03.08.2020

Чим запам’ятався липень

Основою нормального функціонування підприємства є наявність достатнього обсягу фінансових ресурсів. Адже коли грошей бракує, про розвиток і мови не може бути. Тут би хоч поточну діяльність забезпечити. Але і це в нинішніх кризових умовах виходить далеко не у всіх.

Фінансування підприємства

Що ж робити? Як працювати, якщо грошей немає? Шукати джерела фінансування. Де можна взяти гроші нужденному підприємству? І як краще їх завести в обіг, якщо ви таки знайшли зовнішні джерела фінансування? Відповідям на ці запитання присвячений наш тематичний номер.

«Податки & бухоблік», 2020, № 53

ПН-антиблокувальна пам’ятка

Блокування реєстрації ПН/РК — мабуть, одна з найбільших неприємностей, які можуть статися з платниками ПДВ. Такі факти реально заважають працювати: вони гальмують грошові і товарні потоки, та ще і відштовхують покупців товарів/послуг. Продиратися через систему моніторингу ПН/РК (з її різноманітними критеріями) платникам ПДВ доводиться як по мінному полю. Невеликий прорахунок, крок вправо-вліво і… твої ПН/РК заблокували! І що далі?..

З цієї статті ви дізнаєтеся про деякі помилки, які призводять до блокування ПН/РК, а головне — про те, що потрібно пам’ятати, аби не наражатися на блокувальні проблеми.

О. Павленко, «Податки & бухоблік», 2020, № 54, с. 12

Ділова мета і недійсні правочини

Податківці давно і наполегливо твердять, що абсолютно всі відображені в податковому обліку операції мають бути здійснені з діловою метою (метою отримання економічного ефекту, а не тільки податкової вигоди). Якщо ж при здійсненні конкретної операції платник не має ділової мети, то таку операцію в податковому обліку не відображають.

Ось ми і вирішили поговорити про неділові, фіктивні та удавані правочини, які так полюбляють податківці. Що таке безтоварність (нереальність) правочину? Що таке удаваний правочин і як фіскали та суди застосовують це поняття на практиці? Які наслідки чекають на платника, що уклав такі правочини? Відповіді — в цьому тематичному номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 55

Позитив для бухгалтера

Як ви вважаєте, шановні колеги, серед бухгалтерів більше песимістів чи оптимістів?

З одного боку, важко розраховувати навіть на крихту оптимізму у представників нашої професії, вимушених мало не щодня стикатися із законодавчою плутаниною, фіскальним свавіллям і судовою несправедливістю. З іншого боку, усе минає, і це теж мине. Але повірити у позитивний результат здатні тільки запеклі оптимісти.

Стати ними вам допоможе тематичний номер, присвячений спірним і неоднозначним ситуаціям, навколо яких свого часу було зламано чимало списів. Але найважливіше, що врешті-решт ці спори вирішилися на користь платника. Нехай і у вашому професійному житті панує лише позитив!

«Податки & бухоблік», 2020, № 57

ЄСВ з мінзарплати. Дотримуємо!

Тема цієї статті давно знайома бухгалтерам. Але запитання на цю тему — часті гості на нашій гарячій лінії. Свою лепту додав і карантин. Адже замість звичного щомісячного нарахування працівникам зарплати і справляння ЄСВ бухгалтери отримали нову картинку: масові відпустки, вимушені посиденьки працівників удома, простій, звільнення тощо. Як у цих умовах дотримувати вже знайомих правил?

Ключове з них: якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої законом на місяць, за який отриманий дохід, сума ЄСВ у такому разі дорівнює добутку розміру МЗП і ставки ЄСВ. Інші подробиці — у статті.

О. Огай, «Податки & бухоблік», 2020, № 58, с. 2

Ліквідація

Ніщо не вічне. У тому числі й існування суб’єктів господарювання. Особливо це відчутно в непросте сьогодення. Юрособи «народжуються» і «помирають». Цей процес природний. Причини можуть бути різними: від бажання змінити форму до неможливості вести бізнес.

Обставини змушують ліквідувати підприємство або припинити діяльність фізособи-підприємця? Тоді цей спецвипуск для вас. У ньому піде мова як про процедурні, так і про облікові нюанси припинення діяльності.

«Податки & бухоблік», 2020, № 59

Форма № 20-ОПП: знову про деталі

Коротко нагадаємо: ф. № 20-ОПП — це Повідомлення про об’єкти оподаткування. Також у ф. № 20-ОПП відображають об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, і об’єкти, через які здійснюється діяльність. Такими об’єктами є майно і дії, у зв’язку з якими у платника виникають зобов’язання зі сплати податків і зборів.

Ось, власне, і вся теорія заповнення ф. № 20-ОПП. Решта у статті — відповіді на ваші запитання з практики.

М. Нестеренко, «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 2

РРО-реформа

Багато хто, напевно, пам’ятає, до чого призвели минулорічні зміни в РРО-законодавстві. Уся підприємницька громадськість скипіла тоді хвилею обурення, звинувачуючи законодавців мало не в усіх своїх бідах.

Відсунути дату початку реформи змусило не обурення підприємницької спільноти, а коронавірус. Відтермінували в середньому на квартал, а в основній частині — на триваліший період.

Але час летить невблаганно. Цей період закінчується. Тобто потрібно вивчати зміни. Цей тематичний номер допоможе вам розібратися, що насправді передбачає РРО-реформа і коли які зміни набувають чинності.

«Податки & бухоблік», 2020, № 61