Теми статей
Обрати теми

Вихід учасника: віддали лише десятину

Павленко Олексій, податковий експерт
При виході одного з власників приватного підприємства (загальна система, платник ПДВ) йому була розрахована його частка чистих активів у сумі 2430000 грн. Але за рік йому було виплачено тільки 245000 грн. На іншу суму він більше усно не претендує. Що необхідно зробити в податковому обліку із залишком у сумі 2185000 грн, не виплаченій власникові при виході його зі складу засновників приватного підприємства?

Бухгалтер у своїй роботі повинен керуватися тільки документами, тому «усно не претендує» — це не підстава для вас, щоб проводити якісь записи/дії в обліку. Таким чином, борг власникові, що вийшов, продовжуватиме числитися у вас в обліку аж до якогось документального оформлення: або до перетворення цієї заборгованості на безнадійну, або до ліквідації вашого підприємства, або ще до якоїсь обліково-знакової події…

Розглянемо два варіанти подальшого розвитку ситуації з цим боргом (варіант з його погашенням, зрозуміло, не розглядаємо, ну і — бажаємо здоров’я вашому підприємству ☺).

Перший варіант — колишній власник письмово відмовляється від суми, що залишилася. На дату його письмової відмови ви зобов’язані будете включити цю суму до складу інших доходів (Дт 672 — Кт 746). Звісно, ця сума в періоді її списання, поповнить доходи і в податковому обліку, збільшивши об’єкт оподаткування податком на прибуток або зменшивши його від’ємне значення. Тут можна підгадати з датою такої відмови, здійснивши її в тому періоді, коли підприємству це буде податково вигідніше: наприклад, коли за підсумками якогось звітного періоду вилізе «адекватний» збиток*.

* Можна на цьому навіть трохи заробити, пропустивши «через себе» чиїсь збиткові операції.

Другий варіант — власник, що вийшов, зачаївся і не подає ознак життя та активності відносно цього боргу. У такому разі ви повинні будете списати цю суму на доходи після закінчення строку позовної давності. Оскільки в цьому випадку йдеться про майнове право, то на це позовна давність поширюється.

Термін загальної позовної давності складає 3 роки (ст. 257 ЦКУ). Оскільки для таких виплат спеціальних строків позовної давності ні ЦКУ, ні інші нормативи не встановлюють, то тут строк позовної давності теж складає 3 роки. Що підтверджують і суди: див., наприклад постанову ВС від 13.02.2019 р. у справі № 913/112/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/79867512).

Почати обчислювати цей строк слід із дня, що йде за останнім днем строку, встановленого для розрахунку з учасником, який вийшов. Такий строк повинен фігурувати у рішенні (протоколі) загальних зборів або в статутних документах. Для приватного підприємства (на відміну від товариств) законодавець не встановив максимальних строків для таких виплат.

Щоб продовжити перебіг строку позовної давності (якщо ви не хочете відображати дохід і через 3 роки), є низка способів**: наприклад, можна написати лист, що ви підтверджуєте свій обов’язок в погашенні цього боргу і строк почне перебіг заново.

** Див. на цю тему «Податки & бухоблік», 2018, № 44, с. 38.

У разі списання суми цього боргу в доходи підприємства ніяких оподатковуваних ПДФО доходів у інших власників з числа фізосіб не виникне, адже вартість їх часток при цьому номінально не збільшиться. Якщо інший власник — з числа юросіб***, то таке списання вплине на його дохід, якщо він веде бухоблік цієї інвестиції за методом участі в капіталі.

*** Буває і таке — детальніше про власників ПП читайте в «Податки & бухоблік», 2018, № 99, с. 19.

Що стосується виплати власникові, що вийшов, то ви тільки відображаєте її суму у формі № 1ДФ з ознакою доходу 112. А ось визначити суму інвестприбутку, розрахувати з неї ПДФО і ВЗ він повинен самостійно за результатами річного декларування (п. 170.2 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі