Теми статей
Обрати теми

Підсумкові ПН у громадському харчуванні: як кодувати?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Складаємо підсумкові податкові накладні (ПН) у громадському харчуванні одним рядком (на усю суму реалізації за день) з послуговим кодом 56.10. Чи треба з 01.08.2020 р. через відображення кодів УКТ ЗЕД на підакцизний алкоголь у чеках РРО групувати товари за кодами УКТ ЗЕД у підсумковій ПН?

Нагадаємо, що з 01.01.2020 р. для підсумкових ПН діє загальний порядок заповнення. Тобто згідно з п. 14 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307, в них треба заповнювати усі графи і розписувати попозиційно усю номенклатуру (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 102, с. 2).

Хоча тоді підсумкові ПН, оформлені на весь обсяг товарів/послуг, поставлених кінцевим споживачам за день, виявляться значними за обсягом. Тому виникало запитання: що як такими правилами заповнення підсумкових ПН знехтувати і заповнювати їх по-старому, приміром, однорядково — на увесь денний обсяг постачань? Розглядаючи ситуацію в «Податки & бухоблік», 2020, № 12, с. 30, ми з’ясували, що таке заповнення підсумкових ПН нічим серйозним не загрожує, оскільки: (1) підсумкові ПН не видаються покупцям, тобто питання з податковим кредитом (ПК) не виникне;

(2) оштрафувати за помилки в підсумкових ПН за п. 1201.3 ПКУ податківці не можуть, оскільки такий штраф накладають за скаргою покупця (ну а оштрафувати при такому заповненні нібито за відсутність ПН не вийде, оскільки ПН була зареєстрована);

(3) підсумкові ПН не блокуються.

Тому особливо приємно, що такий спрощено-однорядковий варіант заповнення підсумкових ПН у громадському харчуванні підтримали контролери.

Підсумкові ПН — з послуговим кодом у гр. 3.3. Зважаючи на специфіку ресторанного господарства (здійснення виробничо-торговельної діяльності), фіскали погодилися з можливістю складання підсумкових ПН як на послуги. До речі, про те, що діяльність у сфері ресторанного господарства є нічим іншим, як наданням споживачам послуг, говорить п. 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 219. Тому податківці не проти складання підсумкової ПН у громадському харчуванні з послуговим кодом (наприклад, з кодом 56.10 «Послуги ресторанів і пунктів швидкого харчування») у гр. 3.3 (лист ДПСУ від 18.02.2020 р. № 117/2/99-00-07-03-02-02). Тож пономенклатурно усю реалізовану продукцію в підсумковій ПН у громадському харчуванні можна не розписувати (див. приклад заповнення підсумкової ПН у громадському харчуванні):

img 1

І відображення кодів УКТ ЗЕД з 01.08.2020 р. на підакцизні товари в чеках РРО (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 56, с. 2 і № 29, с. 12), по суті, не повинно позначитися на такому спрощено-однорядковому варіанті заповнення підсумкових ПН і, скажімо, призводити до якихось розшифровок.

Хоча, звичайно, якщо є бажання, то перепродавані підакцизні та імпортні товари (з десятизначним кодом, п.п. «і» п. 201.1 ПКУ) можна групувати в підсумкових ПН за кодами УКТ ЗЕД. І навіть, за бажання, підсумкові ПН у громадському харчуванні можна заповнювати детально. Проте якщо й після 01.08.2020 р. цього не робити, то за спрощений варіант заповнення нічого страшного бути не повинно (аргументи ті ж самі, див. вище).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі