Теми статей
Обрати теми

Про долю невикористаних відпусток: пропадають чи накопичуються?

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Зазвичай у відпустку залюбки йдуть всі працівники. Але буває й так, що працівники з різних причин не завжди своєчасно використовують відпустки, турботливо передбачені для них законодавством. Закономірно виникає запитання щодо терміну давності та можливості використання відпусток за минулі періоди. Відповідь на нього пропонуємо у статті.

Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник може втратити право на щорічні відпустки (основну та додаткову) та додаткову соціальну відпустку на дітей. Тобто такі відпустки не згорають. Це випливає із ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Решта відпусток, передбачених законодавством, що не були своєчасно використані працівником, не підлягають накопиченню.

Для визначення своєчасності використання відпусток враховуємо, що залежно від виду відпустки вона може надаватися за робочий або за календарний рік, а також у зв’язку з певними подіями.

Більш детально розібратися з цими питаннями допоможе таблиця.

Відпустки, що (не) підлягають накопиченню

Вид відпустки

За який період або у зв’язку з якою подією надається

Види відпусток, що підлягають накопиченню

Щорічні відпустки (ст. 4, 6, 7, 8 Закону про відпустки):

— основна відпустка;

— додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;

— додаткова відпустка за особливий характер праці;

— інші додаткові відпустки, передбачені законодавством

надають за робочий рік

Усі невикористані щорічні відпустки за минулі робочі роки вносимо до графіка відпусток на поточний рік. Отже, врахуйте це при складанні графіка відпусток на 2021 рік.

При цьому доцільно зберігати послідовність надання щорічних відпусток за роками (див. лист Мінсоцполітики від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13).

Додаткова соціальна відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ст. 19 Закону про відпустки)

надають за календарний рік

Право працівника на отримання додаткової соціальної відпустки на дітей залежить від віку дитини.

При цьому право на таку відпустку зберігається в тому числі й за рік, у якому дитина досягла граничного віку, що надає право на соцвідпустку на дітей.

Категорії працівників і граничний вік дитини, що надає право на отримання такої відпустки, наведені у «Податки & бухоблік», 2020, № 13.

Види відпусток, що не підлягають накопиченню

Додаткова відпустка у зв’язку з навчанням (ст. 13, 14, 15, 151 Закону про відпустки)

надають за навчальний рік

Навчальні відпустки повинні надаватися працівнику за основним місцем роботи саме в той час, який визначений навчальним закладом (лист Мінсоцполітики від 06.06.2005 р. № 09-402). Ненадання навчальної відпустки у цей час не може бути обґрунтоване виробничою необхідністю.

Творча відпустка (ст. 16 Закону про відпустки)

надається для закінчення наукової праці

Творча відпустка надається на умовах, визначених постановою КМУ від 19.01.98 р. № 45, виключно за основним місцем роботи.

Відпустка для підготовки та участі у змаганнях (ст. 771 КЗпП, ст. 161 Закону про відпустки, ч. 1 ст. 43 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» від 24.12.93 р. № 3808-XII)

надається для участі у змаганнях

Спортивна відпустка надається за умовами, визначеними Порядком, затвердженим постановою КМУ від 01.06.2011 р. № 565.

Працівники мають право скористатися нею для участі у змаганнях, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік.

Додаткова відпустка окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності (ст. 772 КЗпП, ст. 162 Закону про відпустки)

надають за календарний рік

Надається учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII, особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 — 1991 років» від 17.04.91 р. № 962-XII, із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

«Бойову» відпустку, початок якої припадає на один рік, а закінчення — на наступний, вважають відпусткою за той рік, на який припадає її початок (див. роз’яснення Держпраці dp.dsp.gov.ua/news-1796.html). Наприклад, якщо початок «бойової» відпустки припаде на 2020 рік, а закінчення — на 2021 рік, вона вважатиметься відпусткою, наданою за 2020 рік.

Додаткова відпустка працівникам зі статусом осіб, віднесених до 1 і 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильскої катастрофи (п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильскої катастрофи від 28.02.91 р. № 796-XII)

надають за календарний рік

«Чорнобильська» відпустка надається тільки за основним місцем роботи працівника.

Кошти на її оплату надає роботодавцю орган соцзахисту згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936 (див. лист Мінсоцполітики від 10.10.2019 р. № 136/0/205-19).

В одному календарному році працівник не може скористатися і «бойовою» відпусткою, і «чорнобильською». Це пов’язане з тим, що ці обидві відпустки визначені як пільга. Згідно зі ст. 60 Закону № 796 особі, яка має право на пільги як постраждала внаслідок Чорнобильскої катастрофи і пільги згідно з іншими законодавчими актами, надають пільги за вибором такої особи за однією із підстав (див. лист Мінсоцполітики від 18.08.2016 р. № 454/13/116-16).

Відпустки без збереження заробітної плати, що надаються в обов’язковому порядку (ст. 25 Закону про відпустки), а також за домовленістю сторін (ст. 26 Закону про відпустки)

При настанні певної події, зазначеної у підставі для надання відпустки або щорічно

На наш погляд, якщо у підставі для надання відпустки без збереження зарплати вказано «щорічно» чи «на рік», то слід орієнтуватися на календарний рік.

Якщо ж надання відпустки за свій рахунок пов’язане з певною подією, наприклад, у зв’язку з одруженням, то прив’язуватися до року не потрібно.

Зверніть увагу! Перебування працівника у неоплачуваній відпустці, що надається у зв’язку з карантином, запровадженим КМУ (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки), не включаємо у загальний 15-денний термін неоплачуваної відпустки за сімейними обставинами, що надається за згодою сторін (ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки). При цьому відпустка на підставі ст. 26 Закону про відпустки надається виключно за домовленістю сторін. Примусове відправлення працівника у таку відпустку є грубим порушенням законодавства про працю (див. лист Мінсоцполітики від 19.09.2013 р. № 416/13/116-13).

Увага! Порядок надання щорічних відпусток та соцвідпусток на дітей за минулі роки такий самий, як і відпусток за поточний рік.

Колективним договором, угодою і трудовим договором можуть встановлюватися інші види додаткових відпусток, крім тих, що передбачені законодавчими актами (ст. 4 Закону про відпустки). Наприклад, деякі підприємства у колективних договорах встановлюють додаткові оплачувані відпустки працівникам — з нагоди одруження або працівникам — батькам учнів початкової школи до свята першого дзвоника та інші.

Умови надання таких відпусток встановлюються внутрішніми нормативними документами підприємства, якими їх затверджено.

висновки

  • Щорічні відпустки (основна та додаткові), а також соціальна додаткова відпустка на дітей підлягають накопиченню (тобто вони не згорають та можуть бути використані працівниками в наступних періодах).
  • Залежно від виду відпустки вона може надаватися за робочий або за календарний рік, а також у зв’язку з певними подіями.
  • Колективним та/або трудовим договором можуть встановлюватися інші види додаткових відпусток, крім тих, що передбачені законодавчими актами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі