Теми статей
Обрати теми

АЗС заправляє платника акцизу: як складати АН

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 116.13.03 Бази знань

висновок документа

При відпуску пального на АЗС/АГЗС іншому платникові пального акцизу акцизна накладна (АН) складається в одному примірнику. При цьому в полі «Код операцій для складання в одному примірнику» ставиться цифра «3», у полі «Умови оподаткування» — цифра «0», в полі «Напрям використання» — цифра «4»

Нарешті податківці після декількох місяців роботи в умовах нової СЕАРП (!) надали консультацію, як же все-таки складати АН при відпуску пального з АЗС платникам пального акцизу. Про цю болючу проблему ви вже знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 27 і № 74, с. 11.

Нагадаємо, що фіскали відповідали на це питання по-різному. Спочатку вони вимагали виписування АН у двох примірниках, але потім вийшов Порядок № 262*, де в п. 7 розд. II з’явилася загальна норма, що при реалізації пального з місця його роздрібної торгівлі (чи з пересувного акцизного складу) у бак транспортного засобу в АН реквізити акцизного складу або пересувного акцизного складу, на який фізично відпущено пальне, не зазначаються! Тому підхід з виписуванням АН у двох примірниках став уступати з цією нормою в протиріччя і питання зависло в повітрі, а на практиці вчиняли, хто на що здатний.

* Порядок заповнення АН, РК…, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2019 р. № 262.

І ось нарешті в цьому питанні з’явився хоч якийсь, втім не дуже законний, орієнтир. Не дуже законний тому, що фіскали хоч прямо і вказали, що при відпуску з АЗС пального платникові акцизу продавець складає АН в одному примірнику, але при цьому в полі «Код операцій для складання в одному примірнику» наказали ставити цифру «. Але Порядок № 262 передбачає зазначення трійки тільки для випадків відпуску пального неплатникам акцизу!

У результаті, схоже, фіскали обрали той варіант, коли пальне при заливанні у бак закінчило свій шлях у СЕАРП, і АН на нього більше складати не треба (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 74, с. 11). Втім, не виключаємо, що такий алгоритм виписування АН може призвести і до додаткових проблем, які загрожують не постачальникам (АЗС і тому подібне), а одержувачам пального у баки — платникам пального акцизу.

По-перше, у світлі такого підходу фіскали можуть пробувати донараховувати потім одержувачам при перевірках акциз на об’єми такого пального, які, звісно, не зайшли в СЕАРП на їх акцизні склади. Думаємо, це можна легко відстояти, аргументуючи тим, що у одержувача тут не буде реалізації пального при спалюванні його в транспортному засобі. Хоч це і витрата на власні потреби, але у нього не буде передачі пального з акцизного складу на власні потреби (див. п.п. 14.1.212 ПКУ). Оскільки це пальне на акцизний склад одержувача взагалі не надходить!

По-друге, за нашою інформацією, на практиці при запропонованому фіскалами алгоритмі заповнення АН — без зазначення в ній складу одержувача і з виписуванням в одному примірнику з трійкою — такі об’єми збільшують регліміт одержувача-платника і заходять на нього в СЕАРП, але тільки не на конкретний акцизний склад (адже зараз облік пального повинен вестися тільки в розрізі акцизних складів!), а в якусь віртуальну хмару... Водночас згідно з останнім абзацом п. 232.3 ПКУ і п. 33 Порядку № 408** на об’єми пального, реалізованого платникові пального акцизу через роздрібні об’єкти торгівлі (паливороздавальні або оливороздавальні колонки), показник ∑АНаклОтр формули регліміту в одержувача пального збільшуватися не повинен! Але ПО податківців налаштоване якимось незрозумілим чином, що робить усе навпаки***.

** Порядок електронного адміністрування реалізації пального.., затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408.

*** Щоправда, говорять, що при заправленні газом збільшення регліміту не відбувається?!

Проблема в тому, що фіскали можуть згодом отямитися, переналаштувати ПО і відібрати в майбутньому у платників ці суми регліміту. Тож майте і це на увазі...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі