Теми статей
Обрати теми

Лікарняні: замість ФСС виплатило підприємство

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство виплатило працівникові всю суму лікарняних за рахунок власних коштів, у тому числі й ту, яка фінансується ФСС. Чи можна так робити?

Суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, яку фінансує ФСС, не можна виплачувати за рахунок коштів роботодавця. Причин тому дві. По-перше, кошти, що надійшли на спецрахунок роботодавця-страхувальника, можуть бути використані виключно на надання матеріального забезпечення застрахованим особам (п. 2 ст. 34 Закону № 1105). Перекинути їх після отримання фінансування від ФСС зі спецрахунку на поточний рахунок, підприємство не має права. Навіть якщо банк «проґавить» таке перекидання, є небезпека, що ФСС розглядатиме таку операцію як нецільове використання коштів. По-друге, ситуація ускладнюється тим, що в роботодавця немає законних шляхів за власною ініціативою відрахувати з доходу працівника виплачені суми допомоги. Вичерпний перелік підстав, які надають роботодавцеві право проводити відрахування із зарплати для погашення заборгованості працівника перед ним, наведений у ч. 2 ст. 127 КЗпП. Жодна з них не підходить під наш випадок. Вихід може бути таким. Після отримання фінансування з ФСС роботодавець зі спецрахунку здійснює повторну виплату допомоги та сплату ПДФО і ВЗ. Суму переплати за податками, зарахуємо в рахунок майбутніх платежів. Суму переплати за допомогою, працівник може повернути виключно добровільно. Поговоріть із ним. Якщо працівник скаже «так», то надміру отриману суму він може повернути до каси (на розрахунковий рахунок підприємства), або написати заяву з проханням утримати надміру виплачені кошти з його зарплати.

Якщо працівник відмовиться повернути переплату, шанс змусити його через суд невеликий. Усе через норми ст. 1215 ЦКУ: не підлягає поверненню безпідставно набута виплата, якщо її роботодавець здійснив добровільно, за відсутності рахункової помилки з його боку і недобросовісності з боку працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі