Теми статей
Обрати теми

Дисконтувати перспективно? Мінфін за!

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Як дисконтувати старі перехідні борги? Вважати минулорічні новації у сфері дисконтування зміною облікової політики чи облікової оцінки? З’ясуємо, до чого схиляється Мінфін.

Після 29.10.2019 р. тема дисконтування, мабуть, одна з найбільш обговорюваних. Саме з цієї дати набрав чинності наказ № 379*. Він увів дисконтування абсолютно всіх довгострокових заборгованостей (п. 12 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» і п. 9 П(С)БО 11 «Зобов’язання»): як дебіторських, так і кредиторських; як відсоткових, так і безвідсоткових. Детально про нововведення наказу № 379 в частині дисконтування довгострокових боргів читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 90, с. 2, № 102, с. 20.

* Наказ Мінфіну від 16.09.2019 р. № 379 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 86, с. 22).

Оцінювати за теперішньою вартістю довгострокові зобов’язання/дебіторську заборгованість і П(С)БО 11, і П(С)БО 10 вимагають на дату балансу. Причому тут жодного значення не має дата виникнення боргу: до 29 жовтня 2019 року або після цієї дати. Орієнтир для дисконтування — найближча дата балансу (31.12.2019 р.). Тому дисконтувати треба ті довгострокові борги, які на дату балансу (на 31.12.2019 р.) значаться в обліку підприємства як довгострокові. Адже жодних застережень щодо перехідних довгострокових боргів наказ № 379 не робить — спеціальних перехідних положень він не містить.

Якраз щодо старої перехідної заборгованості й виникла дискусія: маємо справу зі зміною облікової політики чи облікової оцінки?

Хтось із фахівців розцінював подію зміною облікової політики. А це означає, що нововведення наказу № 379 повинні застосовуватися ретроспективно — з моменту виникнення довгострокової заборгованості. Тобто треба повернутися в минуле й підрахувати доходи і витрати від дисконтування, нібито нові правила існували вже тоді.

Ми підтримували думку тих, хто вважав поправки з наказу № 379 в частині дисконтування зміною облікової оцінки. Ще тоді ми поставили запитання: чи можна в умовах П(С)БО розглядати зміну безальтернативних вимог стандартів зміною облікової політики підприємства? Зважаючи на неоднозначність, пропонували вдатися до п. 14 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах» і розглядати ситуацію як зміну облікової оцінки. Відповідно проводити дисконтування перспективно, тобто не перераховувати суму дисконту за періоди, які вже минули.

Наприклад, поворотна фіндопомога була отримана у 2017 році строком на 4 роки (тобто повернення за договором у 2021 році). Відповідно на дату балансу 31.12.2019 р. визначають теперішню вартість цього довгострокового зобов’язання, але виходячи зі строку, що залишився до погашення, — 2 років, а не усіх повних 4 років, як за договором.

Старі перехідні борги потрапляють під дисконтування, якщо з дати балансу (31.12.2019 р.) до остаточного погашення залишилося більше року.

І ось нашу позицію збирається підтримати Мінфін. На сайті відомства оприлюднено проєкт наказу «Про внесення зміни до наказу Міністерства фінансів України від 16 вересня 2019 року № 379» (mof.gov.ua/uk/draft-laws-and-regulations-in-2019). За ним обов’язок дисконтувати безвідсоткові довгострокові борги виникає з дати набрання чинності наказом № 379, тобто з 29.10.2019 р. У фінзвітності дисконт відображають як зміну облікових оцінок!

Тож якщо дотримуватись проєкту, то оновлені правила дисконтування треба застосовувати перспективно: як до нових, так і до старих перехідних довгострокових боргів. Попередні звітні періоди не зачіпаємо — ретроспективно нічого не перераховуємо.

Чекаємо на офіційне опублікування!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі