Теми статей
Обрати теми

Податковий борг громадянина не впливає на ФОП на ЄП

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Фізична особа, яка займається підприємницькою діяльністю у статусі фізичної особи — підприємця (ФОП) — платника ЄП, не сплатила за 2017 рік податок на нерухомість. А тому уже більше ніж півроку за фізособою значиться податковий борг з цього податку. Чи може податкова за наявність такого податкового боргу анулювати реєстрацію ФОП як платника ЄП?

Розпочнемо з того, що коли ФОП — платник ЄП має податковий борг, то це може негативно позначитися на його праві перебування на спрощеній системі.

Річ у тому, що відповідно до п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ наявність податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів змушує суб’єкта господарювання покинути лави спрощенців і перейти на загальну систему оподаткування.

При цьому покинути лави спрощенців порушник має в останній день другого з двох послідовних кварталів, в якому допущено порушення (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ). Для цього суб’єкт господарювання має за 10 днів до закінчення другого з двох згаданих у п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ кварталів подати заяву про відмову від спрощеної і перехід на загальну систему.

Якщо ФОП цього не зробить своєчасно, то податківці самі виключать його з Реєстру платників ЄП на підставі свого рішення (п.п. 3 п. 299.10 ПКУ). При цьому для того, щоб дізнатися про те, чи за ФОП є податковий борг на відповідний час, податківцям не потрібно йти до ФОП на перевірку. Їм достатньо зазирнути в картку платника податків і на підставі інформації, що міститься в ній, прийняти відповідне рішення.

Враховуючи все це, у фізосіб, в яких є податковий борг не від здійснення їх підприємницької діяльності як ФОП, а від виконання громадського обов’язку як звичайна фізособа, виникає запитання, чи може це вплинути на право ФОП перебувати на ЄП?

На наш погляд, наявність податкового боргу за фізособою як громадянином, який здійснює діяльність як ФОП, не повинна впливати на право перебування ФОП на спрощеній системі.

Аргументуємо це тим, що не можна поєднувати відповідальність перед бюджетом фізособи як громадянина із відповідальністю фізособи як суб’єкта господарювання.

З нами погоджуються й фіскали у листі від 13.11.2017 р. № 30848/7/99-99-13-01-02-17 та категорії 107.09 БЗ.

Пояснюють свій висновок фіскали тим, що ФОП — платника ЄП податкова може виключити з Реєстру платників ЄП тільки у випадку невиконання платником ЄП обов’язку щодо переходу на сплату інших податків і зборів у разі наявності у нього податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів (п. 299.10 ПКУ).

Враховуючи це, податківці роблять висновок, що право перебувати на спрощеній системі оподаткування може втратити саме ФОП — платник ЄП у зв’язку з наявністю податкового боргу у такого суб’єкта господарювання.

Отже, наявність податкового боргу у ФОП за податковими зобов’язаннями, не пов’язаними з його господарською діяльністю, тобто за якими контролюючий орган визначив податкові зобов’язання такій особі як не суб’єкту господарювання, не є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про виключення ФОП з Реєстру платників ЄП.

Таким чином, якщо фізособа як громадянин має податковий борг зі сплати, наприклад, податку на нерухомість на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, то заснований нею ФОП, який є платником ЄП, не повинен залишати у зв’язку з цим спрощену систему оподаткування.

Звертаємо увагу! Такий лояльний висновок стосується саме наявності у фізособи, яка вже працює як ФОП, податкового боргу, що значиться за фізособою як громадянином.

Водночас якщо фізична особа тільки хоче стати платником ЄП, то наявність у неї податкового боргу на фізичну особу як громадянина не дозволить їй бути спрощенцем (див. лист ДФСУ від 13.11.2017 р. № 30848/7/99-99-13-01-02-17 та категорію 107.09 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі