Теми статей
Обрати теми

Якщо зарплату занижено

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Так. Трапляється й таке. Заклопотався, відволікли, засмикали — і… працівникові нарахована зарплата в меншій сумі. Що робити бухгалтерові в такій ситуації? Звісно ж, донараховувати. Це — єдино правильний вихід. Про те, на що звернути увагу при такому донарахуванні, ми з вами зараз й поговоримо.

Незважаючи на те, що сьогодні на порядку денному діджиталізація всієї країни ☺, без папірця у виправно-зарплатних питаннях бухгалтерові не обійтися.

Документальне оформлення

З чого слід починати виправний процес? Зі з’ясування причини.

Якщо зарплату занижено, бо:

— забули працівника включити до наказу (наприклад, про преміювання, встановлення доплати, виплату надбавки, винагороди тощо), виправляємося так: особа, яка виявила помилку (зазвичай це безпосередній керівник скривдженого працівника), подає на ім’я керівника підприємства доповідну записку, на підставі якої видається відповідний наказ (розпорядження);

— була допущена помилка при обчисленні суми заробітної плати (помилка в розрахунках, ненарахування окремих виплат, неправильне обчислення складових заробітної плати тощо), порядок дій може бути таким. Залежно від того, хто виявив помилку, складається доповідна записка, а за потреби — пояснювальна записка. Далі формуємо документ-підставу для донарахування загублених сум, а саме бухгалтерську довідку.

Зауважимо: «виправна» бухгалтерська довідка повинна включати таке:

1) зміст і причини помилки;

2) посилання на документи та облікові регістри, у яких допущена помилка;

3) суму і кореспонденцію рахунків бухгалтерського обліку, якою виправляється помилка.

Підписується така бухгалтерська довідка працівником, який її склав, а після перевірки — головним бухгалтером.

До речі, детально про бухгалтерську довідку ми з вами говорили в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 62, с. 23.

Проводимо донарахування

Як проводимо донарахування? Відповідь на це запитання — у п.п. 1.6.2 Інструкції № 5. У ньому зазначено: якщо нарахування фонду оплати праці здійснюємо за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, то їх

відображаємо у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування

Тобто в результаті виправлення допущеної зарплатної помилки отримуємо збільшення фонду оплати праці того місяця, в якому проводимо виправлення.

Будь-якої згоди працівника на донарахування виплат отримувати не потрібно! ☺

Розглянемо, як це діє на конкретному прикладі.

Приклад. Павленко О. С. був прийнятий на підприємство у лютому 2017 року. Індексація заробітної плати працівника не проводилася.

Помилка виявлена і виправляється в жовтні 2019 року. Базовий місяць — січень 2017 року. Оклад працівника — 50000,00 грн.

Крок 1. Щоб виправити помилку, бухгалтер спочатку повинен правильно розрахувати суму індексації, право на яку мав працівник, але яка йому не була нарахована. Зробити це доволі просто.

Визначаємо, в яких місяцях у працівника було право на індексацію і чому дорівнювала сума такої індексації. Для цього скористаємося готовими таблицями з коефіцієнтами індексації та сумами індексації, які ми спеціально для вас, друзі, публікуємо щомісячно.

З умови прикладу випливає, що базовий місяць за посадою, яку обіймає працівник, — січень 2017 року. Уперше право на індексацію від базового січня 2017 року виникло в червні 2017 року, сума індексації* — 62,31 грн. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 41). Сума індексації за липень і за серпень 2017 року — також 62,31 грн. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 49, с. 28; № 57, с. 19), за вересень 2017 року — 116,20 грн. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 67, с. 33) тощо.

* Для спрощення прикладу припустимо, що всі місяці, за які не була нарахована індексація, відпрацьовані працівником повністю.

Крок 2. Після того як суми індексації визначено, складаємо бухгалтерську довідку, в якій зазначаємо їх у розрізі місяців, за які вони розраховані, і загальну суму індексації, що підлягає донарахуванню в місяці виправлення помилки.

Важливо! Бухгалтерська довідка повинна чітко вказувати на те, яка конкретно виплата була донарахована працівникові, за який період, у якій сумі.

Просто нарахувати деяку суму «зі стелі» (навіть із запасом) і назвати її так само, як і забуту зарплатну виплату, — не означає виправитися

На це звертає увагу Дніпропетровський окружний адмінсуд у рішенні від 04.02.2019 р. у справі № 160/8759/18**.

** reyestr.court.gov.ua/Review/79689355

Але повернемося до нашого прикладу. Загальна сума індексації за місяці з червня 2017 року по вересень 2019 року становила 8068,44 грн. Її включаємо до фонду оплати праці того місяця, в якому були здійснені нарахування (тобто жовтня 2019 року). Підстава — п.п. 1.6.2 Інструкції № 5.

Загальна сума зарплати працівника за жовтень 2019 року становитиме 58592,27 грн., у тому числі:

— основна зарплата — 50000,00 грн.;

— індексація за жовтень (від базового січня 2017 року) — 523,83 грн. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 74, с. 25);

— донарахована індексація за червень 2017 року — вересень 2019 року — 8068,44 грн.

Крок 3. У бухобліку донараховані суми зарплати відображайте в тому ж порядку, що й зарплату поточного місяця. Нарахування здійснюємо за кредитом субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою», виплату — за дебетом цього субрахунку.

Ще один важливий момент. Під виправленням Верховний Суд розуміє не просто розрахунок і нарахування виплат-загубленок у бухобліку, а й безпосередньо їх виплату працівникові (див. постанову Верховного Суду від 12.04.2018 р. у справі № 816/2325/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/73355617).

Ну й на завершення ложка дьогтю.

Донарахування забутих зарплатних виплат і їх виплата працівникові ще не означають гарантованого уникнення «трудового» штрафу. Є ймовірність, що якщо інспектор праці «залетить на вогник» з інспекційним відвідуванням і виявить донараховані суми, то може спробувати «вліпити» штраф за порушення строку виплати зарплати, а суд, у свою чергу, — його підтримати (див. постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 19.12.2018 р. № 825/2422/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/78746167). Адже виправити факт несвоєчасної виплати, якщо він мав місце в минулому, неможливо.

Проте ми в будь-якому разі радимо вам виправляти зарплатні помилки й донараховувати втрачені суми. Чому? Якщо працівник, який знає (здогадується), що йому недоплатили, звільниться і звернеться за захистом своїх прав до суду, то є небезпека «потрапити» на середній заробіток за весь час затримки розрахунку при звільненні по день фактичної виплати.

висновки

  • Документ, на підставі якого здійснюється донарахування забутої зарплатної виплати, повинен чітко вказувати на те, яка конкретно виплата була донарахована працівникові, за який період, у якій сумі.
  • У бухгалтерському обліку донараховані суми зарплати відображайте в тому ж порядку, що й зарплату поточного місяця.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі