Теми статей
Обрати теми

Значні правочини в ТОВ і не лише...

Амброзяк Наталя, юрист
Закон України від 03.10.2019 р. № 159-IX

Закон, що коментується, набрав чинності 02.11.2019 р.

висновок документа

ТОВ саме вирішує, чи потрібно загальним зборам учасників схвалювати правочини дорожче 50 % вартості чистих активів

Нагадаємо: укладення правочину, предмет якого перевищує 50 % вартості чистих активів, вимагає згоди загальних зборів (ч. 2 ст. 44 Закону про ТОВ*).

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Тепер же, по-перше, завдяки статуту можна скасувати обов’язкове схвалення загальними зборами такого правочину (хоча раніше ми доходили цього висновку** виходячи з положень Модельного статуту ТОВ***). По-друге, якщо в статуті таке скасування не передбачено, то вартість чистих активів рахуємо за даними останньої затвердженої фінзвітності.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 47, с. 10.

*** Затверджений постановою КМУ від 27.03.2019 р. № 367.

висновок документа

Змінився порядок подання документів держреєстратору представником юрособи/ФОП, а також оформлення відчуження частки (частини частки) статутного капіталу госпсуб’єкта

1. Представнику ФОП або юрособи, щоб подати документи держреєстратору у паперовому вигляді, тепер потрібна нотаріально посвідчена довіреність. До внесення змін уповноважена особа юрособи (якщо це не директор або не підписант) могла діяти на підставі довіреності, підписаної директором і з печаткою підприємства.

Зверніть увагу: директор юрособи та уповноважена особа, зазначена в ЄДР, як і раніше, може подавати документи без довіреності.

2. Акти приймання-передачі частки (частини частки) в статутному капіталі, а також рішення юрособи для подання держреєстратору мають оформлятися на нотаріальних бланках. Це правило підвищить витрати на внесення змін до даних про юрособу в ЄДР. Адже доведеться платити не лише за засвідчення підписів на протоколі (рішенні) загальних зборів/єдиного учасника/власника госпсуб’єкта, а й за спецбланки, вартість яких нотаріус, скоріш за все, включить до ціни своїх послуг.

3. Договір про відчуження частки (частини частки) тепер обов’язково укладається в письмовій формі (п. 4 ч. 1 ст. 116 ЦКУ у новій редакції).

Але зверніть увагу: держреєстратору під час внесення змін до даних про склад учасників ТОВ або ТДВ, як і раніше, надаватиметься тільки акт приймання-передачі частки (частини частки) з нотаріально засвідченими підписами (однак вже на нотаріальному бланку).

4. Держреєстрацію відчуження частки в юросіб (окрім АТ, ТОВ і ТДВ) проводитиме нотаріус одночасно з посвідченням договору про відчуження частки. Так, наприклад, якщо власник приватного підприємства (ПП) задумає продати свою частку в статутному капіталі і вирішить нотаріально посвідчити відповідний договір, то процедура обмежиться лише нотаріусом. Останній і договір посвідчить, і внесе зміни до ЄДР щодо складу власників ПП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі