Теми статей
Обрати теми

Здатися чи гратися у хованки?

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП — платник єдиного податку (ЄП) групи 2 у IІІ кварталі 2018 року припустився помилки при розрахунку суми доходу, а саме не відобразив у складі доходу отриману виручку. Помилку виявили у травні 2019 року. Якщо додати до доходу невраховану виручку, то ФОП у ІІІ кварталі перевищив граничну межу (1,5 млн грн.), що дає право перебувати на ЄП у групі 2. Як діяти ФОП? Які санкції загрожують ФОП, якщо він зараз подасть уточнюючий розрахунок, і чи варто взагалі його подавати?

Що мало бути в ідеалі

Якщо ФОП — платник ЄП групи 2 за результатами роботи за відповідний період року (у нашому випадку — за ІІІ квартал) виявив, що він перевищив граничну величину доходу, яка дозволяла йому залишатися в цій групі (для групи 2 — це 1,5 млн грн.), то він повинен був з наступного календарного кварталу за календарним кварталом, у якому було допущено таке порушення (з початку IV кварталу), або (п.п. 2 п. 293.8 ПКУ):

1) перейти до старшої групи ЄП, тобто до групи 3. Таке рішення слід було приймати, якщо дохід ФОП не перевищив розмір, який дає право працювати у групі 3 (розмір доходу — не більше 5 млн грн.).

Щоб перейти до вищої групи, ФОП мав подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому відбулося порушення, заяву на перехід (у нашому випадку — не пізніше 19.10.2018 р.), а також подати декларацію за періоди (квартали) перебування на ЄП у строки, встановлені для квартального звітного періоду (п.п. 296.5.1 ПКУ), і сплатити нарахований податок. При цьому із суми перевищення граничного доходу ФОП мав сплатити ЄП за ставкою 15 %;

2) перейти на загальну систему оподаткування (п. 2 п.п. 298.2.3 ПКУ). Заяву про відмову від ЄП варто було подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу (у нашому випадку — не пізніше 19.10.2018 р.), а також подати декларацію з ЄП за 3 квартали роботи на ЄП у 2018 році. Із суми перевищення граничного доходу ФОП мав сплатити ЄП за ставкою 15 % (п.п. 1 п. 293.4, п.п. 2 п. 293.8 ПКУ).

Якщо б ФОП зробив свій вибір своєчасно, то в нього надалі не виникло б жодних проблем.

Водночас ФОП помітив своє порушення занадто пізно (всі строки для переходу до вищої групи чи відмови від ЄП минули). Якщо так сталося, то з початку IV кварталу 2018 року він уже не міг бути платником ЄП та мав працювати на загальній системі. Про це свідчить і п. 299.11 ПКУ. В якому говориться, що коли ФОП-порушник самостійно не обрав свою долю, то фіскали примусово переведуть його на загальну систему заднім числом (з 01.10.2018 р.).

ФОП же, як видно із запитання, поки що й досі працює як спрощенець.

Тому давайте далі поговоримо про те, до яких наслідків призведе його добровільна здача фіскалам, а також хованка від них і сподівання, що його помилку не виявлять.

Здаємося самі

Якщо ФОП — платник ЄП групи 2 вирішив здаватися, то йому передусім слід подати звітну квартальну декларацію за періоди (квартали) перебування на ЄП (тобто за 3 квартали 2018 року) і в ній показати неврахований дохід. При цьому за суму неврахованого доходу, що перевищує 1,5 млн грн., слід буде нарахувати податок у підвищеному розмірі за ставкою 15 %.

Таку декларацію слід було подати у строки, встановлені для квартального звітного періоду (п.п. 296.5.1 ПКУ). Оскільки помилку ФОП виявив тільки тепер, то виходить, що така декларація подається із запізненням і податкова нарахує штраф згідно із п. 120.1 ПКУ у розмірі 170 грн.

Крім того, податкові зобов’язання, нараховані в такій запізнілій декларації, будуть сплачені несвоєчасно. А тому ФОП доведеться сплатити штраф відповідно до п. 126.1 ПКУ. При цьому оскільки від граничної дати сплати зобов’язання за запізнілою декларацією уже минуло 30 днів, то розмір штрафу буде складати 20 % суми, зазначеної у декларації (можна вдатися до такої хитрості: подати декларацію з мінімальною сумою податку, а потім уточнити її). На прикладі податку на нерухомість цей маневр ми розглядали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 34-35, с. 22).

ФОП у IV кварталі 2018 року уже не повинен був бути платником ЄП, а отже, він не повинен був подавати річну ЄП-декларацію. Раніше у такому випадку податківці радили звернутися до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої податкової звітності та проханням не визнавати таку звітність як податкову (БЗ 135.02, була чинною до 27.04.2018 р.). Зараз вони радять виправлятися або через УД або через «Звітну нову» декларацію; БЗ 135.02). Логічно вчинити так: спочатку подати звернення про невизнання декларації, а потім УД до річної декларації з ЄП за 2018 рік і зменшити нараховані зобов’язання за IV квартал 2018 року.

Після того як ФОП покаже фіскалам, що перевищив граний обсяг доходу, встановлений для 2 групи, вони мають перевірити його і скинути з ЄП з 01.10.2018 р. (п.п. 75.1.1 та п. 299.11 ПКУ).

Водночас ми б радили до цього моменту починати вести облік як загальносистемник. А саме слід збирати первинні документи, що підтверджують понесені витрати, щоб можна було на їх розмір зменшити об’єкт оподаткування ПДФО і ВЗ. До того ж треба буде подати декларацію про майновий стан і доходи за IV квартал (за загальносистемними доходами).

Крім того, оскільки ФОП залишить лави спрощенців з 01.10.2018 р., то згідно з п. 183.10 ПКУ така особа несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання відшкодування. А при здійсненні готівкових розрахунків має використовувати РРО. Отже, йому загрожують значні штрафи (детально див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19).

Щоб мінімізувати штрафи, радимо ФОП, щойно він виявить порушення обсягу доходу, до дати реєстрації платником ПДВ не здійснювати операцій.

Щоб не чекати, доки фіскали вас позбавлять статусу платника ЄП, краще проінформувати податківців у найближчі строки. Такими діями ви прискорите перехід на загальну систему і мінімізуєте штрафи за необґрунтовану роботу на ЄП.

Ховаємося від проблем

Якщо ФОП сам не здасться та буде й надалі працювати на ЄП, то ідилія буде тривати доти, доки фіскали не завітають до вас з перевіркою і не виявлять цього порушення. Щойно це станеться, то наслідки будуть неприємними.

Так, фіскали після виявлення порушення в примусовому порядку позбавить ФОП статусу платника ЄП з 01.10.2018 р. (п. 299.11 ПКУ).

А далі:

1) податківці донарахують ФОП ЄП на суму незазначеного доходу в декларації за 3 квартали 2018 року. При цьому суму незазначеного доходу, що перевищує 1,5 млн грн., вони оподаткують за підвищеною ставкою в 15 %. При цьому оскільки саме податкова виявить недоплату ЄП, то до цих сум ще застосовується штраф у розмірі 25 % (п. 123.1 ПКУ), ну і, звісно ж, штраф за неподання декларації з ЄП за 3 квартали 2018 року (п. 120.1 ПКУ);

2) податківці нарахують ФОП суму ПЗ із ПДВ, яку він має сплатити за всіма об’єктними операціями, та штраф у розмірі 25 % (п. 123.1 ПКУ). Чим довше ФОП ховатиметься, тим більшу суму ПДВ і штраф доведеться сплатити;

3) екс-спрощенець має сплачувати з дати переходу на загальну систему з власних доходів уже не ЄП, а ПДФО і ВЗ. При цьому якщо він не зберігатиме первинні документи, які підтвердять здійснення витрат, то ПДФО і ВЗ йому необхідно буде сплатити з усієї суми отриманого доходу, ну і, звісно ж, за донарахування податку фіскалами ФОП потрапляє ще й на 25 % штраф від суми донарахувань (у разі повторного порушення — 50 %) (п. 123.1 ПКУ);

4) повернутися до спрощеної системи ФОП зможе тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту, коли податківці прийняли таке рішення.
Докладніше про ці негаразди див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19, с. 23.

Враховуючи це, радимо спрощенцям якнайшвидше проінформувати фіскалів про порушення. Інакше ви можете дуже гірко поплатитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі