Теми статей
Обрати теми

Оформлюємо довідку для банку у разі переплати з ЄСВ

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
У підприємства є переплата з ЄСВ. Проте банк не пропускає зарплатні платежі без сплати ЄСВ. Як можна скористатися переплатою? Банк наполягає на довідці з податкової.

Законодавство зобов’язує банківські установи контролювати не тільки наявність сплати роботодавцям* ЄСВ під час кожної виплати заробітної плати, але й відповідний розмір суми ЄСВ (ч. 2 ст. 24 Закону № 2464).

* Виняток — роботодавці, перелічені в п. 1 Порядку № 453 (зокрема, товариства УТОГ і УТОС, підприємства й організації громадських організацій інвалідів).

Цікаво, що п. 2 Порядку № 453 ця сума визначена у розмірі не менше 1/3 суми коштів для виплати зарплати. Проте фактично банки контролюють сплату ЄСВ у розмірі 1/5 суми зарплати, що виплачується.

Чому так? Справа в тому, що з 01.01.2016 р. зменшили ставку ЄСВ до розміру 22 % бази нарахування. Проте відповідні зміни до Порядку № 453 так і не було внесено.

Але хвилюватися не варто. Ще на початку 2016 року податківці повідомили Нацбанк, що необхідно контролювати сплату ЄСВ у сумі, що має становити не менш ніж 1/5 суми коштів для виплати зарплати (див. лист ДФСУ від 15.01.2016 р. № 526/5/99-99-17-03-01-16).

Отже, якщо роботодавець з будь-яких причин має переплату з ЄСВ, вимога сплати цього внеску за «правилом 1/5» при кожній виплаті заробітної плати може утворити ситуацію, що не дозволить у бажаній сумі зменшити таку переплату.

Проте вихід є. Надати в банк довідку — розрахунок за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 453, в якій зазначити суму переплати з ЄСВ.

Таку довідку складаємо у трьох примірниках та подаємо до податкової за місяцем взяття роботодавця на облік як платника ЄСВ. Податківці зобов’язані погодити зазначену довідку невідкладно (абзац другий п. 3 Порядку № 453). Один примірник довідки вони залишать собі. А два погоджених (один для роботодавця, другий для банку) повернуть.

Далі довідку-розрахунок подаємо до банку одночасно з документами на виплату зарплати.

Та повернемося до заповнення довідки-розрахунку. Звертаємо увагу, що її форму не змінено в частині змісту рядка 2, в якому зазначено «1/3 різниці рядків 1, 1.1 та 1.2 (1/3 х х (р. 1 - р. 1.1 - р. 1.2)). Проте при заповненні рядка 2 для розрахунків застосовуємо частку 1/5.

Суму переплати з ЄСВ вносимо у рядок 4 «Переплата єдиного внеску», при цьому зазначаємо її без урахування авансових платежів за відповідний період, тобто платежів, здійснених до дня отримання коштів в установах банків у поточному звітному періоді за цей звітний період (див. роз’яснення з підкатегорії 201.04.01 БЗ).

Увага! Зазвичай довідка погоджується в паперовій формі. Але на період запровадження карантину ДПС рекомендує отримати послугу з погодження довідки в електронній формі (див. лист ДПСУ від 23.04.2020 р. № 4077/5/99-00-04-06-03-05).

Платник ЄСВ за допомогою Електронного кабінету може надіслати до ДПС скан-копію довідки-розрахунку у форматі pdf (обмеження 2 МБ). Скан-копія, невідкладно погоджена податковим органом, направляється на адресу електронної пошти заявника (оригінал можна буде отримати після закінчення карантину).

Але такий варіант дій Порядком № 453 все ж таки не передбачено. Тому перш ніж скористатися таким способом погодження довідки-розрахунку, радимо отримати консультацію від свого банку щодо того, чи готовий він прийняти скан-копію довідки-розрахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі