Теми статей
Обрати теми

Приклади заповнення розрахунку коригування

Солошенко Людмила, податковий експерт
Приводи для складання РК можуть бути найрізноманітнішими: повернення товару, зміна кількості/ціни/номенклатури, заліки тощо. Розглянемо, як заповнювати РК у різних ситуаціях.

Загальні моменти

Спочатку нагадаємо загальні моменти, після чого перейдемо до конкретних випадків.

Нумерація в РК. Передусім зверніть увагу, що в РК є аж три види нумерації:

— порядкова нумерація всіх рядків (записів) у РК (у гр. 1.1);

— нумерація коригованої позиції (у гр. 1.2) — коли в мінусовому рядку РК зазначають порядковий номер, під яким коригована товарна позиція значилася в ПН. А нові товарні позиції, що додаються за потреби, нумерують наступним порядковим номером, якого не було в ПН (п. 23 Порядку № 1307);

— порядкова нумерація власне коригувань (у гр. 2.2). Причому вважається, що один коригований рядок ПН (і весь блок рядків РК, пов’язаних з її коригуванням) = одна група коригування. І якщо одним РК коригують відразу декілька рядків ПН, то груп коригувань буде декілька. При цьому перший рядок у кожному коригуванні мінусовий, за ним можуть бути й плюсові рядки.

Причини коригування. Також врахуйте, що причини проведення коригувань закодовані і розміщені на сайті ДПСУ (див. Довідник умовних кодів причин коригування за посиланням: tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/357729.html). Тому до гр. 2.1 РК заносять відповідний умовний (числовий) код причини коригування.

Причому в одному РК може бути відразу декілька причин коригування, але тільки в межах причин першого типу (тобто з кодами 101 — 104).

Тому одним РК можна одночасно відкоригувати зміну ціни/кількості/номенклатури й повернення.

Особливості складання РК у різних ситуаціях розглядалися в листах № 18983 і № 36942. Ось, що важливо знати про кожен випадок.

Зміна ціни

РК з причиною 101 «Зміна ціни» складають, якщо змінюється ціна, але не змінюється кількість при:

— знижках;

— зміні ціни (у тому числі при її збільшенні після відвантаження/передоплати, БЗ 101.15).

Коригування проводять за ціною: у РК заповнюють цінові гр. 9, 10, а також гр. 1 — 6, 11 — 15 (а ось кількісні гр. 7, 8 не заповнюють).

Кількість рядків у РК має бути парною: кожному коригованому рядку ПН відповідає два рядки РК (-/+, -/+ тощо). Тобто рядок ПН зі старою ціною замінюють рядком з новою ціною.

Зауважте: зміну ціни на частину товару (однієї товарної номенклатури з одного рядка ПН) оформляють РК з іншою причиною 104 «Зміна номенклатури» (БЗ 101.15, п. 2.1 листа № 18983). Однак при зменшенні ціни після авансу з постачанням на різницю товарів іншої номенклатури податківці проти одного номенклатурного РК, а говорять складати зменшуючий РК і нову ПН (БЗ 101.15, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 12, с. 12).

Зміна кількості

РК з причиною 102 «Зміна кількості» складають, якщо змінюється кількість, але не змінюється ціна, зокрема, при:

— частковому поверненні товарів/передоплати;

— зміні кількості (зокрема, її збільшенні після авансу, лист ДФСУ від 10.05.2018 р. № 2072/6/99-95-42-03-15/ІПК).

Коригування проводять за кількістю: у РК заповнюють кількісні гр. 7, 8, а також гр. 1 — 6, 11 — 15 (а ось цінові гр. 9, 10 не заповнюють).

Кількість рядків у РК має бути парною: кожному коригованому рядку ПН відповідає два рядки РК (-/+, -/+ тощо). Тобто рядок ПН зі старою кількістю змінюють на рядок з новою кількістю.

Повернення

РК з причиною 103 «Повернення товару або авансових платежів» складають, якщо потрібно повністю обнулити рядок, рядки або навіть усю ПН, зокрема, при:

— повному поверненні товару/передоплати (тобто повному обнуленні позиції);

— заліку передоплати в рахунок оплати товарів за іншим договором (лист ДФСУ від 05.02.2019 р. № 401/6/99-99-15-03-02-15/ІПК);

— обнуленні помилково складеної ПН (тобто коли постачання не було).

Коригування проводять за кількістю: у РК заповнюють кількісні гр. 7, 8, а також гр. 1 — 6, 11 — 15 цінові гр. 9, 10 не заповнюють).

При цьому для обнулення позиції ПН запис уносять до РК одним рядком (тому новий плюсовий рядок у такому разі не додають). Якщо потрібно обнулити відразу декілька позицій або всю ПН, то мінусових рядків у РК буде декілька.

Зміна номенклатури

РК з причиною 104 «Зміна номенклатури» складають при:

— зміні номенклатури (після передоплати);

— одночасній зміні ціни і кількості (БЗ 101.15);

— зміні ціни на частину товару (з одного рядка ПН, п. 2.1 листа № 18983);

— виправленні несумових помилок у табличній частині ПН — не пов’язаних зі зміною суми компенсації, наприклад, у коді УКТ ЗЕД, номенклатурі, одиниці виміру тощо (п. 21 Порядку № 1307).

Але контролери проти виправлення таким РК сумових помилок у ціні та кількості і вимагають обнулення і перевиписування ПН (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 30, с. 4 і 2020, № 20, с. 25).

Коригування проводять за кількістю: у РК заповнюють кількісні гр. 7, 8, а також гр. 1 — 6, 11 — 15 (цінові гр. 9, 10 не заповнюють).

Залежно від ситуації кількість рядків у РК може бути парною або непарною: тобто кожному коригованому рядку ПН може відповідати два або більше рядків РК (-/+, -/+,+, -/+,+,+ тощо). Оскільки рядок ПН зі старою номенклатурою замінюють іншою номенклатурою (новою позицією або новими позиціями).

Коригування зведених ПН

Зауважте: для коригування зведених ПН використовують спеціальні причини, зокрема:

— 201 (компенсуючих ПН за п. 198.5 ПКУ);

— 202 (розподільчих ПН за п. 199.1 ПКУ);

— 203 (мінбазних ПН за п. 201.4 ПКУ).

Тому будь-які коригування таких ПН проводять тільки з такими спеціальними причинами.

Нагадаємо, що такі зведені ПН заповнюють по-особливому. Так, у компенсуючих і розподільчих ПН не заповнюють гр. 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 11, а в мінбазних — не заповнюють гр. 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307). І раз вони не підлягали заповненню в ПН, то їх не заповнюють і в РК.

Обнулення помилкової ПН

Повторна помилкова ПН. Якщо помилково задвоїли ПН, тобто склали повторну ПН на одну й ту саму операцію постачання (з одним і тим же покупцем), то зайву (другу) помилкову ПН можна обнулити сторнуючим РК з причиною коригування 301 «Виправлення помилки (п. 24 Порядку № 1307)». Тому всі рядки цього РК будуть мінусовими.

Увага! У верхній лівій частині цього РК зазначають спеціальний тип причини «20», проте відмітку «Х» над ним не проставляють (п. 24 Порядку № 1307).

Коригування проводять за кількістю: у РК заповнюють кількісні гр. 7, 8, а також гр. 1 — 6, 11 — 15 (цінові гр. 9, 10 не заповнюють). А в нижній частині РК зазначають реквізити правильної ПН, зареєстрованої на це постачання (п.п. 4.6.1 листа № 36942).

Такий РК одночасно зможе й обнулити повторну ПН, і відновити (відкоригувати) у сторін ліміт.

Але причиною коригування 301 не вийде обнулити помилкові поодинокі ПН (наприклад, ПН, складену не на того платника, — з помилкою в ІПН, або ПН, виписану помилково, коли постачання не було).

Поодинока помилкова ПН. Помилкову поодиноку ПН обнуляють за допомогою РК з причиною коригування 103 «Повернення товару або авансових платежів» (про нього говорилося вище). Щоправда, при її обнуленні в наступних періодах не відновиться ліміт (хіба що якщо засвітити помилку з виправленням у декларації, проте це, на наш погляд, неправильно). Детальніше про виправлення помилок за допомогою РК див. на с. 22.

Приклади заповнення РК зберемо в таблиці.

img 1

завантажити файл

img 2

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі