Теми статей
Обрати теми

Нецільова благодійна допомога

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство виплачує співробітникові нецільову благодійну допомогу. Яка сума у 2019 році не оподатковується? З якою ознакою доходу відобразити її у формі № 1ДФ: «126», «127» або «169»?

У 2019 році суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, не оподатковують ПДФО і ВЗ, якщо вона надана резидентом (юрособою або фізособою) в розмірі, що не перевищує сукупно за такий рік 2690 грн. (п.п. 170.7.3, пп. 1.2 і 1,7 п. 161 підрозд. 10 ПКУ). Вимоги до одержувача допомоги ПКУ не висуває. Напрями використання допомоги не важливі.

Якщо ж сума допомоги перевищує неоподатковувану межу, то із суми перевищення доведеться утримати ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %).

Зверніть увагу, раніше податківці оподатковувану частину нецільової благодійної допомоги пропонували розглядати як дохід у вигляді додаткового блага (ознака доходу «126»), потім як інший оподатковуваний дохід (ознака доходу «127»). Але останнім часом їх риторика змінилася. Сьогодні вони пропонують відштовхуватися не від суми, а від суті виплати. Оскільки фізособі надають саме нецільову благодійну допомогу, то незалежно від суми такої допомоги її вид змінюватися не повинен.

Враховуючи викладене, сьогодні ДФСУ в роз’ясненні 103.25 БЗ рекомендує відображати в розд. I форми № 1ДФ суму нецільової благодійної допомоги, як оподатковувану, так і не оподатковувану, з єдиною ознакою доходу «169».

Також ці суми повинні «засвітитися» в розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір».

А ось ЄСВ у цьому випадку не буде (п. 3.31 Інструкції № 5). І до форми № Д4 така разова допомога не потрапить.

Зверніть увагу: якщо фізособа отримає нецільову благодійну допомогу в сумі, що перевищує неоподатковувану межу, то вона повинна буде подати за підсумками звітного року декларацію про майновий стан і доходи із зазначенням такої суми допомоги (п.п. 170.7.3 ПКУ). Причому якщо такі виплати були від декількох податкових агентів, то їй доведеться розрахувати і сплатити ПДФО і ВЗ з частини річної суми допомоги, що перевищує неоподатковувану межу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі