Теми статей
Обрати теми

Транзитні перевезення: що з ПДВ?

Децюра Сергій, податковий експерт
Суб’єкти господарювання, які займаються транзитними перевезеннями вантажів через територію України та оформляють таке перевезення єдиним міжнародним перевізним документом, постійно цікавляться, як їм оподатковувати ПДВ таку операції? Відповідь на це запитання знайдете нижче.

Транзитні перевезення

Щоб зрозуміти, що таке транзитні перевезення, слід зазирнути до Закону про транзит. У ст. 1 цього Закону прямо говориться, що транзит вантажів — це перевезення транспортними засобами транзиту транзитних вантажів під митним контролем через територію України між двома пунктами або в межах одного пункту пропуску через державний кордон України.

При цьому оформляється операція з транзиту вантажів товарно-транспортною накладною, складеною мовою міжнародного спілкування (ст. 6 Закону про транзит). Залежно від обраного виду транспорту такою накладною може бути авіаційна вантажна накладна, міжнародна автомобільна накладна, коносамент тощо. Тобто оформляється транзитне перевезення тими самими документами, що й міжнародні перевезення.

Враховуючи це, а також той факт, що і транзитна операція, і міжнародні перевезення розпочинаються за кордоном, виникає цілком логічне запитання: як можна при оформлення ідентичних документів на перевезення визначити, яка операція є транзитом, а яка — міжнародним перевезенням?

На наш погляд, зробити це можна, тільки дізнавшись, в якому митному режимі відбувається перевезення товарів. Якщо відбувається транзитне перевезення, то в документах має буде зазначено, що перевезення відбувається в митному режимі «транзит». Про те, що відбувається саме так, говорить, наприклад, ВМД, у графі 1 «Декларація» якої міститься літерний код напрямку переміщення «ТР». Вона відповідно до ст. 6 Закону про транзит подається при транзитних перевезеннях до ДПСУ

Про те, що саме ВМД із літерним кодом, що означає транзит, вказує на те, що перевезення є транзитом, говорять і суди. Наприклад, ВГСУ в постанові від 02.04.2014 р. у справі № 916/2706/13*.

* reyestr.court.gov.ua/Review/38158218

Транзит = ПДВ-пільга

Транзитні перевезення, що здійснює резидент України, оподатковується ПДВ за правилами, прописаними у «пільговому» п. 197.8 ПКУ. Відповідно до нього послуги з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, а також послуги, пов’язані з такими транзитними перевезеннями (переміщенням), звільняються від оподаткування:

Таким чином,

транзитні перевезення та пов’язані з ними послуги підпадають під ПДВ-пільгу

А це горить про те, що на вартість транзитного перевезення перевізник-резидент виписує «пільгову» ПН. Про те, як її заповнити, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 96, с. 34.

А от якщо транзитний перевізник — нерезидент, що не має постійного представництва на митній території України, то ПДВ-пільга не застосовується. У такому разі через нерезидентність перевізника транзитне перевезення не є об’єктом оподаткування ПДВ (лист ДФСУ від 25.10.2018 р. № 4557/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

До відома! Норми п. 197.8 ПКУ говорять, що під ПДВ-пільгу підпадає не лише сам транзит, а й послуги, пов’язані з транзитом. У зв’язку з цим ПДВ-пільга має також поширюватися на:

— транспортно-експедиторські послуги при транзиті (запитання 12 розд. III УПК № 610);

— сторонніх учасників, які залучаються до транзитного перевезення і надають послуги, пов’язані з транзитом (запитання 13 розд. III УПК № 610).

Проте податківці з часом змінили свою думку. Так, вони не проти, щоб ПДВ-пільга поширювалася на експедиторські послуги при транзиті (див. лист від 05.08.2019 р. № 3653/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та категорію 101.20 БЗ). А от щодо поширення пільги на сторонніх учасників, то, на жаль, вони рішуче сьогодні відмовляють їм у ПДВ-пільзі (див. листи від 07.05.2019 р. № 2015/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та від 18.10.2018 р. № 4462/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Звертаємо увагу! Думку фіскалів інколи підтримують і суди (див. постанову ВГСУ від 12.12.2017 р. у справі № 916/1288/16*, а також постанову ВСУ від 26.04.2017 р. // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 54, с. 18).

* reyestr.court.gov.ua/Review/71067329

Водночас існує й позитивна практика з цього питання (див. рішення Господарського суду Херcонської обл. від 02.08.2018 р. у справі № 923/255/18**), де суд вважає, що пільга діє й на сторонніх учасників, оскільки на це прямо вказує п. 197.8 ПКУ й УПК № 610. Ми, звичайно, з цим згодні. Водночас оскільки податківці давно гнуть свою лінію, то без втручання суду довести протилежне буде складно.

** reyestr.court.gov.ua/Review/75661841

До відома! Транзитна ПДВ-пільга, на думку фіскалів, застосовується до операцій з транзитного перевезення всім маршрутом перевезення вантажів загалом, без поділу його на відрізки в межах України та поза її межами (див. запитання 11 УПК № 610). Тобто вона стосується як курсування територією України, так і перевезення вантажів за кордоном.

Також варто пам’ятати, що коли послуга з перевезенням буде визнана транзитом, а отже, ця операція підпаде під пільгу, то про ПК, пов’язаний з таким перевезенням, перевізнику слід забути. При цьому, як видно з УПК № 610, це стосується як ПК, пов’язаного з іноземної частиною перевезення, так і українською.

Так, перевізник має право віднести суми ПДВ, пов’язані з такою операцією (при придбанні запчастин, пального), до складу ПК, але скористатися ними не зможе. Він повинен компенсувати такий ПК шляхом донарахування:

— «компенсуючих» ПЗ за товарами/послугами, які були повністю використані в пільговій операції і при придбанні яких суми ПДВ були включені до складу ПК (п.п. «б» п. 198.5 ПКУ);

— «розподільчих» ПЗ (п. 199.1 ПКУ). Їх нараховують за товарами, послугами, які не можна точно пов’язати з конкретною діяльністю (оподатковуваною/неоподатковуваною).

Пільга — зло!

Застосування ПДВ-пільги при транзитному перевезенні товарів — це, швидше, покарання для підприємства-перевізника, аніж заохочення. Бо

за транзит, що потрапляє під ПДВ-пільгу, перевізник втрачає змогу користуватися вхідним ПК

При цьому, на нашу думку, що підтверджує й УПК № 610, незалежно від того, як оформлена операція (одним міжнародним документом чи декількома), якщо товар переміщається в митному режимі «транзит», то вся це операція підпадає під ПДВ-пільгу.

Водночас інколи перевізники, які здійснюють транзитне перевезення, хочуть зберегти право на свій ПК. А тому якщо у них перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом, то вони починають наполягати, що частина транзитного перевезення, а саме перевезення багажу за кордоном, є міжнародним перевезенням. А такі операції оподатковуються ПДВ за ставкою 0 % (п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ). А коли йдеться про ставку 0 % ПДВ, то перевізник лишає у себе ПК з ПДВ. ПДВ-пільгу вони застосовують лише до частини перевезення територією України.

І що доволі дивно: суди (див. постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 19.12.2018 р. у справі № 857/1901/18***) часто стають у цій ситуації на бік перевізників. Вони визнають, що за Законом про транзит до обсягу транзитних перевезень не включають послуги перевезення вантажів, надані за межами митної території України. А тому до такої частини перевезень ПДВ-пільга не застосовується.

*** reyestr.court.gov.ua/Review/78798538

А те, що в УПК № 610 говориться, що пільга з ПДВ діє всім маршрутом транзиту, то з цим можна сперечатися. УПК — це не нормативно-правовий акт, а лише оприлюднена позиція фіскалів. А в ПКУ пряма вказівка на те, що ПДВ-пільга, як і 0 % ставка, застосовується саме до всього маршруту перевезення без поділу, відсутня.

Водночас ті перевізники, які вирішують так врятувати свій ПК, повинні розуміти, що доводити свою правоту фіскалам доведеться через суд.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі