Теми статей
Обрати теми

Як переукладення договору оренди впливає на сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 28.08.2019 р. № 4055/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

висновок документа

У разі переукладення договорів оренди, згідно з якими площа угідь залишається незмінною, в уточнюючій декларації із сільгоспЄП відхилення у величині податкових зобов’язань задекларованим не буде.

Майже всі аграрії, які є платниками сільгоспЄП, для виробництва сільгосппродукції використовують орендовані сількогоспугіддя у звичайних фізосіб. Ці землі вони відображають у річній декларації із сільгоспЄП, що подається на рік уперед (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 13 та № 8, с. 20).

Враховуючи цей факт, виникає запитання: чи потрібно їм проводити уточнення сільгоспЄП, у разі коли протягом звітного року відбулося переукладення договорів оренди на новий строк?

Відповідь на це запитання надали фіскали у листі, що коментується. У ньому вони заявили, що проводити уточнення потрібно обов’язково. На це прямо вказує п.п. 295.9.5 ПКУ.

Щоб провести уточнення, вони радять подати:

1) уточнюючу декларацію з уточненою інформацією про площу земділянок;

2) уточнені відомості про наявність земельних ділянок та їх НГО, тобто уточнений додаток до декларації.

При цьому фіскали заявлять, що коли йдеться про закінчення одного договору оренди та укладення нового і при цьому площа орендованих угідь не змінюється, то в уточнюючій декларації відхилень у величині зобов’язань не буде. Зміни будуть відображені тільки в додатку до декларації «Відомості про наявність земельних ділянок». У ньому слід для ділянок, щодо яких було переукладено договори оренди, окремим рядком показати, що один договір оренди закінчився і розпочав діяти інший.

На наш погляд, такі висновки податківців діють тільки тоді, коли закінчення одного договору оренди і початок іншого збігаються. Тільки тоді можна говорити, що розмір податку після уточнення залишається незмінним.

Хоча якщо у вас відбулося саме так, то, чесно кажучи, ми не бачимо потреби взагалі морочитися з уточненням. Розмір площі сільгоспугідь не змінюється, а тому й розмір податку лишається сталим. Відповідальності ж за невідображення в додатку до декларації з ЄП даних про закінчення одного договору оренди і початок дії іншого не існує.

Водночас якщо ви хочете бути досконалими, то, звісно, краще уточнити дані. Гірше точно не буде.

Інша річ, коли між розірванням одного договору та укладенням іншого є певний проміжок часу, інколи значний. У цьому разі, на наш погляд, подавати уточнюючу декларацію справді потрібно. І можливо, не одну (так відбудеться тоді, коли закінчення одного договору і початок дії іншого припадають на різні квартали і до цього проміжку часу потрапляє дата сплати зобов’язання за квартал). Тоді слід подати першу уточнюючу декларацію в одному кварталі і зменшити зобов’язання за договором, строк дії якого закінчився. А потім після укладення нового договору подати уточнюючу декларацію і донарахувати зобов’язання. Оскільки другу уточнюючу декларацію з донарахуванням буде подано до дати сплати зобов’язань за відповідний квартал, то ані самоштрафу, ані пені нараховувати у ній не слід.

Водночас, як бачимо, фіскали про цей випадок у листі замовчують. Хоча про такий нюанс вони пам’ятають. Про це свідчить згадка фіскалів про те, що за період, коли один договір оренди закінчиться, а інший ще не розпочав діяти, звичайні фізособи-орендодавці мають сплатити земподаток. Оскільки пільга, що звільняє фізосіб від сплати земподатку за передачу в оренду землі платнику сільгоспЄП, передбачена п. 281.3 ПКУ, у цей період не діє.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі