Теми статей
Обрати теми

Як вести КОРО: щодня чи в екстрених випадках?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство здійснює роздрібну торгівлю у кількох магазинах із застосуванням РРО. При цьому у магазинах касових книг не ведемо. А от від ведення КОРО вирішили не відмовлятися. Однак заповнюємо їх, лише коли штатний РРО вийде з ладу або при перебоях з електроенергією. Чи правильно ми робимо і чи не порушуємо у такому разі вимоги щодо оприбуткування готівки?

Ні, не порушуєте. І з веденням КОРО у вас теж усе гаразд. Пояснимо детальніше.

Нацбанк нещодавно уточнив (сподіваємося, остаточно) норму про оприбуткування готівки відокремленими підрозділами, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, однак продовжують використовувати КОРО на РРО. І уточнив саме на вашу користь (див. постанову Правління НБУ від 07.11.2019 р. № 131, що набрала чинності з 12 листопада).

Запам’ятайте! Для таких відокремлених підрозділів оприбуткуванням є забезпечення зберігання щоденних Z-звітів в електронній формі протягом 1095 днів (п. 44.3 ПКУ) і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО — у разі її використання на період виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії).

Зверніть увагу: наразі в абзаці третьому п. 11 «касового» Положення № 148* чітко прописали, що заносити інформацію із Z-звітів до КОРО треба не просто у разі її використання, як це було раніше, а саме тоді, коли заповнювати КОРО вимагають чинні РРОшні Порядки, затверджені наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547. А вони ще з 01.10.2018 р. під веденням КОРО розуміють унесення до неї записів лише в певних випадках, а не щодня.

* Затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

На жаль, попередню редакцію абзацу третього п. 11 Положення № 148 податківці тлумачили аж надто фіскально. Вони стверджували, що у разі використання КОРО невиконання щоденних записів про рух готівки та суми розрахунків є неоприбуткуванням готівки (див. лист ДФСУ від 05.03.2019 р. № 904/6/99-99-14-05-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 24, с. 5). У фарватері цього абсурдного роз’яснення спочатку йшов і НБУ (див. лист від 25.04.2019 р. № 50-0006/22839). До його честі, наразі він виправився, про що свідчать згадані вище зміни до Положення № 148. Тож тепер до вас точно не повинно бути жодних претензій.

А якщо раптом фіскалам заманеться звинуватити вас у неоприбуткуванні готівки** або неправильному веденні КОРО? Майте на увазі, що з 15.02.2019 р., відколи набрала чинності попередня редакція абзацу третього п. 11 Положення № 148, діяти треба було так, як і зараз. Тобто ні про яке щоденне заповнення КОРО з метою оприбуткування готівки не могло бути й мови. Теперішні поправки до цієї норми означають не встановлення нових правил, а конкретизацію тих, що діяли з 15 лютого.

** Щоправда, тепер це лише моральний осуд, бо дошкульні п’ятикратні штрафи за неоприбуткування готівки скасовано.

Дійсно новою нормою, якою зараз поповнилося Положення № 148, є абзац другий п. 12. Згідно з ним підприємство зобов’язане визначити та затвердити внутрішнім документом (1) місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних Z-звітів у електронній формі; (2) формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів контролерами, а також (3) відповідальну за зберігання цих чеків особу.

Запрацює ця норма з 11.12.2019 р., тож іще є час на розробку відповідного розпорядчого документа. А допоможе вам у цьому публікація у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 93, с. 30. І тоді до вас не зможе прискіпатися вже ніхто. Якщо ж вас оштрафували за неоприбуткування готівки в період з 15 лютого до 23 червня (дати скасування касових штрафів), оскаржуйте такі неправомірні дії фіскалів у суді. Адже ви і тоді діяли, повторимо ще раз, у повній відповідності з Положенням № 148.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі