Теми статей
Обрати теми

Звіт з ЄСВ: якщо донарахували виплати

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство в поточному місяці донарахувало індексацію зарплати за минулий рік. Чи потрібно у зв’язку з цим перераховувати відпускні працівникам? Як відобразити донараховані суми у Звіті з ЄСВ за працюючими і вже звільненими працівниками?

Розпочнемо з першого запитання. Механізм обчислення середньої зарплати для визначення суми відпускних прописаний у Порядку № 100. Виплати, які беруть участь у розрахунку відпускної середньої зарплати, перелічені п. 3 цього Порядку. Є серед них і індексація заробітної плати.

При цьому при розрахунку тільки премії включаємо в заробітну плату того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю. Усі інші виплати обліковуємо в тих місяцях, за які вони нараховані (див. лист Мінсоцполітики від 09.12.2011 р. № 1105/13/81-11).

Звідси доходимо висновку, який навряд чи порадує бухгалтерів із зарплати. Якщо ви в поточному місяці донараховуєте виплати, які беруть участь у розрахунку відпускних і нараховані за місяці, що ввійшли до розрахункового періоду для обчислення суми відпускних, то такі відпускні слід перерахувати і донарахувати. ☹

Причому зверніть увагу, правила відображення донарахованих сум у Звіті з ЄСВ для працюючих і вже звільнених працівників відрізняються. Розглянемо їх детально.

Донараховані працівникові. Розпочнемо з індексації.

Донараховані в поточному місяці суми забутої індексації відображайте у Звіті з ЄСВ у загальній сумі зарплати поточного місяця. Розкидати їх по місяцях, за які здійснено нарахування, не потрібно.

Це узгоджується з положеннями п. 9 розд. IV Порядку № 435 (ср. ). Ним установлено: якщо нарахування заробітної плати здійснюють за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включають до зарплати того місяця, у якому були здійснені такі донарахування.

Тобто донараховані суми зарплатної індексації відображайте у Звіті з ЄСВ, сформованому за той звітний місяць, у якому фактично були проведені такі донарахування (у бухобліку).

У Таблиці 6 Звіту донараховану працівникові індексацію за минулі періоди відображайте в загальній сумі зарплати поточного місяця одним рядком. Розбивати по місяцях, за які проведено донарахування, не потрібно (див. лист ДФСУ від 03.10.2017 р. № 16871/5/99-99-13-02-01-16).

Зверніть увагу: в таблиці 1 Звіту за формою № Д4 сума донарахувань також буде відображена в загальній сумі зарплати, нарахованої працівникам за звітний місяць. Коригувальні рядки 4, 4.1 таблиці 1 у цьому випадку не заповнюйте.

Переходимо до відпускних. У таблиці 6 Звіту з ЄСВ їх відображають в окремих рядках з кодом типу нарахувань (КТН) «10» і в прив’язці до місяця, за який здійснено нарахування.

Ці ж правила використовуйте і при відображенні донарахованих сум відпускних за минулі періоди.

Тобто в таблиці 6 донараховані відпускні відображайте в окремому рядку. При цьому:

— у графі 9 зазначайте той же код категорії застрахованої особи, з яким відображаєте зарплату (у загальному випадку за звичайними працівниками — «1», за працівниками з інвалідністю — «2»);

— у графі 10 — КТН «10»;

— у графі 11 — місяць (і рік), за дні якого донараховано відпускні.

Донараховані непрацівнику. Якщо говорити про трудові виплати, нараховані колишнім працівникам, тобто таким, які на момент нарахування вже не перебувають з підприємством у трудових відносинах, то до бази стягнення ЄСВ потраплять лише:

— виплати зарплати за відпрацьований час;

— середній заробіток за вимушений прогул, що виплачується на підставі рішення суду (див. ч. 2 ст. 7 Закону № 2464).

Виплати за невідпрацьований час перелічені в п.п. 2.2.12 Інструкції № 5. До їх числа входить оплата, а також суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічної (основної та додаткової) відпустки.

Отже,

якщо підприємство донараховує відпускні (компенсацію за невикористану відпустку) особі, яка на момент нарахування вже не перебуває з ним у трудових відносинах, то з такої виплати ЄСВ не стягує

А отже, і до Звіту з ЄСВ донараховані суми відпускних/компенсації звільненим працівникам не потраплять.

Інша річ — індексація заробітної плати. Вона входить до фонду оплати праці у складі додаткової заробітної плати і є виплатою за відпрацьований час (п.п. 2.2.7 Інструкції № 5). А отже, входить до бази нарахування ЄСВ.

Важливо! Для трудових виплат за відпрацьований час, нарахованих особам, які на момент нарахування вже не перебувають зі страхувальником у трудових відносинах, існує особливий порядок стягнення ЄСВ. Прописаний він у ч. 2 ст. 7 Закону № 2464 та п.п. 4 п. 3 розд. IV Інструкції № 449 і зобов’язує діяти таким чином.

Загальну суму виплат, нарахованих колишньому працівникові, поділити на кількість місяців, за які вона нарахована. Далі ці виплати віднести до місяців, за які вони нараховані, порівняти загальну суму доходу з мінімальною/максимальною базою нарахування ЄСВ і здійснити нарахування ЄСВ.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ виплати за відпрацьований час, нараховані після звільнення, відображайте в окремих рядках, проставляючи:

— у графі 9 — зарплатний КЗО (у загальному випадку за звичайними працівниками — « 1», за працівниками з інвалідністю — «2»);

— у графі 10 — КТН «1» — виплата за відпрацьований час після звільнення;

— у графі 11 — місяць (і рік), за який донарахована індексація.

Інші графи заповнюйте в загальному порядку. При цьому в графах з 22 по 25 зазначайте ті ж дані, що й у місяцях, за які донараховані суми індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі