми

Податкова амортизація: без урахування дооцінки та ліквідаційної вартості

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Високодохідне підприємство провело дооцінку офісної будівлі, у процесі якої була встановлена й нова ліквідаційна вартість: до дооцінки первісна вартість — 11 млн грн., ліквідаційна вартість — 1,7 тис. грн.; після дооцінки — 23 млн грн., ліквідаційна вартість — 3,4 млн грн. Яким чином нова ліквідаційна вартість вплине на податкову амортизацію?

Провівши дооцінку об’єкта ОЗ «офісна будівля» і заразом збільшивши його ліквідаційну вартість, ви вчинили на шкоду собі. Пояснимо.

Високодохідне підприємство для визначення об’єкта оподаткування з податку на прибуток зобов’язане бухгалтерський фінрезультат до оподаткування коригувати на всі (!) різниці, передбачені розд. III ПКУ, серед яких і різниці, пов’язані з амортизацією об’єктів ОЗ та нематеріальних активів (пп. 138.1, 138.2 ПКУ). Їх розрахунок полягає в тому, щоб:

— виключити вплив на фінрезультат бухгалтерської амортизації,

— замінивши її амортизацією, розрахованою за податковими правилами.

Для цього високодохідник повинен не лише амортизувати об’єкти ОЗ у бухобліку за правилами П(С)БО 7, але й окремо розраховувати податкову амортизацію за правилами з п. 138.3 ПКУ.

Правила розрахунку податкової амортизації основних засобів і нематеріальних активів фактично ідентичні бухгалтерським. Проте є й винятки, серед яких, зокрема, заборона на участь у розрахунку податкової амортизації сум бухгалтерських переоцінок (уцінок, дооцінок) об’єкта ОЗ (п.п. 138.3.1 ПКУ, лист ДФСУ від 07.08.17 р. № 1512/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 10.04.2019 р. № 1540/6/99-99-15-02-02-15/ІПК; БЗ 102.05). Тож якщо ОЗ переоцінювалися, суми такої переоцінки в розрахунку податкової амортизації участі не беруть.

Крім того, за правилами бухобліку, якими слід керуватися й у податкових цілях, ліквідаційна вартість не бере участі при визначенні амортизації об’єкта ОЗ (п. 4 П(С)БО 7). Тобто за вартість, яка амортизується, як і в бухобліку, слід приймати первісну вартість об’єкта ОЗ за мінусом ліквідаційної вартості такого об’єкта.

У свою чергу, ліквідаційна вартість згідно з п. 4 П(С)БО 7 — це сума коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, пов’язаних з продажем (ліквідацією).

Ліквідаційна вартість як у бухгалтерському, так і в податкому обліку ОЗ однаково зменшує розрахункову вартість об’єкта ОЗ, яка амортизується

Відповідно, чим більшою встановлено ліквідаційну вартість об’єкта ОЗ, тим меншою буде його вартість, яка амортизується (і тим менші суми будуть віднесені до складу витрат у вигляді амортизації).

У результаті в бухгалтерському обліку, хоч вартість об’єкта ОЗ і буде зменшена на нову підвищену ліквідаційну вартість, при подальшій амортизації об’єкта ОЗ за рахунок дооцінної вартості ви матимете більшу суму амортизації, що нараховується. Оскільки за цифрами бухгалтерська вартість дооцінного офісу, яка амортизується, буде 19,6 млн грн. (23 млн грн. - 3,4 млн грн.).

А ось у податковому обліку сума дооцінки при подальшій амортизації об’єкта ОЗ офісної будівлі брати участі не буде. Водночас збільшена нова ліквідаційна вартість об’єкта ОЗ на додаток ще й зменшить вартість, яка амортизується. Унаслідок чого сума податкової амортизації виявиться ще меншою, ніж була до дооцінки. За цифрами податкова вартість офісу, яка амортизується, буде 7,6 млн грн. (11 млн грн. - 3,4 млн грн.).

У результаті: за рахунок амортизаційних різниць вам доведеться прибирати з об’єкта оподаткування податком на прибуток більшу суму нарахованої бухгалтерської амортизації, замінюючи її на меншу суму податкової амортизації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі