Теми статей
Обрати теми

ПН за другою подією: як виправити?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Випадково не помітили суму передоплати в березні і виписали податкову накладну (ПН) за другою подією (відвантаженням) у квітні. Податкові зобов’язання (ПЗ) включили до декларації за квітень. Як нам тепер у липні виправити ситуацію?

Через допущену помилку ПЗ були нараховані не в тому періоді. Для усунення помилки треба:

— виправити виписану ПН;

— виправити ПДВ-звітність.

Виправляємо ПН. Оскільки ПН склали за другою подією (відвантаженням), то йдеться про помилку в даті. На жаль, виправити таку помилку по-простому: порожнім РК з правильно перевиписаною шапкою (змінивши дату ПН на правильну) не вийде технічно. Помилку в даті можна виправити тільки перевиписуванням ПН. Для цього доведеться здійснити два кроки:

— скласти та зареєструвати правильну ПН і

— обнулити помилкову ПН за допомогою РК.

Правильну ПН складають датою першої події, тобто березневою датою отримання передоплати. Штрафу за несвоєчасну реєстрацію можна не боятися. Оскільки з 1 березня по останній календарний день місяця завершення карантину для штрафів установлений мораторій (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). У тому числі для штрафів за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (БЗ 101.28, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 12). Тому в період мораторію зареєструвати березневу ПН вийде без штрафів.

Зверніть увагу: коригування важливо провести у зазначеній послідовності. Спочатку зареєструвати правильну ПН (хоча на це витратиться ліміт), а потім обнулити помилкову. Чому? Після того як на одну й ту ж операцію з одним і тим же покупцем буде зареєстровано дві ПН (помилкова і правильна),

обнулити зайву помилкову ПН вийде зменшуючим РК з типом причини «20»

Таку можливість прямо допускає п. 24 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 (див. також лист ГУ ДПС у Харківській обл. від 17.02.2020 р. № 637/6/99-00-07-03-02-06/ІПК).

Нагадаємо, що такий РК складають поточною датою виявлення помилки. У його гр. 2.1 зазначають спеціальний тип причини 301 — «Виправлення помилки». Усі рядки цього РК будуть мінусовими (сторнувальними). При цьому в першому полі нижньої частини РК зазначають реквізити зареєстрованої правильної ПН, друге поле (щодо РК) не заповнюють (лист ДФСУ від 15.01.2019 р. № 128/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Плюс у тому, що такий РК одночасно: (1) обнулить помилкову повторну ПН і (2) відновить регліміт у продавця і покупця.

А ось якщо помилкову ПН обнуляти в наступних періодах за допомогою РК з типом причини коригування 103 «Повернення товару або авансових платежів», то ліміт не відновиться (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 31, с. 25).

Виправляємо декларацію. Помилка зачепила два періоди. Щоб її виправити, необхідно перекинути ПЗ із квітня у березень, тобто подати два УР:

— УР до березня (для збільшення ПЗ) і

— УР до квітня (для зменшення ПЗ).

Якщо через помилку у березні виникла недоплата, то в УР до березня доведеться нарахувати 3 % самоштраф (адже від нього на карантині звільнень немає).

Ну й не забувайте, що УР-платежі сплачують по-різному: недоплату — на електронний ПДВ-спецрахунок, а самоштраф — до бюджету (пп. 19, 20, 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі