Теми статей
Обрати теми

Ремонт особистого автомобіля директора: що з ПДФО?

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство оплатило ремонт особистого автомобіля директора. Автомобіль за документами в підприємства не проходить. Що з ПДФО, ВЗ?

Якщо директор компенсує підприємству вартість ремонту, то дохід у нього не виникає. А отже, і питання з ПДФО та ВЗ не виникає.

А ось якщо такої компенсації не буде, то на виході в нас буде ситуація, коли підприємство безоплатно надало фізособі послугу з ремонту автомобіля. Тобто має місце дохід.

Якщо говорити про ПДФО і вид доходу, то такий дохід можна класифікувати як додаткове благо (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ, ознака доходу у формі № 1ДФ «126») або як зарплату (п.п. 164.2.1 ПКУ, п.п. 2.3.4 Інструкції № 5, ознака доходу «101»), якщо можливість таких виплат передбачена колдоговором (трудовим договором).

Зверніть увагу, незалежно від виду доходу, платник податків (директор) отримує його в негрошовій формі. Отже, до бази оподаткування такий дохід повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ. При ставці ПДФО 18 % його величина становить 1,219512.

Також оподатковуваний ПДФО дохід доведеться оподаткувати ВЗ (пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Причому ВЗ утримуємо з «чистої» вартості такої виплати, без збільшення на «натуральний» коефіцієнт (див. лист ДФСУ від 08.06.2016 р. № 12626/6/99-99-13-02-03-15).

ПДФО і ВЗ з негрошового доходу, підприємство — податковий агент сплачує до бюджету протягом 3 банківських днів з дня, що йде за днем виплати (нарахування) такого доходу (п.п. 168.1.4 ПКУ).

Ну і пару слів про ЄСВ. Навіть якщо ви для цілей ПДФО класифікуєте такий дохід як додаткове благо, є ймовірність, що для цілей ЄСВ контролери підтягнуть його під інші виплати, які мають індивідуальний характер (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5) і наполягатимуть на включенні його до бази нарахування ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі