Теми статей
Обрати теми

Позика засновникові-фізособі

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство хоче надати позику засновникові-фізособі. Чи буде така допомога оподатковуватися ПДФО і ВЗ? Чи є граничний строк, на який вона може бути виплачена?

Для цілей ПКУ грошові кошти, видані за безвідсотковим договором позики, підпадають під визначення «поворотної фінансової допомоги» (п.п. 14.1.257 ПКУ).

Оскільки грошова позика надається фізособі на поворотній основі, то немає підстав говорити про виникнення в неї доходу на суму отриманої позики. Це підтверджується положеннями п.п. 165.1.31 ПКУ. Ця норма Кодексу свідчить: основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податків, не включається до складу його оподатковуваного доходу.

При цьому строк, на який видають позику для цілей розд. IV ПКУ, що встановлює порядок оподаткування доходів фізосіб, значення не має. Тобто підприємство може видати позику у 2019 році зі строком погашення у 2069 році. І протягом дії договору позики дохід у фізособи-позичальника не виникне.

До речі, не буде доходу у фізособи і тоді, коли сума поворотної фіндопомоги погашається ним з порушенням строків, установлених договором або графіком погашення, проте в межах строку позовної давності.

Водночас, незважаючи на відсутність оподатковуваного доходу у фізособи, підприємство, яке видає поворотну фіндопомогу, зобов’язане відобразити її суму у формі № 1ДФ з ознакою доходу «153». При цьому в графах 3а і 3 розділу І форми № 1ДФ відображають суму нарахованої і виплаченої фіндопомоги відповідно, а графи 4а і 4 не заповнюють (у паперовому варіанті проставляють прочерки).

Що стосується ВЗ, то із суми поворотної фіндопомоги його не утримують (див. п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Проте, як і у випадку з ПДФО, суму такої допомоги слід відобразити в розділі ІІ Податкового розрахунку за рядком «Військовий збір».

З ЄСВ усе спокійно. Його тут немає. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі