Теми статей
Обрати теми

Постачальник зареєстрував РК із запізненням: доля ПК покупця

Свіриденко Алла, податковий експерт
У серпні 2019 року підприємство перерахувало передоплату за матеріали. Продавець на дату оплати зареєстрував в ЄРПН податкову накладну (ПН), а ми включили ПДВ за нею до податкового кредиту (ПК). У вересні продавець відвантажив товар на суму передоплати, але іншої номенклатури. Розрахунок коригування (РК) на дату відвантаження постачальник не складав, а склав та зареєстрував його із запізненням у жовтні 2019 року. Які наслідки некомпетентності постачальника в обліку покупця? Чи повинні ми були відкоригувати ПК у вересні і відновити його в жовтні (вже після реєстрації РК)?

На жаль, коригувати ПК у вересні 2019 року у вашому випадку слід обов’язково. Судіть самі.

На дату передоплати ви абсолютно обґрунтовано показали у ПДВ-обліку суму ПК. Підставою для цього послужила вчасно складена і зареєстрована в ЄРПН ПН. Але номенклатура фактично поставлених товарів не відповідала тій номенклатурі, яка була сплачена, і, відповідно, потрапила в графу 2 ПН. Тому на дату постачання товару іншої номенклатури постачальник повинен був скласти РК до авансової ПН (п. 3 розд. I листа ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17, БЗ 101.15). Тим самим постачальник просто приводить інформацію про номенклатуру товарів з авансової ПН у відповідність з первинними документами на постачання. Як скласти такий РК, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 18.

Тільки після реєстрації РК авансова ПН буде містити фактичні дані про номенклатуру постачання, а отже, вона зможе і далі підтверджувати право покупця на ПК. Саме тому для покупця так важливо, щоб РК був складений і зареєстрований в ЄРПН своєчасно: в періоді відвантаження товарів нової номенклатури.

У вашому випадку РК складений і зареєстрований в ЄРПН несвоєчасно. З цієї причини стався розрив у періодах:

— у серпні право на ПК підтверджує ПН;

— у вересні права на ПК немає, оскільки дані авансової ПН перестали відповідати даним фактичного постачання;

— у жовтні після реєстрації РК право на ПК відновлене (дані ПН знову стали відповідати первинним документам на постачання).

У результаті у вересні вам слід було б зменшити ПК, відображений у серпні за авансовою ПН, на підставі бухдовідки. Для цього в ПДВ-декларації за вересень треба було заповнити коригувальний рядок 14 і додатково відобразити суму коригування ПК у таблиці 2 додатка Д1. Якщо ви цього не зробили, то зараз доведеться скласти уточнюючий розрахунок до вересневої декларації.

І вже після реєстрації РК в ЄРПН ви можете відновити ПК:

— безпосередньо у періоді його реєстрації (тобто в ПДВ-декларації за жовтень) або

— у будь-якому з подальших періодів у рамках 1095 днів з дати складання ПН.

На жаль, ані в ПКУ, ані в Порядку № 21* правила подібного відновлення ПК не прописані. На наш погляд, відновлювати ПК логічно за рядком 14 декларації (і в таблиці 2 додатка Д1) на підставі нової бухдовідки. Хоча можна використати й інший варіант: як за ПН, складеними до 01.07.2015 р. (п.п. «в» п. 201.11, п. 36 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ; лист ДФСУ від 14.02.2017 р. № 2962/6/99-99-15-03-02-15). Тобто додаючи відновлений обсяг і суму ПДВ за рядком 10.1 декларації з ПДВ з розшифровкою в таблиці 2 додатка Д5. І обов’язково додати до декларації пояснення проведеного відновлення ПК. Детальніше про ПДВ-облік у продавця і покупця у такій ситуації див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 32, с. 20.

* Порядок заповнення і надання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі