Теми статей
Обрати теми

Обліковуємо дохід ФОП — єдиноподатника групи 4

Децюра Сергій, податковий експерт
Чи потрібно ФОП — платнику єдиного податку (ЄП) групи 4 вести Книгу обліку доходів, як це роблять представники груп 1 — 3?

Коли мова іде про ФОП — платників ЄП груп 1 — 3, то тут все однозначно. Вести Книгу обліку доходів (доходів та витрат) їх зобов’язують пп. 296.1.1 та 296.1.2 ПКУ. Так фіскали можуть контролювати дотримання граничного обсягу доходу (для всіх груп) і розрахунок податкових зобов’язань (для групи 3).

Для ФОП — платників ЄП групи 4 ані ПКУ, ані жодний інший нормативно-правовий акт такого обов’язку не встановив. Воно і не дивно. Для цілей перебування на спрощеній системі оподаткування чи розрахунку розміру податкових зобов’язань для ФОП групи 4 не має значення, який обсяг доходу він отримає від ведення своєї діяльності.

Об’єктом і базою оподаткування для ФОП — платника ЄП групи 4 є площа сільгоспугідь (розмір площі угідь коливається в межах до 20 га), а не розмір отриманого доходу за рік (п.п. «б» п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Зверніть увагу! Для ФОП — платників ЄП групи 4 немає окремо затвердженої форми Книги обліку доходу. Форми Книг, затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579, мають застосовувати тільки ФОП — платники ЄП груп 1 — 3.

Отже,

ФОП — платники ЄП групи 4 вести Книгу обліку доходів не повинні

На перший погляд це добре. Водночас відсутність такого обов’язку ставить перед ними низку проблем.

1. Як вести свій оперативний облік? Нагадаємо, що про обов’язок ФОП вести оперативний облік своєї діяльності прямо говорить п. 8 ст. 19 ГКУ. Хоча вести бухоблік йому відповідно до цієї норми не потрібно.

На наш погляд, такому ФОП вести оперативний облік своєї роботи можна в розробленому самостійно регістрі, наприклад, в будь-якому журналі чи книзі, де він буде відображати дані про розмір отриманих доходів, а також здійснених витрат.

Якщо самостійно розробляти регістр оперативного обліку ФОП не бажає, він може використати для таких цілей форму Книг обліку доходу (доходів і витрат), що застосовують ФОП — платники ЄП груп 1 — 3.

Водночас слід пам’ятати, що така Книга буде виконувати лише функцію оперативного обліку. Всі інші функції, які вона виконує для ФОП — платників ЄП груп 1 — 3, для четверогрупників будуть недосяжні. Так, наприклад, запис про суму отриманої виручки у такій Книзі (якщо ФОП не використовує при здійсненні розрахунків РК та КОРО замість РРО) не буде підставою для оприбуткування ФОП готівки. Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 89, с. 16. І от тут ми переходимо до наступної проблеми.

2. Як оприбутковувати готівку? Відсутність обов’язку ФОП — платника ЄП групи 4 вести Книгу обліку доходу ставить питання щодо можливості взагалі проводити розрахунки у готівковій формі. Річ у тім, що без Книги незрозуміло, як ФОП — платнику ЄП групи 4 оприбутковувати отриману готівку від продажу продукції. Радує те, що на сьогодні штрафів за неоприбуткування готівки у законодавстві не передбачено (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 52, с. 2), а тому поки що перейматися з цього приводу ФОП не потрібно.

Але, якщо штрафи повернуться, то тоді, щоб не платити зайвого, слід буде або проводити виключно безготівкові розрахунки, або починати використовувати КОРО з РК.

3. Як контролювати РРО-мільйон? Відсутність обов’язку вести Книгу залишає відкритим питання, як довести фіскалам, що дохід ФОП не перевалив за мільйонну межу і він не втратив (хоча б до 01.01.2021 р.) РРО-імунітет із п. 296.10 ПКУ.

На наш погляд, доводити, що дохід ФОП не перевалив за мільйон, можна опираючись на дані того регістру обліку, який ФОП використовуватиме для оперативного обліку отриманої виручки, а також на виписки банку про надходження коштів. Крім того, як аргумент про неотримання виручки у розмірі, більшому за 1 мільйон, можна привести дані про урожайність сільгоспкультур і ринкову ціну на отриману продукцію. Враховуючи, що для роботи на ЄП групі 4 можна використати лише 20 га угідь, показати, що виручка не перевалить за мільйон, нескладно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі