«Кредитовий підзвіт»: здрастуй, УПК*!

Павленко Олексій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 26.04.2019 р. № 181

* Узагальнююча податкова консультація.

висновок документа

Якщо роботодавець підтверджує доцільність і обґрунтованість витрат працівника, здійснених у зв’язку з виконанням його трудової функції, то сума компенсації за товари (роботи, послуги), придбані працівником за його власні кошти для роботодавця, не оподатковується ПДФО і ВЗ

Нарешті збулося! Мінфін закріпив на рівні УПК свої висновки щодо неоподаткування ПДФО і ВЗ компенсацій за «кредитовими підзвітами».

Водночас відмітимо, що УПК, яка коментується, фактично є «двійником» листа від 26.02.2019 р. № 11220-16-63/5675, яким Мінфін дав нефіскальну відповідь на запит фіскалів**. Адже в УПК № 181 дослівно продубльований цей лист (окрім його частини про лояльну позицію судів). Тому, незважаючи на ліберальність, сьогоднішня УПК несе в собі ту ж «трудову» «ложку дьогтю», яка містилася в згаданому листі: коли придбання товарів (робіт, послуг) здійснюється у рамках трудових обов’язків працівника, то незалежно від того, видані грошові кошти під звіт або витрачені з цією метою власні кошти працівника, які потім відшкодовані роботодавцем, такі відносини слід розглядати з урахуванням вимог законодавства про працю.

** Історію питання див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 61, с. 24, № 71, с. 2; 2019, № 26, с. 3.

Нагадаємо, що цією «трудовою» зачіпкою вже скористалися фіскали — у листі ДФСУ від 21.03.2019 р. № 1143/6/99-99-13-02-03-15/ІПК («Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 28, с. 2), написали «від зворотного»: мовляв, якщо придбання товарів (робіт, послуг) для роботодавця за рахунок власних коштів працівника не пов’язане з виконанням його трудової функції, то кошти, виплачені йому за реалізовані (продані) товари (роботи, послуги), оподатковуються ПДФО і ВЗ.

І хоча поява УПК, що коментується, і додасть платникам упевненості, але зовсім розслаблятися не варто, оскільки фіскали при перевірці «кредитового підзвіту» напевно вимагатимуть доказів того, що працівник діяв у рамках трудових функцій. І якщо ви їх у цьому не переконаєте — спробують оподаткувати такі суми ПДФО і ВЗ.

Тому тим, хто не бажає доводити справу до конфліктів і суду, краще заздалегідь підготуватися документально і зазначити в трудовому договорі/контракті (посадовій (робочій) інструкції) працівника, що в його посадові (робочі) обов’язки входить, зокрема, закупівля товарів, робіт, послуг для потреб роботодавця. Можна також зробити окремий наказ (розпорядження), в якому перерахувати найменування посад (назви робіт), займаючи (виконуючи) які працівник здійснює закупівлю товарів/робіт/послуг***.

*** Проте прописувати вимогу про закупівлю за рахунок власних грошових коштів працівника не рекомендуємо, оскільки на підставі ст. 9 КЗпП вона буде визнана недійсною.

Водночас якщо закупівлі ТМЦ для роботодавця здійснює за свої кошти працівник, у якого це не прописано в трудових обов’язках, то відносини між ними мають цивільно-правовий характер (тоді на них поширюються або гл. 68, або ст. 1158 — 1160 ЦКУ).

Але, на наш погляд, не повинно мати значення, у рамках трудових чи цивільно-правових виплачується відшкодування фізичній особі, адже дохід (тобто приріст показників фінансового та/або майнового стану платника податку) відсутній в обох випадках! Що підтверджують і суди****.

**** Див., наприклад: reyestr.court.gov.ua/Review/75325645

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі