Теми статей
Обрати теми

Ненормований робочий день: як облікувати й оплатити

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Згідно з умовами контракту директорові встановлено ненормований робочий день. Як компенсується і табелюється така робота?

Ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу. Працюючи в такому режимі, директор, про якого йдеться в запитанні, може в окремі дні (а не систематично) виконувати роботу понад установлену нормальну тривалість робочого часу.

Важливо! Такі «надгодини» не вважають надурочними й окремо не оплачують. При цьому як компенсацію за складність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу надають щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (ненормований робочий день).

Її максимальна тривалість — до 7 календарних днів (ст. 8 Закону про відпустки). Конкретна тривалість такої додаткової відпустки може бути зазначена в колективному договорі та/або контракті, укладеному з директором. Надають її пропорційно часу, відпрацьованому на роботі або посаді, яка надає право на цю відпустку.

Зазначимо, якщо директор має право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці у зв’язку з роботою з комп’ютером (п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки) і одночасно у зв’язку з роботою в умовах ненормованого робочого дня (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки), то він не може скористатися відразу двома цими додатковими відпустками. Йому доведеться обрати тільки одну підставу. Про це прямо говорить ч. 1 ст. 10 Закону про відпустки.

Що стосується табелювання, то години, перепрацьовані в режимі ненормованого робочого дня, в Табелі обліку робочого часу не відображають. У ньому зазначають тривалість робочого дня відповідно до встановленої для працівника норми. Так, якщо в працівника тривалість робочого дня становить 8 годин, то і в Табелі обліку робочого часу відображаємо «8».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі