Теми статей
Обрати теми

Як визначити сільгоспчастку експедитора-аграрія?

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 03.05.2019 р. № 1937/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

Якщо аграрій — платник сільгоспЄП надає транспортно-експедиторські послуги, то при визначенні сільгоспчастки у складі загального доходу враховується уся сума коштів, отримана від замовника таких послуг (у тому числі кошти, що є оплатою послуг з перевезення)

Щоб аграрій міг працювати на сільгоспЄП, його сільгоспчастка за попередній податковий (звітний) рік має дорівнювати або перевищувати 75 %* (п.п. «а» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ). А тому якщо аграрій паралельно займається іншою (не сільгосп-) діяльністю, то він має постійно контролювати, щоб частка несільгоспдоходів не перевищила 25 %.

* Детально читайте «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 13 та № 8, с. 20.

Враховуючи це, у аграрія — платника сільгоспЄП, який одночасно надає транспортно-експедиторські послуги, виникає запитання: чи має він включати до свого загального доходу не тільки експедиторську винагороду (кошти за належне виконання договору транспортного експедирування), а й транзитні суми (відшкодування замовником вартості послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов’язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування, тощо)?(ср. )

Відповідь на це запитання надали фіскали у листі, що коментується. В ньому вони заявили, що до загального доходу аграрія, який беруть для розрахунку сільгоспчастки, слід включати усю суму коштів, отриманих таким платником податку від замовника. Іншими словами, податківці переконані, що і транзитні кошти, які отримає аграрій-експедитор, будуть його доходом від здійснення несільгоспдіяльності, а отже на їх розмір зменшиться сільгоспчастка аграрія.

Аргументують це фіскали тим, що згідно з п.п. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП — юрособи є будь-який дохід в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

На наш погляд, висновки фіскалів помилкові. Пояснюється це тим, що:

1) правила визначення доходу, прописані у п.п. 2 п. 292.1 ПКУ, не стосуються правил формування загального доходу аграрія — платника сільгоспЄП. Річ у тім, що у ст. 292 ПКУ прописано порядок визначення доходів та їх склад для платників ЄП 1 – 3 груп. А тому брати норми цієї статті до уваги при визначенні суми загального доходу платника сільгоспЄП (платника ЄП групи 4) неправомірно;

2) як свідчить форма Розрахунку сільгоспчастки**, джерелом інформації при його складанні є дані бухобліку. Якщо мова іде про визначення розміру загального доходу, то такі дані слід визначати за показниками кредитових оборотів за субрахунками, відкритими до рахунку 79 (ряд. 3). Із цим погоджуються і фіскали у категорії 108.02.01 БЗ.

** Затверджена наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. № 772.

За бухправилами, якщо експедитор діє як посередник, то транзитні кошти, призначені для оплати послуг третіх осіб, не включаються до складу його доходів та витрат. На це вказують п.п. 6.2 П(С)БО 15 «Дохід» і п.п. 9.1 П(С) БО 16 «Витрати». Деталі — у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 65, с. 24.

Тобто суми транзитних коштів, що надходять до експедитора, не потрапляють до кредиту рахунку 79, а тому не включаються до його загального доходу, який беруть для розрахунку сільгоспчастки.

Отже, за бухправилами до загального доходу платника сільгоспЄП, який є експедитором-посередником, потрапляє лише його винагорода.

Водночас, як бачимо, фіскали думають зовсім по-іншому. Тому аграріям, які отримали таку індивідуальну консультацію, користуватися нею не радимо. А краще оскаржити її та отримати на свою адресу справедливе роз’яснення.

Всім іншим аграріям-експедиторам слід взяти на замітку вищенаведені аргументи, щоб відбиватися за допомогою них від фіскальних вимог контролерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі