Теми статей
Обрати теми

Мораторій та адмінштраф за ЄСВ-порушення

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01 Бази знань

Висновок документа

Роботодавці звільняються від адмінвідповідальності за порушення законодавства з ЄСВ, вчинені під час дії карантину

Всі суб’єкти господарювання уже давно знають, що, наприклад, п. 911.1 розділу VIII Закону № 2464* звільняє їх від штрафів за окремі ЄСВ-порушення, вчинені з 01.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 16).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Відразу зазначимо, що жоден нормативно-правовий акт прямо не звільняє посадових осіб підприємств та ФОП на час карантину від адмінвідповідальності за ст. 1651 КУпАП.

Логічно припустити, що карантинний мораторій захистити від адмінштрафу не може. Про це ми говорили неодноразово («Податки & бухоблік», 2020, № 37).

Водночас фіскали з цього приводу мають свою точку зору. Так, у роз’ясненні, що коментується, вони заявляють: карантинний мораторій, який звільняє від ЄСВ-штрафів, автоматично звільняє і від адмінштрафів за такі порушення. Крім того, на думку фіскалів, положення ст. 38 КУпАП, якою встановлюється строк давності для накладання адмінштрафів, до ЄСВ-порушень, вчинених у періоди карантину, не застосовуються.

З якого дива податківці зробили такий надзвичайно лояльний висновок — незрозуміло. На наш погляд, оскільки жоден карантинний нормативно-правовий акт прямо не говорить про те, що під час карантину діє мораторій на адмінштрафи, то, щоб уникнути цих штрафів, мають діяти загальні вимоги до звільнення від такої відповідальності:

1) у особи відсутня вина у скоєнні порушення (у формі умислу або необережності);

2) закінчився строк давності для притягнення до адмінвідповідальності — 2 місяці після запізнілої сплати ЄСВ або запізнілого подання форми № Д4 (ст. 38 КУпАП).

Довести відсутність вини суб’єкта у ЄСВ-порушеннях, навіть якщо вони були допущені під час карантину, на наш погляд, буде доволі складно, оскільки допущення ЄСВ-порушення під час карантину автоматично не говорить про відсутність вини. Кожний випадок індивідуальний.

А от уникнути штрафу через закінчення строку давності реальніше. Карантинні закони дію ст. 38 КУпАП не призупинили, тому за деякі порушення, які були вчинені на початку карантину, після його закінчення (коли фіскали зможуть проводити перевірки) суб’єкта уже покарати не вдасться.

Враховуючи це і відсутність аргументів щодо підтвердження позиції фіскалів про ненакладання адмінштрафів за ЄСВ-порушення, допущені в період карантину, радимо всім суб’єктам не ризикувати.

А ще сподіватися, що фіскали при перевірці візьмуть висновки цього роз’яснення до уваги. Також було б непогано, щоб вони це зробили і щодо адмінштрафів за карантинні податкові порушення. Для таких порушень також звільнення від адмінки прямо не передбачено, але хіба вони кардинально відрізняються від ЄСВ-порушень? Питання риторичне.

Тільки пам’ятайте: роз’яснення у БЗ нікого ні від чого не врятує, так само як не змусить контролерів діяти так, як у них сказано.

І останнє. Це лояльне роз’яснення фіскалів не стосується сплати ЄСВ ФОПами за себе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі