Теми статей
Обрати теми

З декрету на роботу: виплаті бути...

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, планує перервати її і вийти на роботу. Чи втратить вона право на допомогу при народженні дитини?

Ні, не втратить. Пояснимо чому.

Поки жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, за нею зберігається місце роботи. При цьому вона має повне право в будь-який зручний для неї час перервати цю відпустку і повернутися на роботу. Щоправда, для цього працівниця повинна написати відповідну заяву на ім’я керівника із зазначенням дати виходу на роботу, а останній має оформити наказ (розпорядження).

З моменту переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років і виходу на роботу на працівницю поширюються загальні норми трудового законодавства, але з урахуванням трудових гарантій, передбачених для матерів, що мають дітей зазначеного віку.

При цьому вихід на роботу ніяк не вплине на виплату їй допомоги при народженні дитини. Навіть якщо працівниця буде працювати в режимі повного робочого часу.

Виключний* перелік підстав для припинення виплати допомоги при народженні дитини наведений ч. 9 ст. 11 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII. Це: (1) позбавлення батьківських прав; (2) відібрання дитини без позбавлення батьківських прав; (3) тимчасове влаштування дитини на повне державне утримання; (4) припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини; (5) нецільове використання коштів і незабезпечення належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини.

* Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 08.06.2016 р. № 3-рп/2016.

Як бачите, такої підстави для припинення виплати допомоги при народженні дитини, як переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років і вихід на роботу, у цьому переліку немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі