Теми статей
Обрати теми

Списуємо ЄСВ сплячому ФОП

Децюра Сергій, податковий експерт
Нещодавно Законом № 592 було надано право сплячим ФОП-загальносистемникам, тобто тим, які не отримували дохід, але мусили сплачувати ЄСВ за себе в мінімальному розмірі, списати суму недоїмки з ЄСВ, а також суми штрафів та пені, нараховані на ці суми недоїмки. Сьогодні поговоримо, яким конкретно ФОП дано таке право та як це зробити.

Історичний екскурс

З 01.01.2017 р. ФОП-загальносистемників та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність зобов’язали сплачувати ЄСВ «за себе» в мінімальному розмірі навіть за ті періоди, в яких вони не отримували дохід.

Звичайно, в той час це викликало шквал емоцій і обурення. І кожен сплячий ФОП мав вирішити, як діяти далі. Варіантів було два:

1) знятися з реєстрації. При цьому щоб не було недоїмки, це слід було зробити у грудні 2016 року. Хто не встиг це зробити тоді, а зробив пізніше, наприклад у січні 2017 року, і не сплатив ЄСВ «за себе» за січень, отримував недоїмку з ЄСВ. Що з нею робити, кожен вирішував сам. Одні погашали недоїмку від гріха подалі, а інші просто про неї забували і сподівалися, що її колись таки спишуть. Для останніх недоїмка хоч і була, але її сума після зняття з реєстрації хоча б не збільшувалася. Однак від штрафу і пені це не рятувало;

2) і далі сподіватися, що колись усе стане на свої місця і недоїмку їм спишуть. І от нарешті дочекалися. З подання Закону № 592 у розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 з’явився новий п. 915, яким прописано механізм списання у сплячих ФОП недоїмки з ЄСВ.

Звертаємо увагу: Закон № 592 у частині списання ЄСВ почав діяти з 03.06.2020 р.

Кому спишуть і що?

Пункт 915 розд. VIII Закону № 2464 дозволяє списати борг з ЄСВ тільки тим ФОП, які не обрали ЄП.

Отже, як бачимо,

тільки ФОП-загальносистемники можуть розраховувати на списання ЄСВ-боргу

Тому далі будемо говорити про те, як саме їм списати борг з ЄСВ.

І розпочнемо з того, що з норм п. 915 розд. VIII Закону № 2464 прямо випливає, що списувати ЄСВ-борг точно будуть наразі діючим ФОП-загальносистемникам. Так, наприклад, про це свідчить порядок списання ЄСВ-боргу, який вимагає від ФОП подання заяви про державну реєстрацію припинення.

Водночас, як свідчить практика, фіскали не проти списувати ЄСВ-борг і тим ФОП, які до дати появи п. 915 у розд. VIII Закону № 2464 (тобто на 03.06.2020 р.) уже знялися з реєстрації і за ними й досі числиться податковий борг з ЄСВ.

Розраховувати на списання ФОП-загальносистемники можуть тільки щодо:

1) недоїмки з ЄСВ, яка виникла за період з 01.01.2017 р. і до 03.06.2020 р. та яка не сплачена на 03.06.2020 р.;

2) штрафів та пені, нарахованої на ці суми недоїмки, якщо вони також не сплачені на 03.06.2020 р.;

Увага! Якщо ФОП уже повністю заплатив недоїмку, штраф і пеню, то розраховувати на повернення цих сум не слід. Якщо він сплатив тільки частину цих сум, то він має повне право розраховувати на списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Отже, діючий сплячий ФОП-загальносистемник, що має несплачений борг з ЄСВ, має всі підстави розраховувати на списання ЄСВ-боргу (недоїмки, штрафу і пені).

Щоб претендувати на списання ЄСВ-боргу, ФОП-загальносистемник (як діючий, так і закритий) повинен виконати одну головну умову: ФОП не повинен був отримати за період з 01.01.2017 р. і до 03.06.2020 р. дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО.

Як бачимо, повз списання ЄСВ-боргу пролітають ФОП-загальносистемники, які отримали у період з 01.01.2017 р. і до 03.06.2020 р. як дохід, так і прибуток, а не тільки прибуток, який для ФОП-загальносистемника є об’єктом оподаткування ПДФО.

Отже, якщо протягом періоду з 01.01.2017 р. і до 03.06.2020 р. сплячий ФОП-загальносистемник (як діючий, так і вже ліквідований) отримав будь-який вид доходу, то напевно йому відмовлять у списанні ЄСВ-боргу. На це натякають і фіскали у своїх усних консультаціях.

Порядок списання

Щоб ФОП-загальносистемнику списали ЄСВ-борг, необхідно, щоб він подав:

1) до податкової за основним місцем обліку:

— заяву про списання боргу з ЄСВ. Таку заяву, на думку фіскалів, слід подавати у довільній формі. Зразок такої заяви ви можете відшукати за посиланням: cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/423660.html;

— звітність з ЄСВ (форма № Д5) за 2017 — 2020 роки включно по місяць, в якому було припинено підприємницьку діяльність. Якщо вона подавалася раніше, то вдруге подавати її не слід. Зверніть увагу: податківці неофіційно роз’яснюють, що у звітності з ЄСВ зазначати суми до сплати не потрібно. Проте офіційних роз’яснень наразі немає.

Також у своїх роз’ясненнях фіскали наголошують на тому, що ФОП-загальносистемники для списання ЄСВ-боргу мають подати контролерам разом із заявою і ЄСВ-звітністю податкові декларації про майновий стан та доходи за 2017 — 2020 роки (з 01.01.2017 р. по 03.06.2020 р.). У самому п. 915 розд. VIII Закону № 2464 про це згадки немає. Тому відсутність декларації не може бути підставою для відмови у списанні недоїмки, пені та штрафу, нарахованих на суму такої недоїмки;

2) держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (форма № 1 про припинення діяльності). Після подання такої заяви сплячого ФОП мають зняти з реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності. Детально про ліквідацію ФОП читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 40, с. 11 та № 42, с. 21.

Звертаємо увагу! Подавати вищезгадані документи для списання ЄСВ-боргу потрібно протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 592 (ср. ). Як стверджують фіскали*, рахувати цей період слід з дати набрання чинності п. 915 розд. VIII Закону № 2464, тобто з 03.06.2020 р., а не з дати набрання чинності основною частиною Закону № 592 (з 01.01.2021 р.). Отже,

* kh.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/421936.html

подавати документи для списання боргу, на думку фіскалів, слід до 31.08.2020 р. включно

Як бачимо, до цієї дати лишилося небагато часу, тому тим, у кого є борг з ЄСВ і він відповідає вимогам, які дають право його списати, слід поспішати.

Після подання всіх документів ФОП-загальносистемнику слід лише чекати на вердикт фіскалів. Ті ж, у свою чергу, беруться до діла після того, як отримають від держреєстратора відомості про припинення ФОП та звітність з ЄСВ (якщо відповідна звітність не була подана раніше). А саме фіскали мають протягом 15 робочих днів провести камеральну перевірку, за результатами якої прийняти рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову у списанні суми недоїмки, штрафних санкцій і пені. Хоча, як показує практика, фіскали не завжди дотримують цього строку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі