Теми статей
Обрати теми

Наслідки виникнення боргу з ЄСВ

Децюра Сергій, податковий експерт
Трапляється, що суб’єкт господарювання з якихось причин пропускає строк сплати ЄСВ. Звісно, що в такій ситуації виникає запитання: а що за це буде? Наскільки схудне гаманець роботодавця / посадової особи, коли таке неподобство виявлять контролери? Розбираємося.

Одразу скажемо, що за порушення строку сплати ЄСВ, установленого Законом № 2464, може загрожувати як фінансова, так і адміністративна відповідальність.

Фінансова відповідальність

У разі виявлення своєчасно не сплачених сум ЄСВ платники єдиного внеску зобов’язані самостійно обчислити ці внески та сплатити їх з нарахуванням пені.

Сума ЄСВ, своєчасно не нарахована та/або не сплачена страхувальником в строки, встановлені Законом № 2464 та обчислена податківцями, є недоїмкою. Вона стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Розмір штрафу встановлено у ст. 25 Закону № 2464 та п.п. 2 п. 2 розд. VII Інструкції № 449. Він дорівнює:

— 10 % своєчасно не сплаченого ЄСВ, якщо порушення сталося у період до 01.01.2015 р.;

— 20 % своєчасно не сплаченого ЄСВ, якщо порушення сталося у періоди починаючи з 01.01.2015 р.

Що стосується пені, то починається її нарахування з першого календарного дня, наступного за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, і нараховується до дня фактичної сплати (перерахування) платежу (включно). Пеня нараховуватиметься з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожен день прострочення платежу (п. 10 та 13 ст. 25 Закону № 2464).

Підставою для нарахування податківцями фінсанкцій є дані інформаційної системи ДПСУ. При цьому складається рішення за формою згідно з додатком 12 до Інструкції № 449, яке протягом 3 робочих днів надсилається платнику ЄСВ.

Зверніть увагу: рішення про застосування штрафних санкцій є виконавчим документом (п. 10 розд. VII Інструкції № 449).

Це рішення можна оскаржити протягом 10 календарних днів після його отримання в податковому органі вищого рівня або в суді. Пам’ятайте: необхідно письмово повідомити про цей намір податковий орган, посадовими особами якого було прийнято рішення про нарахування санкцій (п. 8 розд. VII Інструкції № 449). У цьому випадку перебіг строку сплати фінсанкцій призупиняється до винесення податковим органом вищого рівня або судом рішення у справі.

Також строк сплати фінсанкцій призупиняється до прийняття судом рішення в разі оскарження платником ЄСВ вимоги про сплату боргу (недоїмки), якщо застосування фінсанкцій пов’язане з виникненням або несвоєчасною сплатою суми боргу (недоїмки).

Зауважте: строк давності щодо нарахування, застосування і стягнення сум штрафів та пені з ЄСВ не застосовується (ч. 16 ст. 25 Закону № 2464 і п. 13 розд. VII Інструкції № 449).

Звертаємо увагу на період карантину (з 01.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину) роботодавців та ФОП звільнено від штрафів та пені за окремі ЄСВ-порушення (п. 911.1 розд. VIII Закону № 2464). Під це звільнення потрапляє й несвоєчасна сплата ЄСВ за своїх працівників («Податки & бухоблік», 2020, № 37).

Оскільки карантин буде тривати щонайменше до 31.08.2020 р., то, якщо ви несвоєчасно сплатили ЄСВ у період з 01.03.2020 р. по 31.08.2020 р., можна не боятися ані штрафів, ані пені. Проте слід пам’ятати, що недоїмка у вас все-таки є. Тож можна натрапити на неочікувані неприємності. Про них далі.

Стягнення боргу

Окремо зупинимося на стягненні боргу (недоїмки) з ЄСВ. Податківці направляють платнику, за яким рахується борг (недоїмка), вимогу про його сплату. Вона надійде порушнику:

— протягом 10 робочих днів, наступних за календарним місяцем, у якому виникла, зросла або частково зменшилась сума боргу (недоїмки) зі ЄСВ, — якщо порушник — юрособа або ФОП у частині сплати ЄСВ за працівників;

— протягом 15 робочих днів, наступних за календарним місяцем, у якому виникла, зросла або частково зменшилась сума боргу (недоїмки) зі ЄСВ, — якщо порушник — ФОП, незалежний професіонал чи член фермерського господарства у частині несплати ЄСВ «за себе».

Вимога про сплату боргу (недоїмки) з ЄСВ є виконавчим документом. Вона або надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення, або особисто вручається платнику ЄСВ чи його представникові.

Отримавши таку вимогу, платник зобов’язаний сплатити суму боргу (недоїмки), штрафів та пені протягом 10 календарних днів із дня її одержання. Звичайно, за умови, що особа не буде оскаржувати суми, зазначені у вимозі.

Оскаржити вимогу в адмінпорядку не можна тільки в частині сум недоїмки, які виникли на підставі поданих ЄСВ-звітів

Тому якщо не сплатити відображену у звіті суму ЄСВ, то оскаржити можна тільки суму штрафу та пені, а не суму самого боргу.

Якщо після отримання вимоги суб’єкт не перерахує своєчасно суму боргу (недоїмки) або не оскаржить таку вимогу через суд, то після закінчення відведеного строку фіскали, протягом 10 робочих днів, надсилають таку вимогу до державної виконавчої служби, яка й буде займатися стягнення боргу.

Витрати на виконавця

Якщо порушник не сплатить борг, що виник під час карантину за отриманою вимогою, то хоча йому й не доведеться платити штраф і пеню, та все рівно без втрат тут не обійтися.

Річ у тому, що коли фіскали передали вимогу до виконавчої служби, порушнику не уникнути сплати виконавчого збору (10 % суми, що підлягає примусовому стягненню). Це не стосується тільки випадку, коли порушник сам сплатить борг доти, доки виконавча служба не винесе постанови про відкриття провадження (ст. 27 та 40 Закону України від 02.06.2016 р. № 1404-VIII). Така постанова виноситься в момент отримання вимоги від фіскалів.

Отже, тим, хто не сплатить відображену у звітності суму ЄСВ, доведеться викласти 10 % виконавчого збору. Суму збору вам виставить виконавча служба.

До відома! Розстрочення та відстрочення заборгованості зі ЄСВ не передбачено (див. «Розстрочення (відстрочення) податкового боргу» цього номера).

Адміністративна відповідальність

За несвоєчасну сплату ЄСВ до посадових осіб юрособи і ФОП застосовується адмінвідповідальність за ст. 1651 КУпАП у розмірі:

— від 680 до 1360 грн, якщо сума несплаченого ЄСВ не перевищує 315300 грн;

— від 1360 до 1700 грн, якщо сума несплаченого ЄСВ перевищує 315300 грн.

За повторне порушення протягом року, за яке особу уже притягали до відповідальності, загрожує адмінштраф у розмірі від 2550 до 5100 грн.

Несплата ЄСВ у період карантину, тобто коли діє карантинний мораторій на ЄСВ-штрафи, не звільняє посадових осіб юрособи і ФОП від адмінвідповідальності.

Водночас фіскали 17.07.2020 р. чомусь заявили (БЗ 201.09, була чинною до 28.07.2020 р.), що адмінштрафу через цей мораторій не буде. На наш погляд, такий їх висновок був ну дуже ліберальний (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 26). І от за тиждень фіскали визнали свою помилку. Вони скасували попереднє роз’яснення і надали нове з протилежним висновком: від адмінки з ЄСВ карантинний мораторій на ЄСВ-штрафи не рятує.

На наш погляд, щоб уникнути адмінки, потрібно, щоб в особи була відсутня вина у скоєнні порушення або закінчився строк давності для її накладення — 2 місяці після запізнілої сплати ЄСВ (ст. 38 КУпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі