Теми статей
Обрати теми

Знову зміни (податки, РРО, ФОП тощо)!*

Павленко Олексій, податковий експерт, Солошенко Людмила, податковий експерт
Закон України від 14.07.2020 р. № 786-IX

* Остаточний текст Закону, що коментується, виявився далеким від проєкту. Відмінності — у частині ведення обліку ФОП на єдиному податку, застосування ПРРО, акцизу, норм щодо КІК тощо. У наступному номері нашого видання ми детально розглянемо ці та інші нововведення. — (Прим. ред.).

Висновок документа

Внесено зміни у податкову сферу (здебільшого покликані підрихтувати так звану малу податкову реформу**) та у сферу РРО (щодо обігу ПРРО)

** Детальніше про це читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 45.

Закон, що коментується, нарешті підписано Президентом. Коротко про головне.

Електронний документообіг. Через Електронний кабінет (ЕК) можна буде отримувати ППР, документи щодо перевірок та інші документи, а також листуватися з ДПІ. Для подання електронної звітності не потрібне укладення будь-якого договору. А вимога про подання заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів скасовується.

Податок на прибуток. Підкоригували норми про процентну різницю, амортизацію при поліпшеннях, ділову мету з нерезидентами тощо.

ПН-штрафи. Уточнили, що нові штрафи 2 (5) % стосуються не лише мінбазних ПН, але і РК до них. А також зменшили розмір неузгоджених перехідних штрафів, нарахованих у період з 01.01.2017 р. по 23.05.2020 р.

Скасування книг для ФОП і самозайнятих. Обіцяне спрощення! З наступного року (тобто з 01.01.2021 р.) підприємці-єдиноподатники:

— груп 1, 2 і 3 (неплатники ПДВ) можуть не вести Книгу обліку доходів (вестимуть щомісячний облік у довільній формі), а

— групи 3 (платники ПДВ) можуть вести облік доходів і витрат за вибором у паперовому або електронному вигляді, у тому числі через ЕК. Але реєструвати Книгу в ДПІ не треба!

Для ФОП, які працюють на загальній системі, та фізичних осіб, які провадять незалежну профдіяльність, теж скасовується обов’язкове ведення і реєстрація у податківців Книги обліку доходів і витрат! Але обов’язок вести облік доходів і витрат для них не зникне. Типову форму, за якою доведеться вести такий облік, та порядок його ведення визначить Мінфін.

РРО. Внесли низку змін до Закону про РРО, здебільшого пов’язаних з уведенням із 1 серпня програмних РРО (ПРРО). Зокрема, використання ПРРО заборонили при роздрібній торгівлі пальним. Переписали норми щодо порядку передання електронних даних РРО/ПРРО на сервер податкової та витягу звідти інформації. Не застосовуватимуться стосовно ПРРО штрафи за нероздрукування/нестворення в електронній формі контрольної стрічки або викривлення в ній даних, а також за неподання РРО/РК-звітності та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Акцизний податок. Зміни стосуються нових підакцизних товарних позицій, якими нещодавно було розширено перелік підакцизного пального. З нових підакцизних позицій вже офіційно прибрали олива, мастила тощо***. Прописали особливості і механізм для врахування деяких залишків нових підакцизних позицій, які були станом на 23 травня (дату їх уведення), а також перехідні особливості для нових платників пального акцизу, які виникли через появу цих нових товарних позицій. Передбачили й деякі тимчасові штрафні послаблення.

*** Вони й не були підакцизними, але для цього знадобилися роз’яснення митниці та ДПСУ (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 48, с. 28).

Що переноситься? Відтермінували нові правила постановки на облік нерезидентів, а також нововведення для контрольованих іноземних компаній (КІК).

Чекаємо на опублікування Закону. Детально його розглянемо в одному з найближчих номерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі