Теми статей
Обрати теми

Повернення коштів з бюджету

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Зазвичай, причина появи переплати в інтегрованій картці (ІК) платника податків — помилково та/або надміру перераховані кошти. Назвемо їх зайвими грошима (хоча за своєю суттю вони не зайві, а надміру перераховані). Давайте розберемося із загальними правилами повернення таких коштів.

Загальний порядок і умови повернення надміру та/або помилково перерахованих коштів до бюджету прописані ст. 43 ПКУ і Порядком № 60. Не потрапляють під їх дію отримання сум відшкодування ПДВ, повернення надміру перерахованих коштів у частині митних платежів та ін. (п. 2 розд. I Порядку № 60). Окремий порядок діє щодо повернення переплати з ЄСВ (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 18, с. 9), а також свої нюанси має повернення надміру сплачених сум ПДВ з ПДВ-рахунку.

З’ясуємо, за яких умов платник може претендувати на повернення зайвих грошей.

Умови повернення

Відразу зауважимо: зайві кошти підлягають поверненню з бюджету, до якого такі кошти були зараховані (п. 43.6 ПКУ). При цьому повернути переплату можна за умови, що:

(1) у платника податків відсутній податковий борг (п. 43.1 ПКУ) і

(2) з дня утворення переплати не пройшло 1095 днів (п. 43.3 ПКУ і п. 1 розд. II Порядку № 60). Переплата, яка залишилася не затребуваною після закінчення цього строку, підлягає списанню з ІК платника (останній абзац п.п. 4 п. 2 розд. III Порядку № 422).

За рішенням платника наявна переплата може бути: (1) повернена на його поточний рахунок в установі банку, а за відсутності такого рахунку — у готівковій формі за чеком або (2) спрямована на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів. Врахуйте: законодавчі підстави для здійснення повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань з податків і зборів у рахунок погашення боргу зі сплати ЄСВ відсутні. Річ у тому, що ЄСВ не входить до системи оподаткування і не належить до джерела наповнення прибуткової частини державного та місцевих бюджетів (129.04 БЗ).

Загальний механізм

Для повернення зайвих коштів з бюджету (крім ПДФО, який повертається на підставі податкової декларації) необхідно скласти і подати заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (далі — заява) в довільній формі. Її подають до контролюючого органу за місцем адміністрування таких сплачених сум (134.03 БЗ). І якщо все добре, то протягом 20 календарних днів з дня її подання гроші повинні повернути (п. 43.5 ПКУ). До речі, аналогічним чином потрібно діяти, наприклад, щоб повернути кошти, сплачені за ліцензії, які так і не були видані контролерами (113.04 БЗ).

Заява в електронній формі в податкових органах проходить дві перевірки: (1) технологічну і (2) фактичну. При поданні заяви в паперовій формі відразу починають з другої перевірки.

(1) Технологічна перевірка полягає в автоматичній перевірці електронної форми заяви засобами антивірусного захисту і тільки після цього інформація з неї потрапить до Журналу обробки заяв на повернення (п. 4 розд. ІІ Порядку № 60).

(2) Фактична перевірка передбачає встановлення самого факту наявності переплати і дотримання умов для її повернення (п. 5 розд. ІІ Порядку № 60). До речі, якщо буде виявлений податковий борг у процесі проведення такої перевірки, то фіскали відмовлять платникові в поверненні переплати.

Важливо: сам факт подання заяви не є підставою для проведення позапланової перевірки відповідно до п. 78.1 ПКУ.

Якою ж є власне процедура повернення переплати? Що повинні робити платник, податковий орган і Казначейство й у які строки? Проілюструємо це у вигляді схеми.

img 1

Способи подання заяви

Подати заяву платник може як (1) у паперовій формі особисто або уповноваженою на це особою або надіслати таку заяву поштою, так і (2) в електронній формі* (п. 1 розд. ІІ Порядку № 60, див. 129.04 БЗ). На останньому способі подання заяви зупинимося детальніше.

* Покроковий порядок заповнення заяви в електронній формі див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 92, с. 6.

В електронній формі заява подається через Електронний кабінет**, який складається з двох функціональних частин: відкрита (загальнодоступна) і приватна (особистий кабінет). Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого в будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Податківці підтверджують можливість платників дистанційно в режимі 24/7 подати заяву на повернення коштів у «три кліки» через сервіс «Е-повернення». Для цього саме в приватній частині Електронного кабінету платник формує заяву:

** cabinet.tax.gov.ua, а також на офіційному вебпорталі ДПС.

— у головному меню в розділі «Введення звітності» за ідентифікатором форми під кодом J1302001 — для юросіб і кодом F1302001 — для фізосіб. Причому сформувати заяви з кодом J/F1302001 можна також у розділі «Заяви, запити для отримання інформації», який прямо відсилає до розділу «Введення звітності»;

— або в довільній формі через меню «Листування з ДПС». До речі, раніше (п. 421.2 ПКУ) тільки через це меню і можна було подати заяву в електронній формі.

У пропонованій формі заяви з кодом J/F1302001 необхідно заповнити відповідні поля електронного документа, підписати і відправити. При цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично. Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перерахований до бюджету. Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» документ довільного формату (J/F1360102) і заповнює обов’язкові поля форми.

Але і це ще не все. Заява в електронній формі може бути також подана платником податків засобами програмного забезпечення ІТС «Єдине вікно подання електронної звітності»*** (див. 129.04 БЗ).

*** opz.org.ua/

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі