Теми статей
Обрати теми

Довгострокова заборгованість: дисконтувати все!

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 16.09.2019 р. № 379

висновок документа

Довгострокову дебіторську заборгованість та довгострокові зобов’язання відображають у Балансі за їх теперішньою (дисконтованою) вартістю

Задум став реальністю. Мінфін узаконив дисконтування абсолютно усіх (!) довгострокових зобов’язань. Про те, що регулятор підготував проект змін в П(С)БО 11 «Зобов’язання», див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 66, с. 7.

Наказ, що коментується, вибив у П(С)БОшників серйозний козир, що дозволяв не дисконтувати безвідсоткові позики. Адже раніше відображати у Балансі зобов’язання за теперішньою (дисконтованою) вартістю старий п. 10 П(С)БО 11 вимагав тільки при виконанні двох умов одночасно:

1) зобов’язання мали бути довгостроковими;

2) на них повинні нараховуватися відсотки.

Якраз другу умову з П(С)БО 11 видалили. Тепер оновлений п. 9 П(С)БО 11 зобов’язує будь-які довгострокові зобов’язання оцінювати за теперішньою (дисконтованою) вартістю. Тим самим, за твердженнями регулятора, він привів П(С)БО 11 у відповідність із МСФЗ 9 «Фінансові інструменти». Тож від дисконтування довгострокових позик на тій підставі, що вони безвідсоткові, вже не відкрутитися. Вперше за теперішньою вартістю їх відображатимемо у фінзвітності за 2019 рік. До цієї дати ми детально розповімо вам, що і як робити. Стежте за нашими публікаціями. Як не дисконтувати? Візьміть на озброєння варіанти уникнення, запропоновані нами у згаданій публікації.

Крім того, з П(С)БО 11 взагалі виключили п. 8. Він передбачав можливість класифікувати поточне зобов’язання як довгострокове за наявності угоди про його переоформлення. У примітках до фінансової звітності переінакшений п. 19 П(С)БО 11 пропонує розкривати інформацію про перелік і суми зобов’язань, що включені до статей Балансу «Інші довгострокові зобов’язання» (ряд. 1515) та «Інші поточні зобов’язання» (ряд. 1690).

Підправили і опис класу 5 в Інструкції № 291*. На його рахунках обліковують заборгованості щодо зобов’язань із залученням позикових коштів (крім кредитів банків), а не тільки відсоткових. Хоча і до цього отримані безвідсоткові позики зі строком повернення більше 12 місяців з дати балансу відображали у складі довгострокових зобов’язань на рахунку 55 або на субрахунках 505 і 506.

* Інструкція про застосування Плану рахунків…, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

Дзеркально П(С)БО 11 підкоригували і П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість». З його п. 12 теж виключена фраза «на яку нараховуються проценти». Тобто за теперішньою вартістю відтепер відображають у Балансі будь-яку довгострокову дебіторку, а не тільки відсоткову. Тобто й облік дебіторської заборгованості бухрегулятор привів у відповідність із МСФЗ, зокрема, МСФЗ 9 і МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами». Про облік продажу товарів у розстрочку за П(С)БО і за МСФЗ читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 70, с. 12 і № 76, с. 4.

Хоча суб’єкти держсектору давно керуються своїми бухстандартами, підправити П(С)БО 7 «Основні засоби», П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», П(С)БО 9 «Запаси» руки дійшли у Мінфіну тільки зараз. Із них усюди виключили згадку про установи.

Заразом із п. 16 П(С)БО 7 прибрали ще один пережиток — абзац четвертий. Він дозволяв збільшити первісну (переоцінену) вартість об’єкта основних засобів на суму індексації, проведеної за податковими правилами.

Усі нововведення з наказу, що коментується, запрацюють з дня його офіційного опублікування (на момент підготовки номера до друку ще не опублікований).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі