Теми статей
Обрати теми

Ставимо крапку в бухобліку: фінальні записи — 2020

Свіриденко Алла, податковий експерт
Ось і добігає кінця ще один рік, а отже, саме час зануритися у складання річної фінансової звітності. Але перед тим, як остаточно звести річний баланс, вам належить зробити кілька бухгалтерських записів, з якими ви стикаєтеся лише раз на рік. Забути про них у передноворічній і різдвяній метушні дуже просто, а проблем із виправленням потім не оберешся. Для того щоб цього не сталося, знайдіть трохи часу на вивчення нашої шпаргалки. У ній ми нагадаємо основні одноразові записи, які неодмінно стануть у пригоді при підбитті бухгалтерських підсумків 2020 року.

То що ж, власне, вам належить зробити, перш ніж поставити крапку в бухобліку-2020? Насправді, зовсім небагато: розрахувати і нарахувати податок на прибуток, закрити рахунки обліку доходів і витрат та визначити фінансовий результат діяльності підприємства за звітний рік, списати суму використаного у 2020 році прибутку і вивести остаточну суму нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) поточного і минулих років. Розповімо, як це все показати в обліку.

Завершальні записи 2020 року

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1. Нараховуємо податок на прибуток і відстрочені податки, визначаємо витрати (дохід) з податку на прибуток

Нараховано поточний податок на прибуток підприємством-прибутківцем, яке складає фінзвітність за повною формою:

— у сумі, яка не пов’язана з відстроченими податками

98 «Податок на прибуток»

641/«Розрахунки з податку на прибуток»

— у сумі донарахування відстрочених податкових активів (ВПА)

17 «Відстрочені податкові активи»

— у сумі списання раніше нарахованих відстрочених податкових зобов’язань (ВПЗ)

54 «Відстрочені податкові зобов’язання»

Списано ВПА (у разі їх зменшення протягом року)

98 «Податок на прибуток»

17 «Відстрочені податкові активи»

Донараховано ВПЗ (в разі їх збільшення протягом року)

54 «Відстрочені податкові зобов’язання»

Хто рахує відстрочені податки і визначає витрати (дохід) з податку на прибуток?

Нагадаємо, що правила розрахунку відстрочених податків і витрат (доходу) з податку на прибуток установлює НП(С)БО 17 «Податок на прибуток». При складанні річної фінансової звітності їх зобов’язані застосовувати підприємства — платники податку на прибуток, крім тих, зокрема, хто керується вимогами НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність». А ось єдиноподатники відстрочені податки не рахують. Об’єднуючи вимоги ПКУ і НП(С)БО 17, можна сказати, що витрати (дохід) з податку на прибуток з урахуванням усіх ВПА/ВПЗ розраховують:

— високодохідники, які не застосовують НП(С)БО 25 з тієї причини, що не відповідають критеріям малих (мікро-) підприємств або, будучи малими (мікро-), скористалися п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» і вирішили складати повний комплект фінзвітності;

— малодохідники, які не застосовують НП(С)БО 25, але самостійно вирішили визначати об’єкт оподаткування з урахуванням податковоприбуткових ПКУ-різниць.

Що стосується малодохідників, які не коригують фінрезультат на різниці з розд. ІІІ ПКУ, але й не застосовують НП(С)БО 25, то їм теж потрібно бути насторожі. Для них підставою для визначення ВПА може стати, наприклад, наявність збитків минулих років, які зменшують фінрезультат для цілей оподаткування в наступних періодах (п. 8 НП(С)БО 17).

Коли рахують відстрочені податки і визначають витрати (дохід) з податку на прибуток? Завдяки п. 15 НП(С)БО 17 при складанні квартальної фінзвітності:

— ВПЗ (в рядку 1500) і ВПА (в рядку 1045) показують в Балансі (Звіті про фінансовий стан) у сумі, розрахованій на 31 грудня попереднього року;

— у рядку «Витрати (дохід) з податку на прибуток» (рядок 2300) Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) наводять суму податку з декларації з податку на прибуток.

А ось вже при складанні річної фінансової звітності доведеться повоювати з розрахунком ВПЗ/ВПА і визначати витрати (дохід) з податку на прибуток з урахуванням їх зміни.

Як визначити суму витрат (доходів) з податку на прибуток? Бухгалтерські витрати (дохід) з податку на прибуток розраховують за формулою (п. 3 НП(С)БО 17):

img 1

Поточний податок на прибуток. Це податок на прибуток, розрахований у звітному періоді за податковими правилами (п. 3 НП(С)БО 17). Отже, перш ніж рахувати бухгалтерські витрати (дохід) з податку на прибуток, вам необхідно визначити податкове зобов’язання з прибутку за правилами ПКУ. У декларації з податку на прибуток за 2020 рік поточний податок на прибуток сидить у рядку 06 «Податок на прибуток ((позитивне значення)».

∆ ВПЗ. Це зміна суми ВПЗ за звітний рік (сальдо за Кт рахунку 54 на 31.12.2020 р. мінус сальдо за Кт рахунку 54 на 01.01.2020 р.). Але тут зверніть увагу: ВПЗ не завжди враховують при розрахунку витрат (доходу) з податку на прибуток. Яскравий приклад тому — ВПЗ, нараховані при дооцінках необоротних активів. Його нараховують за рахунок зменшення капіталу в дооцінках проводкою: Дт 41 «Капітал у дооцінках» — Кт 54 (п. 4 НП(С)БО 17). Витрати (доходи) з податку на прибуток при цьому не зачіпають.

∆ ВПА. Зміна суми ВПА за звітний рік (сальдо за Дт рахунку 17 на 31.12.2020 р. мінус сальдо за Дт рахунку 17 на 01.01.2020 р.).

Якщо в результаті розрахунку ви отримали додатний результат, мають місце витрати з податку на прибуток (Дт 98 «Податок на прибуток»), якщо від’ємний — дохід (Кт 98).

Подробиці розрахунку ВПЗ/ВПА для цілей складання річної фінансової звітності за 2020 рік див. у наступному номері.

Відображено залік суми сплаченого дивідендного авансового внеску з прибутку в зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток

Дт 641/«Розрахунки з податку на прибуток»

Кт 641/«Авансовий внесок при виплаті дивідендів»

Нагадаємо: спеціальний механізм заліку суми сплачених дивідендних авансів у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток передбачено п.п. 57.11.2 ПКУ. Подробиці нарахування і виплати дивідендів див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 33, с. 75.

Нараховано податок на прибуток підприємством, яке застосовує НП(С)БО 25

98 «Податок на прибуток»

641/«Розрахунки з податку на прибуток»

Підприємства-прибутківці, які складають фінзвітність за НП(С)БО 25, облік відстрочених податків не ведуть. Тому у фінзвітності вони показують суму податку на прибуток з прибуткової декларації (без урахування змін ВПА/ВПЗ).

Нараховано поточний податок на прибуток підприємством, яке звільнено від його сплати

98 «Податок на прибуток»

481 «Кошти, вивільнені від оподаткування»

Підприємства-прибутківці, прибуток яких звільнено від оподаткування, поточним податком на прибуток визнають суму податку, що не підлягає перерахуванню до бюджету у зв’язку з наданням пільг.

2. Списуємо доходи/витрати на фінансовий результат

Списано доходи від операційної, фінансової та іншої діяльності на фінрезультат

70, 71, 72, 73, 74

791, 792, 793

Списано витрати від операційної, фінансової та іншої діяльності на фінрезультат

791, 792, 793

90, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98

Насправді, більшість підприємств визначають фінрезультат своєї діяльності щомісяця (щокварталу). І якщо ви належите саме до таких підприємств, то у грудні цими записами ви покажете списання доходів/витрат за грудень (4 квартал) 2020 року.

Однак Інструкція № 291 цілком допускає можливість одноразового списання сальдо рахунків доходів/витрат на фінрезультат за підсумками року. Тому якщо раптом вашою обліковою політикою передбачено щорічне закриття рахунків доходів/витрат, то одним із завершальних записів грудня буде закриття сальдо рахунків обліку доходів/витрат, накопичених за весь 2020 рік.

У результаті зіставлення дебетових і кредитових оборотів за субрахунками 791, 792 і 793 ви отримаєте або дебетове, або кредитове сальдо по кожному з них. При цьому: — дебетове сальдо на 31.12.2020 р. говорить про збитковість відповідних видів діяльності за минулий рік;

кредитове сальдо на цю дату свідчить про те, що підприємство у звітному періоді отримало прибуток від операційної, фінансової та іншої діяльності відповідно.

3. Закриваємо рахунок 79

Списано прибуток від операційної, фінансової та іншої діяльності на збільшення нерозподіленого прибутку (зменшення непокритого збитку)

791, 792, 793

441 «Прибуток нерозподілений» (442 «Непокриті збитки»)

Списано збиток від операційної, фінансової та іншої діяльності у зменшення нерозподіленого прибутку (збільшення непокритого збитку)

441 «Прибуток нерозподілений» (442 «Непокриті збитки»)

791, 792, 793

Періодичність списання сальдо субрахунків 791, 792 і 793 на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» Інструкцією № 291 жорстко не регламентована. На практиці більшість бухгалтерів воліють закривати сальдо за рахунком 79 один раз на рік перед складанням річного Балансу. Водночас ніщо не заважає закривати рахунок обліку фінрезультатів і списувати сальдо відповідних субрахунків один раз на квартал або навіть щомісяця. Таким чином, абсолютно у всіх підприємств одним із заключних записів грудня буде закриття сальдо субрахунків рахунку 79. Відмінність тільки у сумі списання: залежно від установленого на вашому підприємстві порядку ви будете списувати до складу нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) фінрезультат за грудень, за 4 квартал або за весь 2020 рік.

4. Списуємо суми дооцінки

Списано суму дооцінки ОЗ/НМА (суму перевищення попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок) на нерозподілений прибуток

411 «Дооцінка (уцінка) основних засобів» (412 «Дооцінка (уцінка) нематеріальних активів»)

441 «Прибуток нерозподілений» (442 «Непокриті збитки»)

Нагадаємо: за правилами пп. 19, 20 НП(С)БО 7 «Основні засоби» та пп. 22, 23 НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи» результати першої дооцінки ОЗ і НМА, а також суму перевищення попередніх дооцінок над сумою неперекритих попередніх уцінок уключають до складу капіталу в дооцінках. У вигляді бухпроводок це матиме такий вигляд: Дт 10, 11, 12 — Кт 411 (412). Надалі суму, завислу на субрахунку 411 (412), списують до складу нерозподіленого прибутку (п. 21 НП(С)БО 7 і п. 24 НП(С)БО 8). Періодичність такого списання встановлюють у наказі про облікову політику підприємства (пп. 2.1 і 2.9 Методичних рекомендацій з облікової політики підприємства, затверджених наказом Мінфіну від 27.06.2013 р. № 635):

раз на рік (щомісячно, щоквартально) у сумі, пропорційній нарахуванню амортизації,

або

при вибутті раніше переоціненого об’єкта ОЗ (НМА).

Тобто в грудні 2020 року цей запис роблять всі підприємства (звичайно ж, крім тих, хто списує суми переоцінки при вибутті об’єкта ОЗ/НМА). А ось сума списання залежить від умов наказу про облікову політику:

— якщо наказом передбачено щорічне списання сум дооцінки ОЗ (НМА) до складу нерозподіленого прибутку — запис роблять на суму, пропорційну річній амортизації переоцінених об’єктів;

— якщо наказом передбачено щомісячне (щоквартальне) списання дооцінки — списують суму, пропорційну місячній (квартальній) амортизації.

Детальніше про те, коли і навіщо проводять переоцінку об’єктів ОЗ, а також про правила обліку її результатів див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 85, с. 48.

Відкориговано суму ВПЗ, раніше відображеного при нарахуванні суми дооцінки

54 «Відстрочені податкові зобов’язання»

411 (412)

5. Нараховуємо резервний капітал

Відображено формування (збільшення) резервного капіталу за рахунок прибутку звітного року

443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»

43 «Резервний капітал»

Товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю можуть створювати резервний капітал за рішенням загальних зборів учасників (п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII). До речі, наявність або створення резервного капіталу буде потрібно в тому випадку, якщо загальними зборами учасників товариства вирішено викупити частку у власному

статутному капіталі для подальшого перепродажу (ч. 1 ст. 25 зазначеного Закону). Інших вимог щодо обов’язкового формування резервного капіталу наразі немає.

Для акціонерних товариств, які розміщують прості та привілейовані акції, створення резервного капіталу обов’язкове (ч. 4 ст. 19 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI). Формують його в розмірі не менше ніж 15 % статутного капіталу товариства. При цьому до досягнення встановленого статутом розміру резервного капіталу розмір щорічних відрахувань не може бути менше 5 % суми чистого прибутку товариства за рік.

Акціонерні товариства, які розміщують тільки прості акції, мають право на формування резервного капіталу в такому ж порядку.

Порядок формування та розмір резервного капіталу, а також розмір щорічних відрахувань до нього потрібно зафіксувати у статуті підприємства

6. Списуємо сальдо субрахунку 443

Списано суму використаного протягом року прибутку на зменшення нерозподіленого прибутку та/або збільшення непокритого збитку

441 «Прибуток нерозподілений» (442 «Непокриті збитки»)

443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»

Цей запис поставить крапку в бухобліку-2020 тих підприємств, які протягом року використовували прибуток, наприклад, для:

— нарахування дивідендів власникам (Дт 443 — Кт 671 «Розрахунки за

нарахованими дивідендами»);

— створення (збільшення) резервного капіталу (Дт 443 — Кт 43);

— збільшення статутного капіталу (Дт 443 — Кт 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал»).

Після списання використаного у 2020 році прибутку (сальдо за Дт 443) записом Дт 441 (442) — Кт 443 у вас залишиться остаточна сума нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) поточного і минулих років (кредитове або дебетове сальдо за рахунком 44). Саме її показують у рядку 1420 Балансу (суму непокритого збитку — в дужках).

Ось такий вигляд мають основні завершальні записи 2020 року. Легкої вам звітності і нехай у новому році вам будуть до снаги будь-які завдання, а робота приносить стільки ж радості, скільки ви віддаєте їй часу і сил! Ну а ми із задоволенням допоможемо вам легко орієнтуватися в усіх новинках нашого законодавства.

висновки

  • Витрати (дохід) з податку на прибуток складаються з поточного податку на прибуток з урахуванням відстрочених податкових зобов’язань і відстрочених податкових активів.
  • Прибуток, отриманий підприємством у звітному періоді, відносять на збільшення нерозподіленого прибутку (зменшення непокритого збитку) записом: Дт 791, 792, 793 — Кт 441 (442). Збиток списують кореспонденцією: Дт 441 (442) — Кт 791, 792, 793.
  • Суми використаного у 2020 році прибутку відносять на зменшення нерозподіленого прибутку (Дт 441 — Кт 443) та/або на збільшення непокритого збитку (Дт 442 — Кт 443).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі