Теми статей
Обрати теми

Перехід на неповний робочий день: розраховуємо лікарняні

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Протягом року працівник працював на умовах повної зайнятості, після чого його перевели на неповний робочий день (4 години/день). Як тепер розрахувати середню зарплату для оплати лікарняного?

Для розрахунку суми оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок підприємства і допомоги за рахунок ФСС застосовують загальний алгоритм, викладений у Порядку № 1266.

Згідно з ним середньоденну зарплату для розрахунку лікарняних слід визначати в календарних днях (п. 3 Порядку № 1266). Для цього ділять нараховану за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітну палату, на яку нараховано ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості в розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Як бачите, не має значення, на яких умовах зайнятості (повна чи неповна) працює ваш працівник. Механізм розрахунку середньої зарплати і лікарняних у кожному з випадків буде однаковим.

Цей факт грає на руку вашому співробітникові. Адже до розрахункового періоду для визначення суми лікарняних у нього ввійшли місяці, у яких він працював на умовах повної зайнятості. Тобто отримував зарплату в більшому розмірі, ніж після того, як його перевели на неповний робочий день. Тому і сума лікарняних у нього вийде пристойна.

У зворотному випадку (якби працівник більшу частину розрахункового періоду працював у режимі неповного дня, а потім був переведений на умови повної зайнятості), ситуація була б сумніша. Адже при розрахунку лікарняних враховувалася б зарплата, розрахована пропорційно зайнятості, хоча на момент тимчасової непрацездатності працівник отримував уже повний оклад.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі