Теми статей
Обрати теми

Директор без зарплати: а що, так можна?

Амброзяк Наталя, юрист
Заморожуючи бізнес, хочеться платити якомога менше за його утримання. Тому достатньо часто наші читачі запитують: чи може засновник або директор підтримувати існування підприємства (наприклад, подавати звітність) без заробітної плати? І тут є хороші новини.

Будь-яка праця має бути оплачена. Навіть якщо це підписання звітності один раз на рік. Запам’ятайте! Якщо з директором (навіть якщо він ще й засновник) уклали трудовий договір/контракт, то невиплата зарплати призведе до чималих штрафів. Причому директор відмовитися від зарплати не може. І на громадських засадах у такому разі він працювати не зможе.

Це означає, що залишити керівника без зарплати можна, тільки позбавившись від трудових відносин між ним і юрособою. Простіше кажучи, управління юрособою ми покладаємо на засновника (власника), при цьому не укладаючи трудовий договір.

Якщо немає трудових відносин з тим, хто управляє юрособою, то зарплату юрособа виплачувати не зобов’язана

Щоправда, для деяких організаційно-правових форм юросіб відмовитися від трудових відносин неможливо. Тож...

Кому можна, а кому — зась?

АТ — точно не можна. На жаль, директора АТ без зарплати залишити не можна. Справа у ч. 5 ст. 8 Закону про АТ: права й обов’язки членів виконавчого органу (тобто директора та дирекції) визначаються в тому числі в контракті.

Нагадаємо: контракт — це особлива форма трудового договору (ч. 3 ст. 21 КЗпП).

ПП — можна. ПП — птах вільний ☺, керується тільки загальними нормами про юросіб із ЦКУ і ГКУ. А в ГКУ є ч. 4, 5 ст. 63, ч. 2 ст. 65 і ч. 4 ст. 128. У них ідеться про те, що підприємство може управлятися безпосередньо власником або через керівника, який буде призначений таким власником/наглядовою радою.

Звідси висновок: управляти ПП власник може безпосередньо. Головне — передбачити таку можливість у статуті. Отже, і без зарплати його залишити можна.

ТОВ — якщо дуже хочеться, то можна. Формально залишити ТОВ без директора (тобто не виплачувати йому зарплату) неможливо.

Так, на це товариство поширюються норми ч. 4 і 5 ст. 63, а також ч. 2 ст. 65 ГКУ. Але цього недостатньо, оскільки ТОВ передусім керуються Законом про ТОВ. Виходячи з його норм товариство може управлятися тільки через виконавчий орган, бо:

ст. 28 Закону про ТОВ безапеляційно заявляє, що одним з органів товариства є виконавчий. Застереження «у разі його створення» міститься у нормі тільки для наглядової ради;

— з директором товариство укладає договір (ч. 12 ст. 39 Закону про ТОВ). Хоча Закон про ТОВ говорить не лише про трудовий договір, але й побіжно згадує договір цивільно-правового характеру (ч. 7 ст. 39 Закону про ТОВ).

Але практика показує, що навіть ТОВ можуть покласти обов’язок з управління ними на засновника і не виплачувати йому зарплату.

Так, Мінсоцполітики в листі від 07.02.2012 р. № 113/13/84-12 вказувало на те, що спосіб винагороди може встановлюватися в статуті*.

* Вважаємо, що позиція повинна залишитися попередньою, адже проблема з ТОВ виникла задовго до появи Закону про ТОВ.

Суди також «за» те, щоб засновник управляв підприємством і без винагороди (див. постанову П’ятого апеляційного адмінсуду від 11.06.2020 р. у справі № 540/2480/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/89792067).

Податківці теж побічно підтверджують це. На їх думку, засновник може підписувати і подавати звітність від імені ТОВ. Щоправда, тільки якщо діяльність на підприємстві не ведеться, штатні працівники відсутні, а дані про особу-підписанта внесені до ЄДР** (див. лист ДФСУ від 01.06.2017 р. № 435/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). До того ж фіскали не проти того, щоб не нараховувати ЄСВ, якщо на період тимчасового припинення діяльності підприємства функції керівника виконує засновник і установчі документи дозволяють не виплачувати за це будь-яку винагороду (див. 201.04.01 БЗ).

** Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Ще раз зверніть увагу: ці висновки із Закону про ТОВ усе-таки не випливають.

Як оформити?

Тим, кому все-таки ситуація дозволяє застосувати подібну схему, перше, що потрібно зробити, — звільнити директора. Робимо це у звичайному порядку. Причому, виходячи з роз’яснень, доведеться ще й усіх співробітників звільнити. А ось подальша процедура залежить від того, чи є такий директор ще й засновником.

Запам’ятайте! Із засновником (власником) ми не укладаємо новий трудовий договір/контракт, а також не включаємо його до штатного розпису. У юрособи з ним у такому разі не трудові відносини. Також важливо, щоб така схема управління була передбачена в статутних документах. Щоправда, для ТОВ можуть виникнути складнощі із внесенням подібних положень до статуту, адже, як ми сказали вище, з точки зору Закону про ТОВ, засновник не може безпосередньо управляти товариством.

Директор не є засновником. У цьому випадку потрібно:

— загальним зборам (власнику) прийняти рішення про звільнення директора і передачу управління засновникові (власнику). Уникайте при цьому формулювань на кшталт «засновник (власник) є директором» або «засновник (власник) виконує функції директора». Краще зазначити, що у зв’язку з призупиненням діяльності юрособи управління здійснюється засновником (власником);

— внести відомості про засновника до ЄДР. Потрібні ті самі документи, що й для зміни директора (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 83, с. 10);

— подати до банку перелік осіб, уповноважених розпоряджатися рахунком, зі зразками підпису засновника, щоб той міг, наприклад, сплачувати податки;

— подати податківцям форму № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» з відомостями про засновника в графі 10;

— оформити електронний підпис для засновника (якщо звітність подаватиметься в електронному вигляді).

Директор є засновником. Відмінності від попереднього алгоритму такі.

1. Звертатися в цьому випадку до держреєстратора зі змінами даних про юрособу в ЄДР не має сенсу. Навіть якщо ви засновника звільните з посади директора, але передасте йому управління юрособою, в ЄДР такий засновник усе одно значитиметься керівником. Змінити найменування графи технічно не вийде. Але рішення про звільнення директора і покладання управління на засновника (власника) все одно оформлюються рішенням загальних зборів (власника). Але оскільки до реєстратора ми не звертаємося, то підписи на такому рішенні засвідчувати нотаріально не потрібно.

2. Якщо до звільнення директор-засновник був ще й особою, відповідальною за ведення бухобліку, то вважаємо, що формально форму № 1-ОПП подавати не потрібно. Адже по суті нічого не змінюється. Але деякі платники все ж перестраховуються і форму № 1-ОПП подають, додавши до неї рішення загальних зборів, у якому зазначено, що директор тепер у статусі засновника управляє юрособою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі