Теми статей
Обрати теми

Дякуємо, не потрібно: якщо працівник повернув путівку

Савченко Олена, налоговый эксперт
Приводом для написання цієї статті стала ситуація, описана нашим читачем. Підприємство до ювілею працівника придбало для нього путівку на оздоровлення за кордоном. За тиждень, після того як працівникові була видана путівка, він її повернув, оскільки не міг скористатися путівкою у зв’язку із сімейними обставинами. Які податкові наслідки для підприємства і фізособи будуть у цьому випадку? Що ж, давайте розбиратися.

Етап 1. Передача путівки працівникові. Оскільки путівка надана працівникові для оздоровлення не на території України, а за кордоном, то вона в повній сумі підпадає під оподаткування*.

* Про умови неоподаткування вартості путівки працівникові ми детально писали в статті «Путівка для працівника. Оподаткування» // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 58.

Зверніть увагу, працівник отримує «путівковий» дохід у негрошовій формі. Тому до бази оподаткування він потрапить збільшеним на «натуральний» коефіцієнт 1,219512 (див. п. 164.5 ПКУ).

Не забуваємо про ВЗ. Його утримуємо з «чистої» вартості без застосування натурального коефіцієнта.

У розд. І Податкового розрахунку за формою № 1ДФ вартість путівки від роботодавця відображаємо з ознакою доходу «156». Ну і, звісно ж, не забуваємо про рядок «Військовий збір» розд. II Податкового розрахунку.

Інструкція № 5 включає вартість путівки працівникові від роботодавця до фонду оплати праці (див. п.п. 2.3.4).

Отже, її сума ввійде до бази нарахування ЄСВ

Далі. При безоплатній передачі путівки працівникові підприємство — платник ПДВ нараховує податкові зобов’язання виходячи з мінбази, яка дорівнює ціні придбання.

Що стосується податку на прибуток, то в малодохідників безоплатна передача путівки грає в зменшення об’єкта оподаткування через нарахування в бухобліку витрат від списання її вартості. Якщо путівку працівникові надавало підприємство-єдиноподатник, то на його податковому обліку така передача ніяк не позначиться.

Тепер поглянемо, що відбувається на етапі повернення путівки працівником.

Етап 2. Працівник повертає путівку. Для того щоб побачити всю картину цілком, пропонуємо вам зазирнути до ЦКУ.

З точки зору ЦКУ, безоплатна передача путівки фізособі є для неї дарунком. Так, відповідно до ч. 1 ст. 717 ЦКУ за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатне майно (дарунок) у власність. Предметом договору дарування можуть бути рухомі речі (у тому числі грошові кошти) та нерухомість (ч. 1 ст. 718 ЦКУ). Крім того, дарунком можуть бути майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути в нього в майбутньому (ч. 2 ст. 718 ЦКУ).

При цьому під прийняттям обдаровуваним дарунка норми цивільного законодавства мають на увазі також прийняття документів, що засвідчують право власності на цю річ, або інших документів, що засвідчують належність дарувальникові предмета договору.

Право власності на дарунок виникає з моменту його прийняття (ст. 722 ЦКУ).

Дарунок вручено — договір відбувся

Підстави для зміни або розірвання договору дарування визначені ст. 651 ЦКУ. Зокрема, розірвання договору допускається тільки за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Проте для дарунків є свої особливості. За певних обставин обдаровуваний, звісно, має право відмовитися від дарунка. Так, згідно з ч. 3 ст. 722 ЦКУ обдаровуваний має право відмовитися від дарунка, який йому був направлений без його попередньої згоди. Але знову-таки, про відмову обдаровуваний повинен заявити негайно, інакше дарунок вважатиметься прийнятим. Тому якби в цій ситуації працівник відразу, при врученні йому путівки, відмовився від дарунка (а не через декілька днів), ситуація була б значно простішою. Дарунок не вважався б прийнятим.

Тепер — детальніше про податкові наслідки розірвання договору дарування.

Податківці, посилаючись на норми ЦКУ, дивляться на повернення дарунка під таким кутом: якщо дарунок повернено дарувальникові за взаємною згодою сторін, таку обставину слід розглядати як новий договір дарування (див. листи ДФСУ від 21.06.17 р. № 750/Ш/99-99-13-02-03-14/ІПК, від 09.10.18 р. № 4366/Т/99-99-13-02-03-14/ІПК, а також роз’яснення в категорії 103.02 БЗ). У листах, щоправда, йдеться про дарування нерухомого майна, але це істотного значення не має. З путівками — принцип той самий.

Так, у своїх роз’ясненнях вони посилаються на статтю ст. 654 ЦКУ, в якій сказано, що зміна або розірвання договору здійснюється в тій самій формі, що й договір, який змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає зі звичаїв ділового обороту. І саме ця норма спонукала податківців дивитися на повернення дарунка як на новий договір дарування.

Підсумуємо. У більшості випадків, крім тих, які потрапляють під ст. 727 ЦКУ (розірвання договору дарування в односторонньому порядку), вручення дарунка і повернення його дарувальникові розглядатимуться як операції в межах двох різних договорів дарування (так би мовити, туди й назад).

У результаті, хоча всі сторони й залишаться при своїх, податкові наслідки виникатимуть і в разі дарування путівки, і в разі її повернення, оскільки, по суті, відбувається ще одне дарування. Розглянемо ці податкові наслідки детальніше.

У бухобліку отримання від працівника путівки вважатиметься отриманим безоплатно активом. Відповідно одночасно з її отриманням у бухобліку визнають дохід, адже при такій операції виконуються критерії визнання доходу, визначені п. 5 П(С)БО 15:

— має місце збільшення активу, що обумовлює зростання власного капіталу;

— оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Що стосується податку на прибуток, то як малодохідникам, так і високодохідникам орієнтуватися потрібно виключно на бухгалтерський фінрезультат.

Якщо путівку повертають підприємству-єдиноподатнику, то для підприємства таке «повернення» спричиняє в податком обліку виникнення доходу (п. 292.3 ПКУ). Податківці рекомендують орієнтуватися на звичайну вартість отриманого дарунка*. Утім, оскільки вартість путівки в нас зафіксована в первинних документах на неї і спираємося при оприбуткуванні безоплатно отриманих товарів.

* Детальніше про це див. матеріал «Безоплатні передачі/отримання у єдиноподатників» // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 22.

Для підприємства — платника ПДВ безоплатне отримання товарів або послуг не спричиняє жодних ПДВ-наслідків. «Вхідного» ПДВ тут не буде. І якщо повернену путівку безоплатно передадуть іншому працівникові, то така передача не супроводжуватиметься нарахуванням податкових зобов’язань (мінбаза в цьому випадку дорівнює нулю).

Як бачимо, повернення путівки в податковому плані — справа доволі проблемна. Тож, якщо змога, таких ситуацій варто уникати.

висновки

  • У більшості випадків передача дарунка і повернення його дарувальникові розглядатимуться як операції в межах двох різних договорів дарування.
  • Якщо «путівковий» дохід потрапив під ПДФО і ВЗ, утримати їх усе ж потрібно, незважаючи на те, що путівку працівник повернув.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі