Теми статей
Обрати теми

Правила гри для «бойової» відпустки

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Чи можна в поточному році надати працівникові — учасникові бойових дій додаткову «бойову» відпустку за минулі роки? На що слід ще звернути увагу, надаючи таку відпустку?

Для того, щоб проблема була зрозуміла всім нашим читачам, пояснимо, про яку відпустку йдеться.

Статтею 162 Закону про відпустки передбачено надання додаткової відпустки окремим категоріям громадян, у тому числі й учасникам бойових дій, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Тривалість такої відпустки — 14 календарних днів на рік.

Для того, щоб скористатися такою відпусткою, працівник повинен підтвердити своє право на «бойову» відпустку — надати посвідчення учасника бойових дій.

Період виходу в таку відпустку встановлюють у графіку відпусток. Але якщо з будь-яких причин там ця відпустка не була зазначена, працівникові достатньо буде подати на ім’я роботодавця відповідну заяву.

Важливо!

Додаткова «бойова» відпустка не належать до виду щорічних відпусток

Саме тому така відпустка:

— надається за календарний рік, а не за робочий. Причому право працівника на «бойову» відпустку повної тривалості не залежить від відпрацьованого часу в такому календарному році. Навіть відпрацювавши один робочий день у поточному календарному році, працівник матиме право на таку відпустку повної тривалості — 14 календарних днів;

— надається понад щорічні основну та додаткову відпустки;

— має бути використана працівником протягом календарного року. Якщо працівник не реалізував свого права на таку відпустку в поточному році, перенести її на наступний не вийде (див. лист Мінсоцполітики від 04.08.2016 р. № 430/13/116-16);

не може бути перенесена або продовжена з причин, зазначених у ст. 11 Закону про відпустки, у тому числі й у зв’язку з хворобою працівника, що збіглася з періодом «бойової» відпустки. Відкликати працівника з «бойової» відпустки також не можливо;

не продовжується на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки. Такі дні включають у тривалість «бойової» відпустки й оплачують у загальному порядку;

— не підлягає грошовій компенсації в разі, якщо вона не була використана до дня звільнення.

Таким чином, якщо працівник з будь-яких причин не ходив у «бойову» відпустку в минулих роках, то відпустка за ці роки «згорає». У поточному календарному році він зможе піти тільки в «бойову» відпустку за поточний календарний рік.

Ще один момент. Якщо працівникові буде надана «бойова» відпустка, початок якої припадає на один рік (2019), а закінчення — на наступний (2020), наприклад, з 30 грудня 2019 року по 12 січня 2020 року, то вважається, що це відпустка за той рік, на який припадає її початок (тобто за 2019-й).

Тому у 2020 році такий працівник матиме право на відпустку повної тривалості — 14 календарних днів.

До речі, додаткова «бойова» відпустка може бути використана працівником як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом, за наявності документів, що підтверджують право на неї (наприклад, посвідчення учасника бойових дій).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі